Podziel się wrażeniami!
Witam i proszę o radę.
Będę robił zdjęcia na zabawie dla dzieci i tu problem one szybko się ruszają, a ja chciałbym żeby większość kadru była ostra. Zawsze jak jest wiele osób to ja głupieję i mój aparat też bo nie wie czego ja chcę. Jak najlepiej ustawić aparat ?
raftio napisał(a):
Witam i proszę o radę.
Będę robił zdjęcia na zabawie dla dzieci i tu problem one szybko się ruszają, a ja chciałbym żeby większość kadru była ostra. Zawsze jak jest wiele osób to ja głupieję i mój aparat też bo nie wie czego ja chcę. Jak najlepiej ustawić aparat ?
Ja bym dał bardzo krótki czas otwarcia migawki , żeby zamrozić dzieci w ruchu. Lampa też pomysł , tylko zaczym lampa błyśnie to dzieci Ci uciekną.
kamil1114 napisał(a):
Ja bym dał bardzo krótki czas otwarcia migawki , żeby zamrozić dzieci w ruchu. Lampa też pomysł , tylko zaczym lampa błyśnie to dzieci Ci uciekną.
Kamilu w obecnych czasach nie używamy magnezji
a dzisiejsza technika pozwala nam wykonanie serię zdjęć z lampą
Heh , napisałem tak , bo nie zauważyłem , żeby autor tematu napisał , że zdjęcia będą robione w pomieszczeniu.
dzięki za wskazówki, zawsze wkurza mnie to w takich sytuacjach że trudno zrobić zdjęcia ostre wszystkim znajdującym się w kadrze. Niedługo postaram się pokazać moje wypociny
dzieci jak i zwierzaki to trudny temat bo są w ciągłym ruchu
no chyba że śpią
należało by mieć wręcz nadmiar światła by migawkę ustawić na 1/1000
chyba że chcemy mieć fotki dynamiczne wtedy 1/125 wystarcza
ale podstawa to jasny obiektyw rzędu 2.8
SZFENDAK napisał(a):
ale podstawa to jasny obiektyw rzędu 2.8
Padło tutaj kilka ciekawych propozycji (np. lampa błyskowa - najlepiej zewnętrzna), ale widzę jeden dosyć ważny problem:
raftio napisał(a):
Zawsze jak jest wiele osób to ja głupieję i mój aparat też bo nie wie czego ja chcę.