anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak zmontować film? - filmowy poradnik odc.9

profile.country.PL.title
RASTX.
Użytkownik

Jak zmontować film? - filmowy poradnik odc.9

Witajcie :c22

Zgodnie z zapowiedzią – kolejny odcinek Szkoły HANDYCAM wprowadzi Was w świat montażu filmowego. Posługujemy się w tym celu jednym z dostępnych na rynku programem do montażu - Sony Vegas, który jest bardzo prosty w obsłudze, a jednocześnie pozwala na zmontowanie dynamicznego, ciekawego materiału.

W tym odcinku wyjaśniamy, co to jest timeline, pokazujemy, jak układać nagrane klipy, w jaki sposób dodać muzykę i efekty przejścia. W gruncie rzeczy to nieskomplikowane czynności, a dają dużo frajdy i pozwalają opowiedzieć każdą historię w niebanalny sposób.

Pamiętaj, że to Ty jesteś reżyserem :thumbsup:

Miłego oglądania :c87

http://vimeo.com/19948108

-----------------------------------------------------------------------------
Sony Europe Limited ( Sp. z o.o. ), Oddział w Polsce;
24 ODPOW. 24
profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

kraks napisał(a):

Przy okazji, wiadomo cos moze czy pojawia sie kolejne odcinki z tej serii?

Wszystkie nowe filmy i wideoporadniki znajdziesz na kanałach Sony Polska:

http://www.youtube.com/user/Sonypolska/videos
oraz
http://vimeo.com/sonypoland/videos

Polecam szczególnie ten na YouTube, znalazłem tam parę filmików, które traktują o fotografii, ale zawarte w nich wskazówki można w łatwy sposób odnieść także do wideo.
Pozdrawiam.

makgajwer-----
Początkujący

kraks napisał(a):

Jakie byscie polecili programy do montazu?

Ja osobiście używam i polecam Pinnacle Studio
Wg mnie dla początkujących jest bardziej intuicyjny niż program Sony.
Ja podczas pracy z filmem t.j. wykonywania montażu dodaje napisy, zdjęcia czasem muze lub komentarz oraz wykonuję prosta edycję t.j. zamiana ujęć miejscami, wycinanie scen i tyle. Jako efekty przejścia używam głownie 2D jak przenikanie, wchodzenie czy też schodzenie ujęć. Bardzo rzadko stosuję efekty 3D bo to tylko wydłuża rendering a mało kto później zwraca uwagę na to jakie przejścia są zastosowane w filmie. Dlatego wg mnie jeśli ktoś zaczyna pracę z montażem to wystarczy jak kupi podstawową wersję programu jednego czy drugiego bo w przypadku tych najdroższych wersji i tak nie wykorzysta wszystkich opcji.

Osobiście czekam na start Amazonu w Polsce bo mam nadzieję, że własnie tam zakupie najnowszą wersję Pinnacle i co najważniejsze taniej niż u polskich dystrybutorów.

Tommygun------
Początkujący

Melduję się jak obiecałem.

Kupiłem na amazon.co.uk sony vegas movie studio hd platinum 11 suite, okularki 3d gratis.
Zamówiłem we wtorek a otrzymałem go w piątek.

Cena - kupowałem również inne rzeczy, niecałe 34 funty, przesyłka wybranych towarów na amazonie do Polski od 25 funtów jest gratis. 8-) Wersja "nie suite" kosztuje 24,99 i trzeba by coś jeszcze dołożyć ALE również podlegającego programowi darmowych wysyłek.

:c37

Tommygun------
Początkujący

Może nie będę edytował - wczoraj zmontowałem pierwszy film, robiłem rzeczy, o których pisał kolega, wszystko po przejrzeniu kilku tutriali na yt i kilku rozdziałów na dołączonej do wersji suite płyty dvd z tutorialem. Mam zamiar jednak ingerować głębiej w ścieżkę dźwiękową i wycinać głosy z tła a tutaj suite z edytorem do wycinania głosu bez problemu da mi taką możliwość.
Jednak vegas hd suite z amazonu jest i tak blisko o połowę tańszy od pinnacle na allegro (jeszcze plus przesyłka). Jak dziś się uda, to będę montował dalej, bajecznie prosty program, warto jednak poświęcić z godzinę na kilka tutoriali.

profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Czytając to przychodzi na myśl - udany zakup, zarówno od strony logistycznej, jak i wyboru programu :) Siła Vegasa tkwi właśnie też w ogromnej liczbie poradników, tutoriali, filmików dotyczących jego obsługi, jakie można znaleźć w internecie.