Podziel się wrażeniami!
Staram się robić zdjęcia portretowe i akty. Modelkę już sobie załatwiłem, po długich negocjacjach z moją dziewczyną, zgodziła się Tylko nie mogę umieszczać zdjęć w sieci, bo się wstydzi, a nie wiem czego... Ogólnie zdjęcia mi wychodzą, ale to tylko z jedno na 5 zdjęć jest takie naprawdę dobre. Chociaż jakbym wrzucił, to na pewno nie jeden negatywny komentarz by poszedł...
Przeczytałem kilka poradników, ale tam piszą głównie o pozycji przedmiotu (lub modelki), drugim planie, tle itd. Jako dobrzy i doświadczeni fotografowie, znacie może jakieś techniki, sposoby, bądź warunki jakie musi spełnić dobre zdjęcie portretowe, bądź dobre zdjęcie aktu (nie koniecznie myślę tu o nagości, ale o zdjęciu sylwetki z odrobinką (bądź troszkę więcej niż odrobinką) erotyzmu?
Jakie światło jest najlepsze, przysłona. Na pewno zdjęcia w trybie A (priorytet przysłony), a jak to wygląda z ustawieniami balansu bieli, czy ekspozycji?
No właśnie mnie to tez interesuje nie dlaej jak wczoraj prubowałam portrety zrobic w domu lae jakioś nie umiem tego wszyskiego ustawic( swiatła itd) Wiec też bede wdzięczna za rady
Np. to przeczytaj: Roderick Macdonald: "Akty. Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów."
Gotowej recepty nikt Ci na forum nie da.
Tadeusz napisał(a):
Np. to przeczytaj: Roderick Macdonald: "Akty. Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów."
Gotowej recepty nikt Ci na forum nie da.
Znajomy, nie znam osobiści Tadeusza, ale myślę że "Pan" jest niepotrzebny i Tadeusz nie obrazi się że go nie honorujesz Panem (no chyba, że to z szacunku do wiedzy i doświadczenia ). W każdym razie do mnie śmiało możesz mówić na ty
A co do tematyki wątku to ja akurat mam fajne notatki z fotografii portretowej i później coś wrzucę (postaram się jeszcze dziś wieczorkiem)
Znajomy, nie znam osobiści Tadeusza, ale myślę że "Pan" jest niepotrzebny i Tadeusz nie obrazi się że go nie honorujesz Panem (no chyba, że to z szacunku do wiedzy i doświadczenia ). W każdym razie do mnie śmiało możesz mówić na ty
A co do tematyki wątku to ja akurat mam fajne notatki z fotografii portretowej i później coś wrzucę (postaram się jeszcze dziś wieczorkiem)
Znajomy napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
Ochrzan? Ode mnie? Za co? No, chyba, że słuszny
Szacunek należy się każdemu (no chyba, że jest trollem ), a przyjęło się na forach, że mówimy sobie po imieniu, czy raczej po nicku I to niezależnie od wieku. I tego sie trzymajmy