Podziel się wrażeniami!
Proszę o ocenę zrobionych dzisiaj zdjęć.
Ok, z Waszym zdaniem dotyczącym panoramowania można się zgodzić, to co piszecie brzmi logicznie. Ale co do szybkostrzelności to nie jestem przekonany czy to prawda. Tadeusz, wciśnij spust migawki na 3s w systemie zapisu RAW+JPG, RAW i JPG i sprawdź ile klatek masz zapisanych. Przy RAW+JPG i RAW w a200 po 3 klatkach mam wyraźne zwolnienie, przy JPG chyba w okolicach 10 klatki troszkę zwalnia. Nie możemy ufać w 100% temu co piszą w instrukcji. Bufor pamięci aparatu ma ograniczoną pojemność, a JPG waży ok 2 MB, RAW ok 10MB.
Skoczek napisał(a):
Nie możemy ufać w 100% temu co piszą w instrukcji. Bufor pamięci aparatu ma ograniczoną pojemność, a JPG waży ok 2 MB, RAW ok 10MB.
Skoczek napisał(a):
Przy RAW+JPG i RAW w a200 po 3 klatkach mam wyraźne zwolnienie, przy JPG chyba w okolicach 10 klatki troszkę zwalnia. Nie możemy ufać w 100% temu co piszą w instrukcji.
A na ilość zdjęć w serii ma wpływ jeszcze szybkość karty pamięci. Są karty które mają 45mb/s
mitech napisał(a):
A na ilość zdjęć w serii ma wpływ jeszcze szybkość karty pamięci. Są karty które mają 45mb/s
Tadeusz napisał(a):
Szybkostrzelność jest taka sama, niezależnie od sposobu zapisu. 5fps w A700 i A900 i 3fps w A200 i A3xx.
Tadeusz napisał(a):
PS. Ja pisałem, że rodzaj zapisu nie ma wpływu na szybkość (ilość zdjęć na sekundę) ale w ilości zgodnej z instrukcją
Skoczek napisał(a):
Spokojnie, nie zamierzam używać aparatu jak CKM-u, ale w wielu sytuacjach szybkostrzelność ma kluczowe znaczenie.
No tak, przepraszam. Nie spojrzałem, że Ty walczysz z Kingstonem x133. To rzeczywiście jest ograniczenie. Ale jak zamierzasz uprawiać tak szybkostrzelną reporterkę aparatem alfa, to jednak zdecydowanie trzeba trochę innego sprzętu - z A700 i szybką kartą: w/w Lexarem lub SanDiskiem Extreme IV powinieneś osiągnąć zadowalające rezultaty (RAW 9 fotek bez zwalniania, a w jpg std. do zapełnienia karty - i to wszystko z 5fps).
Sam jeszcze mam tego Kingstona - używam go jako ostatniego zapasu i do żadnych szybkich akcji - mulił nawet ze staruszką minoltą.
kris napisał(a):
Skoczek napisał(a):
Spokojnie, nie zamierzam używać aparatu jak CKM-u, ale w wielu sytuacjach szybkostrzelność ma kluczowe znaczenie.
zatem jak już chłopaki napisali: zmień kartę
ja jak włożyłem 'Lexara prof. x300 udma' do a200 to się zdziwiłem. Na plus
Skoczek napisał(a):
Ale w zasadzie zgadzam się z tompacem, że lepiej zrobić mniej zdjęć RAWem, ale później mieć większe możliwości obróbki.