Podziel się wrażeniami!
Witam! Mój pierwszy post na tym forum. Mam problem. Jakiś czas temu kupiłam kamerę Sony XR z twardym dyskiem. Kamera jest bardzo fajna, szybko łapie ostrość, na nagraniach są ładne kolory. Nagrałam paredziesiąt giga filmów, i chciałam je zgrać na płytę dvd. Niestety zgubiłam instrukcje obsługi i kompletnie nie wiem co mam zrobić.
Do przegrania materiałów służą w twoim wypadku kabel usb oraz jakieś oprogramowania, z którego najlepszym, bo darmowym, jest Picture Motion Browser dodawany do kamer firmy Sony. Zainstaluj oprogramowanie, następnie podłącz kamerę kablem usb. Jeśli zgrywanie nie uruchomi się automatycznie możesz użyć panelu File > import media file > disc.
Instrukcja powinna być też na płycie, która jest w zestawie, jeśli nie spróbuj jej poszukać na stronie sony.
Jeśli nie masz PMB (a szkoda) to możesz skorzystać z innych programów, najczęściej płatnych, ale one dadzą ci też możliwość większego montażu.
Mam nadzieję, że pomogłem
Płytę mam, przed chwilą nagrałam ten program. Podłączyłam kamerę, właśnie importuje dane na komputer. No i co dalej? Pierwsze nagrania na pewno będą kiepskie. Mogę jakos posklejać je w jedno? Mam parę długich kawałków, jak patrzę to część z nich jest za dluga. Jakieś głupoty ponagrywałam. Wstyd powiedzieć, na paru zapomniałam pauzy właczyc. Dużo zbędnego materiału.
Miałem ten sam problem co Ty. Na forum jest sporo tematów o tym. Do prostych obróbek (min wycinanie) służy ten program PMB. Też z niego korzystam. Może nie ma tylu opcji ile profesjonalne programy, ale na początek i do prostych czynności jest idealny.
Masz tu link z którego też korzystałem, tam jest to opisane:
http://www.domore.sony.pl/#/?p=Handycam ... MOJE_WIDEO
Dziękuję, pomogło. Czytałam forum i dziwiłam się po co radzicie nagrywać krótsze kawałki. Już teraz wiem . Nad moimi długimi nagraniami musiałam poświęcić parę godzin . Z tego co wyszło udało poskładać się w miarę fajne dvd, ale jeszcze mi dużo brakuje. Nagrywanie na płytę jest bardzo proste. Nie potrzebnie pytałam, trochę wstyd Od tamtego doświadczenia będzie już lepiej!
Dziękuje Ci za informacje
kasiam napisał(a):
Dziękuję, pomogło. Czytałam forum i dziwiłam się po co radzicie nagrywać krótsze kawałki. Już teraz wiem . Nad moimi długimi nagraniami musiałam poświęcić parę godzin . Z tego co wyszło udało poskładać się w miarę fajne dvd, ale jeszcze mi dużo brakuje. Nagrywanie na płytę jest bardzo proste. Nie potrzebnie pytałam, trochę wstyd Od tamtego doświadczenia będzie już lepiej!
Dziękuje Ci za informacje
Ja nad swoimi materiałami spędzałem nawet po 2 tygodnie więc sama widzisz.
Zimny napisał(a):
Ja nad swoimi materiałami spędzałem nawet po 2 tygodnie więc sama widzisz.
Nie no dokładnie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Tylko chyba rozmawiamy o normalnym nagrywaniu, jakie stosuje się najczęściej. Kręcąc jakąś imprezę ciągle przez godzinę musisz poświęcić dużo więcej czasu żeby zmontować coś fajnego, niż przy nagrywaniu ujęciami. Tu chyba się zgodzisz. A jak chcesz nagrać mszę, czy wystąpienie posła w sejmie to możesz nagrywć ciągiem, bo i tak nic wycinać itp nie będziesz...