Podziel się wrażeniami!
Witam!
Chciałbym się poradzić w sprawie optymalizacji osiągów kamery HDR-XR520VE, podczas kręcenia ujęć w nocy, bądź przy słabym oświetleniu. Czy istnieją jakieś konwertery lub dodatkowe sprzęty poprawiające jakość obrazu? Bardzo proszę o pomoc.
istnieje taki sprzet- nazywa się Halogen 1 KW - do kupienia za 40zł
A czy istnieje coś takiego jak konwerter do ujęć nocnych?
istnieje- nazywa sie NOKTOWIZOR
Właśnie kupiłem taką samą kamerę. Jest tam noktowizor, działa fajnie, ale zasięg mógłby być większy. Co do poprawy jakości obrazu, na komputerze można poprawić co nie co. Nie jestem jeszcze taki wprawiony w to, ale necie czytałem już sporo artykułów na ten temat, jest też sporo tutorali jak coś wykonać samemu. Też dopiero wchodzę w ten temat, jak narazie ambicje duże - chęć zdobywania wiedzy jeszcze większa
ZIMNY - jeśli chcesz zwiększyć zasięg filmowania w podczerwieni ( czyli po Twojemu zazięg NOKTOWIZORA ) to możesz wykonać sobie samemu lub kupić na Allegro lampę do tego typu oświetlenia - oczywiście zasilana z osobnego źródła niż kamrea.
Te lampy wykonane są na diodach IR o dużej mocy świecenia.
Dla wyjaśnienia - dioda IR to dioda która świeci w podczerwieni.
Konstruując taką lampę musisz tylko wybrać rodzaj montażu bądź to na inteligentną stopkę w kamerze lub mocowaną wprost na obiektyw tzn na jego obeodzie wybór należy do Ciebie.
Pamiętaj że im większa ilość zastosowanych diod tym większy zasięg i mocniejsze oświetlenie danego punktu.
Pisząc o większej ilości diod to mam na myśli ok 12szt. bo chyba zauważyłeś że przełączając kamerę w funkcję NIGHTSHOT świecą 2 jak nie 1 szt. i dlatego zasięg jest taki krótki.
Zimny napisał(a):
Właśnie kupiłem taką samą kamerę. Jest tam noktowizor, działa fajnie, ale zasięg mógłby być większy.
Razak, rzadko się korzysta, bo jest mało popularne. Mało kamer ma taką funkcję, która w rzeczywistości jest dosyć pomocna. Oczywiście jakość takich nagrań jest .... specyficzna. Na pewno nie każdemu może się spodobać i nie w każdej sytuacji może się sprawdzić.
OLO_XX_ dzięki za pomysł z tymi diodami. Generalnie można samemu coś takiego skonstruować. Diody, jak to diody nie są prądożercze, więc co do zasilania - nie powinno być problemu.
Znalazłem filmik z użyciem nihgtshot w XR520:
http://www.youtube.com/watch?v=46GiPuGuENw
Też nagram coś ciekawego, to wrzucę
Zimny napisał(a):
Właśnie kupiłem taką samą kamerę. Jest tam noktowizor, działa fajnie, ale zasięg mógłby być większy. Co do poprawy jakości obrazu, na komputerze można poprawić co nie co. Nie jestem jeszcze taki wprawiony w to, ale necie czytałem już sporo artykułów na ten temat, jest też sporo tutorali jak coś wykonać samemu. Też dopiero wchodzę w ten temat, jak narazie ambicje duże - chęć zdobywania wiedzy jeszcze większa
I jak z tym filmikiem? Ciekaw jestem jak to wygląda u Ciebie, czy jest tak samo jak na mojej. Na ostatnim wypadzie gdzie miałem kamerkę, prawie ją utopiłem... Nagrywając cofałem się. Kroczek po kroczku - delikatnie żeby nie ruszała się ręka... I nie zauważyłem oczka wodnego które było zaraz za mną... Wpadłem do niego, ale na szczęście nie było tak głęboko... Ale stracha miałem ogromnego. Filmik wyszedł bardzo fajny