Podziel się wrażeniami!
Witam!
I jak w temacie mam dwa pytanka
Pierwsze : czy da się poprawić ewentualnie za pomocą jakich programów i w jaki sposób poruszone zdjęcie, na skutek zastosowania zbyt krótkiego czasu w stosunku do dynamiki obiektu?
I korzystając z okazji pytanko drugie: w jaki sposób wyostrzyć obiekt na zdjęciu, mało ostry z powodu błędu auto focusa?
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.
Szczerze Ja osobiście bym nie wyostrzył
Ale inni widać umieją
Dla niedowiarków
Nie pytałem o problem związany ze złym trzymaniem obiektywu ale o problem związany ze złym dobraniem czasu w stosunku do dynamiki obiektu
Teraz niespodzianka link do programu o śmiesznej nazwie magic focus
Wydaje mi się, że wiem o czym jednak piszę....
Niedowiarków namawiam by spróbowali krótkiej zabawy z tym programikiem.
Nie jestem naiwny wiem, że zawsze coś jest jakimś kosztem ale czasami lepiej coś sentymentalnego odratować niż pisać, że nie idzie
Pozdrawiam
Nie pytałem o problem związany ze złym trzymaniem obiektywu ale o problem związany ze złym dobraniem czasu w stosunku do dynamiki obiektu
w_endriu starosta może przesadził w wyrazie, ale generalnie chodzilo mu o to, ze nikt z nas nie slyszal o czyms podobnym. no i podobna reakcja spowodowana jest tym, że nikt nie wierzy, ze mozna z uratowac schrzanione zdjęcie. program ktory wstawiles nie daje zadnych opcji ktorych nie widzieliscmy w naszych ulubionych programach graficznych. cudów nie ma. minie jeszcze kilka ladnych lat zanim mozliwosci sprzętu i oprogramowania bedą w stanie poradzic sobie z takmi problemami jak facjata lajama (zdjecie powyzej:)
właśnie ja nie słyszałem o czymś takim
I takie odpowiedzi kocham
Nic na temat
No chłopie. My nie używamy programów do ratowania ostrości bardzo nieostrych zdjęć spowodowanych długim czasem ekspozycji i tyle.
Teraz rozumiesz
panowie panowie. spokój.
w_endriu - nie ma skutecznego programu do tego wiec nie spodziewaj sie odpoiwedzi na temat.
starosta - poprostu spokój... równowaga... aaa:)
jestem spokojny ;0
tylko nie rozumiem, dlaczego ludzie myślą że wszystko można
Żeby zakończyć dyskusję, czy idzie lub nie wklejam link do dwóch zdjęć http://picasaweb.google.pl/l3ndriu/BalM ... directlink Proszę zwrócić uwagę na parę prowadzącą Poloneza. Dodam, że zdjęcie przerabiałem jakieś 10 min i nie miałem okazji go dopieścić np usuwając szum.
Z uwagi na uszczypilwośći inyych użytkowników forum wklejam teraz.
I nie piszcie, że nie idzie
Pozdrawiam