Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Mam problem i chciałbym się was poradzic'.
Posiadam kamerkę HDR-XR 550ve.Mam nagrany materiał w jakości HD FX. I chciałbym edytowac' go w Sony Vegas Pro 9.Ale chce aby dany materiał można było odtwarzac' w zwykłych odtwarzaczach DVD. Nie wiem jak zrobic' żeby za mocno nie tracic' na jakości. Czy powinienem dany materiał pierw przed edycją konwertowac'.... czy co.....?
Próbowałem wkładac' ten materiał do Vegasa i tam renderowac' do standardu ale jakośc' była tragiczna.... paski w poprzek i widoczne pixele...
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki......, bo już nie daje rady
Witam
Sony Vegas potrafi wypalić materiał do DVD i automatycznie konwertuje.
Proszę spróbować opcją,
Tools>Burn Disc>DVD...
czy już nią nagrywałeś?
też mam ta kamerę (między innymi), i to jest tak że na dvd do odtwarzacza fajnej jakości sie nie da nagrać, wydania sklepowe filmów są specjalnie obrabrabiane z kinowego formatu i w domu tego nie da sie zrobić by jakość była przyzwoita, jak nagrach hd i przeliczysz do dvd to będziesz miał gorszą jakość niż byś nagrywał SD bo też tam masz takie coś. Jak musisz komuś coś nagrać rodzinnie to nagrywaj w panoramicznym SD i potem na dvd będzie znośnie, jak nagrywasz dla siebie to magazynuj pliki z kamery żywcem na płytach dvd jako dane i odtwarzaj sobiemateriał z komputera na tv LCD. Jak płyty BD będą lepsze i tańsze lub co innego wyjdzie to wtedy bym na to przeszedł dziś pozostaje czekanie. Nie trzymał bym plików na dysku twardym bo te są dziś bardzo duże ale i awaryjne i lepiej nagrywać po 15min ilościowo jako dane wtedy jest bezpiecznie i tanio bo 10płyt to 45GB a to 12zł wychodzi
0 4sek trybas mnie wyprzedził!
Strasznie dużo nagrywania
Kubo, czy według Ciebie to trwały sposób, te płyty DVD?
Samemu mam parę i wszystkie się trzymają, ale nie ma co ukrywać, że póki co większość nagrań trzymam na dysku twardym.
znajomi mają sklepy komputerowe i większość dysków tych powyżej 80GB nie wytrzymuje trzech lat, co dziesiąty pada w kilka miesięcy, to duże ryzyko by tam trzymać wspomnienia.
Płyty dvd istnieją już dobre pare lat, np płyty TDK sa tanie ale i dość dobre zapisuję na nich już kilka lat i dane się trzymają. Zapis jest trwały i można go sprawdzić na bieżąco czy się nagrało gdy tak jest to raczej płyta wytrzyma lata. Do tego jak się ma materiał na dużej ilości dysków nawet jak jakiś nawali lub seria jest słabcza mamy pozostałe płyty. Dzisiejsze materiały zamierzam przegrywać na BD dopiero za kilka lat albo i później. DVD jako dane to jest najszybszy sposób nagrywania bo robimy to z prędkością 4X (z możliwością płyty 16X) a BD można dziś nagrywać z prędkością 1X (na 2X możliwość płyty) więc nagranie dwóch BD zajmie nam cztery razy tyle czasu co analogicznia ilość danych na dvd
znajomi mają sklepy komputerowe i większość dysków tych powyżej 80GB nie wytrzymuje trzech lat, co dziesiąty pada w kilka miesięcy, to duże ryzyko by tam trzymać wspomnienia.
Płyty dvd istnieją już dobre pare lat, np płyty TDK sa tanie ale i dość dobre zapisuję na nich już kilka lat i dane się trzymają. Zapis jest trwały i można go sprawdzić na bieżąco czy się nagrało gdy tak jest to raczej płyta wytrzyma lata. Do tego jak się ma materiał na dużej ilości dysków nawet jak jakiś nawali lub seria jest słabcza mamy pozostałe płyty. Dzisiejsze materiały zamierzam przegrywać na BD dopiero za kilka lat albo i później. DVD jako dane to jest najszybszy sposób nagrywania bo robimy to z prędkością 4X (z możliwością płyty 16X) a BD można dziś nagrywać z prędkością 1X (na 2X możliwość płyty) więc nagranie dwóch BD zajmie nam cztery razy tyle czasu co analogicznia ilość danych na dvd
ach, acinloop to trzymaj swoje prace i wspomnienia na dysku 500GB który jest dwa razy lżejszy i tańszy od starszych dysków 40GB. Płyta jest trwała a dysk jest tak samo trwały ja dzisiejsza prlalka czy piekarnik (czyli raczej nie bardzo). Tak działa kapitalizm. Nie był bym spokojny nawet jak bym miał dwa lustrzane dyski. Cena dysku i płyt DVD wychodzi tak samo
dysk 500GB -150zł
111dvd (500GB) -150zł
oto jeden z wpisów z jakiegoś forum o dyskach znaleziony w 50sek.
Montuję dyski w urzadzeniach które pracują 24h/dobę a są to rejestratory TV
przemysłowej.
Zamontowałem ponad 150dysków ATA i SATA Seagate SV35 pojemności 300, 500
oraz 750GB. Szok! 70% tych dysków trzeba było reklamować z powodu bardzo
szybko pojawiających się bad sektorów. Zwłaszcza 500tki i 750tki. Seagate
Barracuda o pojemności 500GB tez jakas pechowa była bo na 30szt 9 padło.
Padały jak muchy.
Zamówiłem też 100szt. WD Caviar Blue 500GB w wersji ATA bo akurat takie
sugerował producent sprzetu. Wszystkie są już u klientów od roku czasu.
Narazie reklamowałem jakieś 8 szt więc w porównaniu do Seagate to kosmos ale
8% uszkodzeń to i tak nie najlepiej. Od ponad pół roku montuję Samsungi HD o
pojemnościach 750GB, 1T, 1,5T. Średnio 20 szt. miesięcznie. Jak narazie
reklamowałem 3szt.
Marek
Ja miałem w domu dwie 250GB i oba padły teraz siedze na starym 80GB i kupuje SSD ale to głównie by było cicho. Będe kupował jakiś mały 80GB by w razie czego nie żałować że się dużo stracilo
dysk 500GB -150zł
acinloop napisał(a):
Chyba te z promocji w sklepach stonka
nie ma dysków za 400-500pln chyba że takie w magnezowej obudowie, środek jest ten sam i będzie tak samo niepewny. W sklepie mamy 20modeli różnych pralek, sa drogie i tanie ale żadna nie pociągnie tyle co dobra stara niemiecka pralka. Wszystko głównie rozbija sie o materiały. Prawdziwy metal, prawdziwe szkło i drewno to dziś luksus.
Niczemu nie wieżycie potem chcecie linki, przecież ja sobie tego nie wymyślam, bo by mi sie nie chciało, to jest przecież forum do pokazywania i wymiany opini o sprzęcie sony.
Poszukaj w sieci to znajdzieś dane że co piąty duży dysk pada na gwarancji, a przecież różnie ludzie używaja sprzętu czasem nie kożystają prawie w cale więc nie ma kiedy sie popsuć, wtedy psuje sie po gwarancji co jest najlepsze i wręcz pożądane u producentów. Na moje jak masz "nowoczesny" dysk to za 5lat widze twoje szanse 50na50 że będziesz miał do czego wracać
nie ma dysków za 400-500pln chyba że takie w magnerowej obudowie, środek jest ten sam i będzie tak samo niepewny. W sklepie mamy 20modeli różnych pralek, sa drogie i tanie ale żadna nie pociągnie tyle co dobra stara niemiecka pralka. Wszystko głównie rozbija sie o materiały. Prawdziwy metal, prawdziwe szkło i drewno to dziś luksus.