anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pyłki nad matówką

jogi19821982
Początkujący

pyłki nad matówką

Witam jestem szcześliwym posiadaczem A350
mam go około 2miesięcy

partząc przez finder widze kilka czarnych pyłków , matówka jest czysta pyłki są w środku za matówką , macjie jakis pomysł jak sie ich pozbyć , w a350 matówka nie jest wymienialna ciekawe co na to serwis , bo chyba przestrzeń miedzy matówka a szkłem od findera powinna być szczelna

co wy na to ?

80 ODPOW. 80
profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Arturro10 napisał(a):

No a w wizjerze widzę je dość wyraźnie, nie trzeba jakoś specjalnie się przyglądać aby zobaczyć.

Masz po prostu zabrudzoną matówkę

Czyli samo przedmuchiwanie nic nie pomoże, to rozumiem że trzeba będzie zakupić LENSPEN??

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Arturro10 napisał(a):

Czyli samo przedmuchiwanie nic nie pomoże, to rozumiem że trzeba będzie zakupić LENSPEN??

Lenspen jest do czyszczenia matrycy, a Ty masz brudną MATÓWKĘ

To są 2 różne rzeczy.

Matówki praktycznie nie da się wyczyścić i sugeruję nawet nie próbować bo będziesz miał więcej syfu niż przed czyszczeniem. Jeśli doskwierają Ci paprochy w wizjerze konieczna będzie jej wymiana.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Arturro10 napisał(a):

chodzi mi o to że włączyłem aparat bez obiektywu, z menu w ostatniej pozycji wybrałem czyszczenie, po podniesieniu lustra przedmuchałem wszystko co było możliwe. No a w wizjerze widzę je dość wyraźnie, nie trzeba jakoś specjalnie się przyglądać aby zobaczyć.

To co widzisz w wizjerze to pyłki na matówce, a to co czyściłeś to matryca. Matówki się nie czyści - trzeba z tym żyć... albo wymienić. Możesz ostrożnie spróbować przedmuchać, ale bez podnoszenia lustra! Przecież matówka jest na górze, więc funkcja z menu - czyszczenie, powoduje, że lustro dokładnie ją zasłania.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

No tak ciągle myli mi się ta matówka z matrycą ;)

no ja je widzę także przeszkadzają, ale pewnie jak ktoś inny spojrzy to nawet nie zauważy ;)
a wogóle ile kosztuje wymiana matówki? pewnie tania nie jest.

z czyszczeniem matówki problem polega chyba na tym że tam nie jest gładko tylko taka jakby tarka??

to za jakieś szczególne czyszczenie nie zabieram się, tylko spróbuje jeszcze raz dokładnie przedmuchać i jakoś pogodzić się z tym bólem ;)

Dzięki Lajam i Tadeuszu za pomoc :)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

viewtopic.php?f=30&t=2472
w dosyć dokładny sposób opisałem jak wyczyścić komorę

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

a tu jak w prosty sposób pozbyć się uciążliwych paprochów z matówki
http://www.focusingscreen.com/work/sweeping.htm

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

SZFENDAK napisał(a):

http://www.focusingscreen.com/work/sweeping.htm" target="_blank

powyższe zastosowałem ale nie pomogło, a o taśmie bezbarwnej nie słyszałem, klej nie zostanie na matówce?

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

SZFENDAK napisał(a):

http://www.focusingscreen.com/work/sweeping.htm" target="_blank

DZIĘKI SZFENDAK :smileythumbsup: był lekki strach ale taśma poszła w ruch i baboli nie ma :D

tzn została jeszcze jedna mała kropeczka ale to kwestia czasu i też jej nie będzie :)

jeszcze raz DZIĘKI :c4

kamil1114
Początkujący

Przeczytałem parę tematów ( viewtopic.php?f=38&t=2584" target="_blank , viewtopic.php?f=38&t=2871" target="_blank , viewtopic.php?f=38&t=2046" target="_blank ) , ale mój problem jest inny. Widzę jeden pyłek w wizjerze. Ale uwaga , to nie jest taki pyłek jak u innych w tamtych tematach , bo ten pyłek widać , przy wyłączonym aparacie i nie przyłożonym oku do wizjera. Jeżeli przyłożę oko to go nie widzę , tylko z daleka go widać. Czyściłem komorę lustra i wizjer z zewnątrz i nie mogę usunąć tego pyłka .

wratislavian
Początkujący

chcesz powiedziec, że Twoim problemem jest pyłek którego nie widać? może nie warto się nim przejmować?