anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pytania do fachowców

profile.country.pl_PL.title
w_endriu
Początkujący

Pytania do fachowców

Witam!
I jak w temacie mam dwa pytanka :c2
Pierwsze : czy da się poprawić ewentualnie za pomocą jakich programów i w jaki sposób poruszone zdjęcie, na skutek zastosowania zbyt krótkiego czasu w stosunku do dynamiki obiektu?
I korzystając z okazji pytanko drugie: w jaki sposób wyostrzyć obiekt na zdjęciu, mało ostry z powodu błędu auto focusa?
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.

45 ODPOW. 45
alcazarc
Początkujący

uważam że to co zaprezentowano z choinką może zrobić każdy z nas to proste zastosowanie jednego filtra w PS

naprawdę powinniście być bardziej wyrozumiali, proszę bardzo przykład zastosowania po i przed obróbką.

przecież taką technologią już od lat dysponują w Ameryce , na każdym filmie policjant mówi do edytora , weź mi ten fragment powiększ 400% , wyostrz , oczyść , powiększ jeszcze 500% , wyostrz obróć o 360stopni itd...

Bertone.
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Proszę zwrócić uwagę na parę prowadzącą Poloneza.

Tyle, że tu nie mamy co rozmawiać o dynamice obiektu, którą tak podkreślasz, a raczej o sporym Back Focusie.

Jeśli chcesz za wszelką cenę "naprawiać" takie zdjęcie to przy tak małych rozmiarach (720 pix na dłuższym boku) cudów nie uzyskasz. Trzeba pracować na dużym rozmiarze, a nie małym, skompresowanym jpg-u.

Zresztą zobacz

download/file.php?id=7029&mode=view

CZY TO NIE XVII LO W P-Ń ??? ;)

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
w_endriu
Początkujący

Alcazar napisał(a):

uważam że to co zaprezentowano z choinką może zrobić każdy z nas to proste zastosowanie jednego filtra w PS

naprawdę powinniście być bardziej wyrozumiali, proszę bardzo przykład zastosowania po i przed obróbką.

przecież taką technologią już od lat dysponują w Ameryce , na każdym filmie policjant mówi do edytora , weź mi ten fragment powiększ 400% , wyostrz , oczyść , powiększ jeszcze 500% , wyostrz obróć o 360stopni itd...

Nareszcie jakieś konkrety Byłbym wdzięczny o wytłumaczenie krok po kroku w jaki sposób wykorzystałeś ten filtr i czy można go wykorzystać na niewielkich fragmentach fotki (wyostrzyć wybrany fragment nie całe zdjęcie).
Dziękuje i Pozdrawiam

Ps. Do Kirysa może prześledzisz jeszcze raz wątek i przytoczysz mi w którym miejscu ja kogoś wyśmiewam. Może jednak jest odwrotnie. Pozostawiam to do oceny innych użytkowników forum. :P
Cya

docentstopczyk
Początkujący

hmmm ... całkiem niezły ten Photo Magic. warto mieć jako alternatywę do klasycznej metody :)

ja próbowałem Nik Sharpenera, ale nie jest to coś co mnie powaliło w sumie chyba najsłabsze ogniwo w doskonałej serii pluginów

thx za linkę

w_endriu
Początkujący

Cieszą mnie Wasze wypowiedzi. Nareszcie dyskusja zmierza w normalnym kierunku.
Chodziło mi o to od samego początku, o normalną wymianę doświadczeń w tym temacie.
A pytania bywają różne są łatwiejsze i trudniejsze. Nie było moim celem prowokowanie kogokolwiek. Jeżeli ktoś się poczuł urażony to sorry.

docentstopczyk
Początkujący

właśnie zrobiłem korektę zdjęcia z "motion blur" ... daje radę
tam gdzie ostyrośćnie jest priorytetem to narzędzie jest naprawdę super ... takie jest moje zdanie, ale dla mnie generalnie ostrość nie jest priorytetem :P

alcazarc
Początkujący

to ja przepraszam, zle mnie musiałeś zrozumieć, popłynołem (wszyscy zrozumieli) ale niektórzy nie.

ten filtr który zastosowałem w PS to GausionBlur (świetny efekt ale w druga stronę).

oczywiście to co pokazałeś na innych linkach to są jakieś środki, moża coś delikatnie poprawić ale efekt tej operacji bedzie bardzo bardzo mizerny, niestety wydaje mi się że wypowiedzi kolegów czytasz bez zrozumienia.

ze zdjęcia zle zrobionego nie zrobi sie cudu, ani z jpg nie uzyska sie Raw-a i wybacz ale nawet w Stanach nie posiadają tej sławnej przytoczonej przeze mnie kosmicznej technologii nalewania z pustego.

Jeszcze raz sorry...

docentstopczyk
Początkujący

w połączeniu z kilkoma zabiegami w PS ten filtr daje zajebiste efekty. nie chodzi o ewidentnie skopaną fotę, ale taką delikatnie ruszoną da się zrobić

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Alcazar napisał(a):

to ja przepraszam, zle mnie musiałeś zrozumieć, popłynołem (wszyscy zrozumieli) ale niektórzy nie.
Jeszcze raz sorry...

Może... może zaniedbałeś wstawienia na końcu tekstu takiej np. ikonki: ;)
Nie każdy umie dostrzec ironię...
;)

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

właśnie zrobiłem korektę zdjęcia z "motion blur" ... daje radę
tam gdzie ostyrość nie jest priorytetem to narzędzie jest naprawdę super ...

To jeszcze drobna uwaga do tego narzędzia.
Generalnie nie zaleca się podwójnego używania tego samego narzędzia na tym samym zdjęciu, np. podwójne wyostrzanie itp. Wyjątkiem jest "Smart sharpen". Można użyć najpierw Motion Blur, a potem wyostrzyć przez Lens Blur, bo to są dwa różne narzędzia (chociaż w tej samej zakładce).

------------------------------
fotoamator