Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.Mam A200 od kilku tygodni.Jestem tez bardzo poczatkujacym amatorem.Popstrykalem troche fotek i jakos sa one delikatnie mowiac do bani!Niektore fotki robie na automacie,niektore na A ale w sumie efekty sa mizerne jak na tak drogi aparat.Fakt nie jestem specem ale instrukcje poczytalem,w necie tez sie naczytalem co i jak a fotki kiepskie.To znaczy sa poprostu albo nie ostre,albo za ciemne.Nawet na automacie np.ruch reki jest rozmazany a powinien byc chyba raczej ostry.Wiem ze zawsze sie wine zwala na sprzet ale ja niemam doswiadczenia z innymi aparatami wiec moze moj A200 jest poprostu wadliwy,choc wolalbym zeby to byla wina braku umiejetnosci.Ustawieniami F i innymi pobawilem sie juz do bolu i nic ladnego nie udalo mi sie uzyskac.Prosze pomozcie mi.Zalaczam pare przykladowych fotek.Zobaczcie sami
Kolejne...
Ja jednak sądzę, że po prostu nie dajesz sobie rady....większość tych zdjęć ma czas w granicach 1/5 sekundy a to naprawdę trudno utrzymać w łapie bez poruszenia....nawet stabilizacja niewiele pomoże.
W pomieszczeniach, bez użycia lampy błyskowej, to minimum ISO 400 (najlepiej ISO 800) i na pewno nie przymykaj d f/8 tylko staraj się robić na "pełnej dziurze".
I dobrze pamiętać o odpowiednim dobieraniu czasu do ogniskowej czyli jak masz powiedzmy ogniskową 50mm to powinieneś ustawić czas minimum 1/50 sekundy aby zapewnić sobie nieporuszone zdjęcie.
Jako, że Twój aparat nie posiada pełnoklatkowej matrycy musisz wziąć poprawkę na tzw. cropa czyli dobierać czas nie dla ogniskowej 50mm, a 75mm (bo musisz uwzględnić przelicznik x1.5) - czyli około 1/80 sekundy. Oczywiście użycie stabilizacji pozwala na skrócenie tego czasu, ale na początek trzymaj się mniej więcej tych zasad.
Proponuję poczytać co nieco o technikach trzymania aparatu dla zapewnienia większej stabilności. No i oczywiście warto wspomagać się lampą błyskową..
Sorki za laickie pytanie:"na pelnej dziurze..."tzn?na ile?pozatym wrzucilem pare fotek np.akwaria,gdzie nie moglem lampy uzyc-jak w takim przypadku zrobic fotke jasna i ostra?
dziuso27 napisał(a):
Sorki za laickie pytanie:"na pelnej dziurze..."tzn?na ile?pozatym wrzucilem pare fotek np.akwaria,gdzie nie moglem lampy uzyc-jak w takim przypadku zrobic fotke jasna i ostra?
Piszesz, że ruch ręki "rozmazany". Pomijając to, że takie rozmazanie dodaje zdjęciu dynamiki, zważ, że praw fizyki nie oszukasz.
Załóżmy, że osoba fotografowana fykonuke cienkim pręem całkiem wolny ruch - poprzecznie do aparatu. Wolny, czyli np 0,2 m/s. To naprawdę powoli. Jednak przy czasie migawki, którego użyłeś na tych zdjęciach, czyli 1/5s, ten pręt przebędzie drogę 20/5=4cm. Czyli, zamiast ostrej linii będzie "maz" o szerokości 4cm. Rozumiesz? Gdybyś użył lampy błyskowej (błysk trwa ok. 1/1000 - 1/50000s w zależności od lampy (typowo)), to przesunięcie byłoby niezauważalne (chyba, że na b. dużym powiększeniu. Albo jasne światło i krótki czas migawki. Tylko jasne dla aparatu to nie to samo co jasne do np. czytania
I jeszcze tak na szybko fotka z akwarium. Ale parametry jak w opisie. Artyzm to nie jest, ale da się zrobić bez cudów.
Lajamku crop nie ma tu nic do rzeczy.Praw fizyki nie zmienisz.50 mm=50mm a nie 75mm :smileymrgreen:Lajam napisał(a):
Jako, że Twój aparat nie posiada pełnoklatkowej matrycy musisz wziąć poprawkę na tzw. cropa czyli dobierać czas nie dla ogniskowej 50mm, a 75mm (bo musisz uwzględnić przelicznik x1.5) - czyli około 1/80 sekundy. Oczywiście użycie stabilizacji pozwala na skrócenie tego czasu, ale na początek trzymaj się mniej więcej tych zasad.
Mitech, praw fizyki nie zmienisz (właściwości ludzkiego oka również) - z uwagi na mniejszą matrycę, trzeba bardziej powiększyć, więc krążek rozproszenia musi być mniejszy, ergo crop ma do rzeczy jak najbardziej
Tadeusz napisał(a):
Mitech, praw fizyki nie zmienisz (właściwości ludzkiego oka również) - z uwagi na mniejszą matrycę, trzeba bardziej powiększyć, więc krążek rozproszenia musi być mniejszy, ergo crop ma do rzeczy jak najbardziej