Podziel się wrażeniami!
Witam po raz pierwszy w tym dziale. Chcę zakupić komerę (oczywiście SONY) DO 4500 zł. Jeśli chodzi o parametry, to HD, zapis najlepiej na kartę SD.Dobrze żeby miała stabilizację obrazu. Priorytetem dla mie jest jakość obrazu a nie "bajery". Mam "starą" kamerę cyfrową i chciałbym przesiąść się na HD.
Od HDR-CX305... potem CX350 (2x pamięci i GPS). Na CX550 chyba nie starczy.
A może CX505 do tego większa bateria, dobry statyw i na dysk przenośny starczy?
A ja polecam HDR-CX305 czyli swój owy nabytek .
HDR-CX350 - zastanawiałem się ale GPS to dla mnie bajer niezbyt potrzebny. 32 GB ale cena dużo wyższa. HDR-CX305 kupiłem za 2790 + karta pamięci 32GB i jeszcze zostało.
Co do jakości powaliło mnie to. Słyszałem od kliku osób że EXMOR działa dobrze, zle wczoraj swóją pierwszą przygodę rozpocząłem od wieczornej sesji filmowej na koncercie EUROPE.
Dziś postaraqm się zademonstrować efekty.
Przy tym przetworniku faktycznie dużo lepiej nagrywa się przy słabszym oświetleniu, czy też w pomieszczeniach. Odnośnie GPS to już zależy od użytkownika, dla jednych będzie to bardzo przydatna opcja dla drugich niekoniecznie.
Osobiście polecałbym dołożyć do CX550, kosztuje niewiele więcej niż założony budżet, a możliwości imponujące. Jeżeli jednak nie wchodzi taka opcja w grę to ciekawym modelem jest CX350
Dziękuję za radę. Chyba dołożę do CX550.
Osobiście zostałbym przy CX350 i dołożył na jakąś torbę, większą i szybszą kartę pamięci, statyw, może lampę... Jest na co wydać te 4500tys...
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, a dpowiadając na ostatni post to statyw mam naprawdę przyzwoity. Oświetlenie chyba też ( 4 lampy łącznie 3 kW) oczywiście na 230V. Wiem co znaczy dobry statyw bo fotografia to mój drugi ( a może pierwszy ) "konik".
No komplecik fajny. Jakość statywu jest bardzo ważna i w trakcie użytkowania można zaoszczędzić sporo nerwów. Lampy widzę duże (3kW i pod 230V), ale chyba nie do zakładania na kamerę
Aparaty to również moje .. czwarte hobby
Lampy są na osobnych statywach. Urzywałem ich tylko na dużych salach. Filmowałem kiedyś śluby krewnym i znajomym.Zabierałem wtedy cztery statywy do lamp, lampy,przedłużacze, statyw do kamery, aparat fotograficzny no i kamerę.Nieraz jeszcze ekran do rozpraszania światła. Bez samochdu nie było co marzyć o filmowaniu. Całe oświetlenie uruchamiałem niezbyt często ponieważ instalacja niajczęściej jest zabezpieczana bezpiecznikiem 10A w więc max 2kW. Druga sprawa, że jeśli zapaliłem dużo lamp to jeśli sala była ciemna to goście przymkali oczy. Dlatego miałem tyle lamp. Dwie lampy są po 1000W i dwie po 500W. Mogłem więc dobierać sobie oświetlenie od 500W do 3000W co 500W. Przestałem filmować, bo jak pisałem kamera mi się "postarzała". Zmieniłem pracę i pojawiły się możliwości zainwestowania w sprzęt. W sprzęt fotograficzny już zainwestowałem, teraz przyszła pora na kamerę.