anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fotografowanie na ślubie/weselu

Skoczek
Początkujący

Fotografowanie na ślubie/weselu

Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).

157 ODPOW. 157
profile.country.pl_PL.title
kpan-----
Początkujący

Przecież to są szkła które polecał już kris :c6
Tak, nadają się one do ciemnych pomieszczeń :c20

tak dokladnie teraz juz wiem bo szukalem cos a allegro i znalazlem uzywane cos takiego
Minolta 50 mm f1.7 1,7 RS a co do uzywek mam ieszane uczucia.

spolnemesis1paejw
Początkujący

franek4always napisał(a):

Lajam napisał(a):

kpan napisał(a):

napewmo w Rawach i jpg bede robil bo troszke mam wiedzy o photoshopie cs5

Photoshop nie uratuje źle naświetlonych zdjęć.
Swoją drogą...zastanawia mnie dość dziwna sytuacja....wiele osób ma problem z inwestycją 600 zł w sprzęt, a lekką ręką wydaje ponad 3 tysiące na Photoshopa...

Lajam, ale ty naiwny jesteś :P

Naiwny??? :shock:
Może po prostu uczciwy? I dlatego ma prawo sądzić, że jak ktoś używa oprogramowania i sie tym chwali - to jest jego legalnym posiadaczem/użytkownikiem.

Nie każdy jest złodziejem używającym drogiego programu nie płacąc za niego.

oldguest
Początkujący

nemesis napisał(a):

Naiwny??? :shock:
Może po prostu uczciwy?

Jedno nie wyklucza drugiego, w Polsce ponad połowa oprogramowania jest nielegalnego pochodzenia - http://portal.bsa.org/globalpiracy2009/pr/pr_poland.pdf

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

w Polsce ponad połowa oprogramowania jest nielegalnego pochodzenia

I to ma być argument?

------------------------------
fotoamator
oldguest
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

w Polsce ponad połowa oprogramowania jest nielegalnego pochodzenia

I to ma być argument?

Nie, to jest fakt

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Nie, to jest fakt

Chyba się kompletnie nie rozumiemy :c63

fotoamator
profile.country.pl_PL.title
Style-----
Nowicjusz

kpan napisał(a):

czy taki obiektyw mogł by byc do wnetrza ciemnego , czy cos innego jeszcze?
Sony DT 35mm f/1.8 SAM SAL 35F18
Sony obiektyw 50 mm f/1.8

Jak na zabawie w sali zgaśnie światło, to najjaśniejszy obiektyw Ci nie pomoże! Bez zewnętrznej lampy na ślub bym się nie wybierał.

Polecał bym też zwracać uwagę na AF bo jak się robi ciemno to tańsze szkła nie ustawią szybko ostrości, a jak ludzie tańczą to przydaje się szybki AF aby złapać odpowiedni moment.

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

W kwestii szybkiego AFu, sam posiadając zaawansowanego kompakta KM D200 z lampą metz 44 ustawiałem coś takiego jak pułapkę ostrości, bo było ostrzenie manualne w konice co mi się bardzo podobało (pokazywał aparat w wizjerze odległość ustawionej ostrości). Robiłem zdjęcia w kościele i w ciemnej sali, nie mogłem polegać na AFie nawet w A100 sonego. Także polecam Lampa to podstawa przy weselu. Jeżeli nie masz kasy na lampę, skołuj halogen taki 500watowy kosztuje grosze a ustawiony gdzieś z boku pozwoli doświetlić pomieszczenie, najlepiej umieszczony na statywie i tak by go nikt nie przewrócił.
Ale bez lampy bym się nie porywał na focenie w ciemnej sali.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

rezasurmar napisał(a):

skołuj halogen taki 500watowy kosztuje grosze a ustawiony gdzieś z boku pozwoli doświetlić pomieszczenie, najlepiej umieszczony na statywie i tak by go nikt nie przewrócił.

nie, nie, nie, nie, nie, nie. A jak ktoś nie czyta ze zrozumieniem to jeszcze raz napiszę: NIE

Tadeusz.O
Doradca

Ale jak w sali chłodno,to się przyda :slight_smile:

fotoamator