Podziel się wrażeniami!
Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).
witam dziś idę na ślub znajomej a że ślub będzie bardzo skromny to nie mogli wynająć profi fotografa, i poprosili żeby im pocykał zdjęcia po proszę o jakieś wskazówki na szybko:)
mój sprzęt to:
200
szkła:
3.5-5.6/18-70
4.5-5.6/75-300
i lampa zewnętrzna.
będę wdzięcz za szybką odpowiedź.
grimmiko napisał(a):
witam dziś idę na ślub znajomej a że ślub będzie bardzo skromny to nie mogli wynająć profi fotografa, i poprosili żeby im pocykał zdjęcia po proszę o jakieś wskazówki na szybko:)
mój sprzęt to:
200
szkła:
3.5-5.6/18-70
4.5-5.6/75-300
i lampa zewnętrzna.
będę wdzięcz za szybką odpowiedź.
wielkie dzięki za wskazówki:)
posiadam standard a330 +kit szer.
chce zrobic znajomym fotki w kosciele ale, problem jest taki ze wewnatrz tego kosciola jest w drzewo ciemne i nie bardzo oswietlony. I czy moze mi ktos napisac wskazowki jak miec taki aparacik ustawiony tz. A cz s a moze innaczej..? i ewentualne wskazowki iso .. bede wdzieczny .
Witaj,
kpan napisał(a):
posiadam standard a330 +kit szer.
chce zrobic znajomym fotki w kosciele ale, problem jest taki ze wewnatrz tego kosciola jest w drzewo ciemne i nie bardzo oswietlony. I czy moze mi ktos napisac wskazowki jak miec taki aparacik ustawiony tz. A cz s a moze innaczej..? i ewentualne wskazowki iso .. bede wdzieczny .
ja będę bardziej brutalny odpuść ten ślub bo Młodzi będą mieli kiepską pamiątkę takim zestawem niczego dobrego nie zdziałasz absolutne minimum to zewnętrzna lampa...
wszystko sie zgadza ,ale nie chca zrozumiec ze tym nic nie zwojuje ciekawego. Na upartego.Dziekuje
Na upartego to jedyną opcję jaką z tym zestawem widzę to kit na 18 mm, f/3,5 iso 800 albo nawet 1600, rawy i ewentualne odszumianie - a tak poważnie to jeśli masz być jedynym fotografem na weselu to powiedz młodej parze żeby wynajęła jeszcze kogoś
Ja tam nie rozumiem Waszych dylematów... na pierwszym ślubie i weselu, jakie robiłęm miałem do dyspozycji aparat z jednym obiektywem 40mm/4 i lampę błyskową o mocy bodajże LP20. Dostępne ISO to ok. 100 (wyłącznie). Zdjęcia zarówno z kościoła, jak i z wesela w domu zadowoliły Młodych (mnie też). Wszystko się da. Jak Młodzi nie maja dużych wymagań - nie chcą dobrego fotografa, da się tym co masz.
Jak wyzej juz pidsałem mam a330 i do niego Kita. Kuzynka prosie mnie zeby zrobic dziadką 50-lecie w kosciele (ciemnawy). Juz tu dostale wytczne ze z tym duzo nie zwojuje, ale chce kupic cos takiego czy pomoze mi to i na co zwrocic uwage przy ewentualnie kupnie(uzywany)
- SIGMA 28-70 f28-4 wysokiej klasy jasny obiektyw , osłona , filtr , 649zł ,
- SIGMA 28-70 f2,8-4 wysokiej klasy jasny obiektyw ,osłona , filtr , 599zł