Podziel się wrażeniami!
Gdy otwieram raw'a w photoshopie kolory są ok, ale gdy zapisze w jpg i otworze w dowolnym innym programie zdjęcie robi się blade. Jaka to może być przyczyna, albo co źle robie ?
Poczekaj troche a sie samo naprawi, ja mialem tak samo, tylko z ta roznica ze sie otwierało
smoku napisał(a):
Gdy otwieram raw'a w photoshopie kolory są ok, ale gdy zapisze w jpg i otworze w dowolnym innym programie zdjęcie robi się blade. Jaka to może być przyczyna, albo co źle robie ?
Wygląda, jakby było zapisywane w CMYK
Praktycznie nie obrabiałem tego zdjęcia, chciałem go tylko przekonwertować do jpg. Po zapisaniu w formacie jpg, zdjęcie prawidłowo się odpala jedynie w photshopie i programiku windowsowskim czyli galeria fotografii systemu Windows. W pozostałych typu ifranview, picasa itp. zdjęcie wychodzi blade.
Czy jest jakaś możliwość przy zapisywaniu w jpg ustawienia balansu bieli ?
A systemowy monitor jaki masz ustawiony? Zobacz czy nie masz czasem w profilach barwnych ustawionych gotowych schematów monitora (Właściwości ekranu>Zaawansowane>Zarządzanie kolorami).
Możliwe że przeglądarki nie mają włączonej opcji dostosowania do profilu kolorów CMS - z tego co wiem IrfanView nie obsługuje tej opcji. Nie wiem jak Picassa bo nie mam ciły do tej aplikacji.
Zainstaluj sobie na próbę Faststone Image Viewer - w opcjach (F12) masz w zakładce CMS i tam możesz włączyć tą funkcję.
Zainstalowałem Faststone Image Viewer i czy włączę czy wyłączę CMS to zdjęcie jest takie same czyli blade. Mam monitor samsunga SyncMaster 223BW, w ustawieniach wyłączyłem schematy kolorów ale nic to nie dało.
Czy dzieje się tak samo jeśli zamiast wywoływać JPG bezpośrednio z ACR otworzysz zdjęcie w Photoshopie i tam je zapiszesz jako JPG? Tak testowo pytam.
Pamiętaj, że standardowa Windowsowa przeglądarka nie rozumie profili kolorów. Dlatego odradzam w ogóle jej używanie, szczególnie że w ogóle rozmywa (upiększa) zdjęcia.
A i napisz mi czy w zakładce ekran masz wybrany Monitor Plug and Play czy jest tam Twój Samsung. A! Czy próbowałeś kalibrować jakoś monitor? Choćby najprostszymi metodami jak Adobe Gamma?
Trudno mi tak szczerze doradzić bo nigdy nie miałem z takimi rzeczami problemów, popróbuj popytać na forum Photoshopa.
A ja tak miałem. Ale był to czas eksperymentowania z drukarką. W menu (PS2) image/mode zmieniłem na CMYK. I potem mogłem robić co chciałem , dowolnie zapisywać, w podglądzie windowsowym (i paru innych, nie pamiętam jakich), obraz był, blady, taki jakby bardziej niebieskawy, no - zimniejszy niż normalnie. PS oczywiście pokazywał poprawnie. Druk też był OK.
Może się zdarzyć, że jakieś ustawienie, zrobione gdzieś w programie (PS) ma wpływ na zdjęcie, a my nie pamiętamy co i kiedy udało się (czasem przypadkiem) "namieszać".
Może warto spróbować zapisać zdjęcie do JPGa nie przez PS a po prostu przez Image Data Converter, który jest dołączony do aparatu?.
Używam wyłącznie IDC i do tej pory nie miałem żadnych kłopotów z RAWami.