Podziel się wrażeniami!
Witam jestem szcześliwym posiadaczem A350
mam go około 2miesięcy
partząc przez finder widze kilka czarnych pyłków , matówka jest czysta pyłki są w środku za matówką , macjie jakis pomysł jak sie ich pozbyć , w a350 matówka nie jest wymienialna ciekawe co na to serwis , bo chyba przestrzeń miedzy matówka a szkłem od findera powinna być szczelna
co wy na to ?
Mnie początkowo pyłki na matówce doprowadzały do szału.
Teraz już się przyzwyczaiłem i nie zwracam uwagi na to )
Witam, nie wiem nad czym ani pod czym mam te plamki, ale są i są.
Ale to zależy od czasu naświetlania, bo nie zawsze się ujawniają, ha!
Cyrkluję tak, aby były w mało widocznych miejscach.
Na czyszczenie 5 dych mi szkoda i tak nic to nie da.
W każdym razie zaprzyjaźniłam się z gimpem, który na plamy działa jak porządny odplamiacz.
Mówi się trudno. Taka jego (lustra) uroda.
Pozdrawiam
pomylił Ci się temat, gdyż pyłki nad matówką nie mają wpływu na jakość zdjęcia, jedynie na to co widzimy w wizjerze.
Masz brudną matrycę. Jak czyścić LINK
a plamki na matrycy są tym bardziej widoczne, im bardziej domknięta jest przysłona (większa wartość "f")
I nie musisz wydawać 50 zł na czyszczenie , możesz samemu wyczyścić gruszką.
Oczywiście, że plamy są na matrycy, a nie na matówce.
I nic mi się nie pomyliło.
Czytałam poprzednie posty, gdzie o tym wspomniano, to wszystko.
Za linki dziękuję, zapoznam się i rozważę
Jakie macie sposoby na wyczyszczenie matówki ?? W mojej a850 dmuchałem i dmucham systematycznie, choć bez przesady i większośc paproszków schodzi, ale pojawiły mi sie jakieś mikrospijne czarne i za chol... nie chcą zejść. CZy dopuszczalne jest np. zwilżonym patyczkiem z płynem do czyszczenia obiektywu wyczyszczyć matówkę?? Proszę o radę bo wcześniej nie miałem tego rodzaju problemu i potrzeby czyszczenia a te czarne kropeczi choć nie mają swojego odzwierciedlenia na zdjęciu to jednak denerwują
słyszałem o patentach z taśmą malarską, ale póki co udaje mi się czyścić matówkę na zasadzie przedmuchania.
Może też być tak, że te paproszki wpadły Ci między matówkę, a szybkę AF
kris napisał(a):
jeśli tam wpadły, to wyczyszczenie będzie się równać z wyjęciem tej szybki i matówki - a wtedy łatwo o jeszcze większe pobrudzeniebartas73 napisał(a):
kris napisał(a):
mam się martwić??
to ja foce dalej i przymknę oko na te pyłki