Podziel się wrażeniami!
Proszę o ocenę zrobionych dzisiaj zdjęć.
I kolejne zdjęcie
troszeczke mało kontrastu, odrobinke brakuje ostrości
wyostrzałes po zmniejszeniu?
na trzecim najlepiej rozmyte śmigło co nadaje zdjęciu dynamiki
z mojego doświadczenia dla tego typu samolotów aby dobrze rozmyć śmigło czas powinien wynosić 1/125 - 1/200 a przy niektórych śmigłowcach (np Mi-24) to i do 1/60 trzeba zejść
jedynie przy odrzutowych pełen komfort - czym krócej tym lepiej
staraj się łapać samoloty na tle chmurki, w przechyle itp, tak aby na zdjęciu cos się działo...
możesz tez próbowac panoramowania tuz po oderwaniu sie od ziemi bądź chwile przed lądowaniem
pewnego razu w Radomiu ;]
kux napisał(a):
z mojego doświadczenia dla tego typu samolotów aby dobrze rozmyć śmigło czas powinien wynosić 1/125 - 1/200 a przy niektórych śmigłowcach (np Mi-24) to i do 1/60 trzeba zejść
staraj się łapać samoloty na tle chmurki, w przechyle itp, tak aby na zdjęciu cos się działo...
możesz tez próbowac panoramowania tuz po oderwaniu sie od ziemi bądź chwile przed lądowaniem
kamil1114 napisał(a):
kux napisał(a):
Dziękuje za odpowiedź. Nie , nie wyostrzałem po zmniejszeniu. Jutro popróbuję porobić lepsze zdjęcia samolotom. Mieszkam blisko lotniska , więc to nie problem. A jak dam na 1/125 , to zdjęcie nie wyjdzie ciemne ?
Dziękuję , używam obiektywu sony 75-300 mm 4.5-5.6
A zdjęcie pierwsze było robione na 1/250 i śmigło jest rozmazane.
kamil1114 napisał(a):
Dziękuję , używam obiektywu sony 75-300 mm 4.5-5.6
A zdjęcie pierwsze było robione na 1/250 i śmigło jest rozmazane.
Ok , dziękuje za pomoc. ISO miałem na 100 , 200 lub 400 w zależności od zachmurzenia.
Witam
Ja do wcześniejszych rad technicznych dorzucę jeszcze jedną.
Numeruj zdjęcia. Lepiej się komentuje