anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z jasnością plikó ARW w adobe Bridge

Snowboy
Początkujący

Problem z jasnością plikó ARW w adobe Bridge

Witam może ktoś miał podobny problem, na załączonym screenie widać jak pliki ARW wyświetla Adobe Bridge (po lewej) i Image Data Lightbox - z płytki Sony (po prawej) - w obu programach otwarty ten sam plik ARW. Zastanawia mnie dlaczego jest taka ogromna różnica w jasności.
Oczywiście wydaje mi się że to Brigde wyświetla podgląd zbyt jasno (najgorsze jest to że kiedy otwieram fotki w Photoshopie dalej są tak jasne) i w momencie otwierania muszę korygować ekspozycję w camera raw.
Niedawno przesiadłem się na Sony A700 z Olympusa, i to jak na razie pierwszy problem jaki mnie spotyka po zmianie systemu .
Uprzejmie proszę o pomoc.

2 ODPOW. 2
wratislavian
Początkujący

żądnego z tych programów nie znam, ale domyślam się, że jedno to edytor graficzny a drugie to przeglądarka zdjęć?

w pierwszym przypadku program odczytuje surowy raw po to żeby obróbka dała odpowiedni rezultat, w przypadku przeglądarek do zdjęć to bywa tak, że po odczytaniu zdjęcia z raw na siłę starają się go polepszyć. mają jakiś algorytm dobrego zdjęcia i ustawiają suwaczki automatycznie. spróbuj otworzyć picasą i ps. w pierwszym przypadku też otrzymasz jakieś za jasne cudactwo, a w drugim to co wyszło z puszki przy ówczesnych ustawieniach aparatu.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tu nie jest problem aparatu, a softu niesystemowego ;)
ja mam Lightroom'a i jest ZAWSZE prześwietlone o 0,5 - 1,0 EV i zawsze za dużo "tint'y"
denerwujące to było, ale jak widać Adobe woli to robić po swojemu ;)

i wychodzi na to, że najlepszym softem do RAW'ów jest darmowy IDC :D