Podziel się wrażeniami!
Witam.
Przegladajac niektore ze zdjec nocnych w Galerii mozemy zauwazyc, na nich rozne kolory swiatel latarni. Niektore sa zolto-pomaranczowe a inne biale...
Najczesciej jest top zauwazalne przy fotografiach z wiekszymi obszarami miast.
Pytanie brzmi: Czy jest technika, ktorą uzyskamy jednolita barwe swiatel? Oczywiscie nie uzywajac poki co zadnych filtrow.
Czekam na Wasze posty i pozdrawiam!
Nie ma szans bez obróbki z tego względu, że części lamp jest sodowa (te żółte) a część oparta o inny gaz (te białe i błękitne).
Dzieki witmann!
Szkoda, ze nie mozna... Mysle, ze takie zdjecie bylo by znacznie landiejsze...
Wydaje mi się że większość starówek jest oświetlona jednym rodzajem lamp.
można zawsze pobawić się jeszcze balansem bieli czasami wychodzą fajne efekty
O, ul. Długa w Gdańsku Kolega z Trójmiasta?
jak najbardziej!
wkleję dwa podobne zdjęcia z różnymi ustawieniami balansu bieli-zupełnie różne fotki!
niestety użyłem szerokiego obiektywu co spowodowało walenie się ścian!
Prawa fotka zdecydowanie lepsza. A walące sie ściany można spróbować prostować w programie graficznym. Niestety przy fotografowaniu architektury nie da się wejść odpowiednio wysoko, czy odsunąć odpowiednio daleko, a SONY jeszcze shifta nie "wynalazł", więc trzeba prostować w kompie.
Tadeusz napisał(a):
Prawa fotka zdecydowanie lepsza. A walące sie ściany można spróbować prostować w programie graficznym. Niestety przy fotografowaniu architektury nie da się wejść odpowiednio wysoko, czy odsunąć odpowiednio daleko, a SONY jeszcze shifta nie "wynalazł", więc trzeba prostować w kompie.
A takie prostowanie w programie graficznym jest ciężki? W ogóle jest to możliwe, nie będzie jakiś dziwnych zniekształceń?
Efekt walących się ścian, to przez obiektyw szerokokątny. Ma swoje wady, ale też mnóstwo zalet. Ja bardzo lubię z niego korzystać, tylko jak nie mam ograniczonego kadru budynkami, raczej do krajobrazów, albo do zdjęć w pomieszczeniach.
Np. na teleobiektywie nie było by takich efektów, obraz nie byłby zniekształcony (chyba, że w programie graficznym ) .
Tadeusz napisał(a):
I odwrotnie obiektyw długoogniskowy z kompaktu czyli 11 mm, dla 35mm będzie obiektywem typu fisheye! dający kołowy obraz z silnymi zniekształceniami!.