Podziel się wrażeniami!
Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).
Myślę, że do rana bym pisał
więc albo konkretne pytania albo własne doświadczenie
No to pisz. Jak rano wstanę to akurat będę miał lekturę do śniadania
A tak to ja bym chciał się spytać o:
- masz jakiś schemat/harmonogram sesji?
- jaki sprzęt zabierasz?
- czego się wystrzegać podczas focenia ślubów?
- z którego momentu ślubu/wesela pary są statystycznie najbardziej zadowolone?
- podczas ślubu manual czy A?
- zdarzyły się jakieś wpadki (przy fotografowaniu oczywiście)?
Ogólnie to skrobnij jakieś najważniejsze rady, bo książki i filmy to jedno a porady Krisa to drugie
Ogólnie to skrobnij jakieś najważniejsze rady, bo książki i filmy to jedno a porady Krisa to drugie
No i gitarka.
A myślisz, że jako drugi aparat, który mam zamiar kupić brać a500/550 czy wziąć kredycik i od razu w FF się bawić?
Jak z czułością? Bo na swojej a300 iso 400 to max jakie mogę wybrać.
Plener w dniu ślubu czy inny termin?
W plenerze masz kogoś do pomocy (np do blendy czy trzymania lampy), czy zdajesz się na siebie?
Ile miejsc do pleneru wybierasz jeśli para nie ma sprecyzowanych żądań?
Ile czasu średnio na plener idzie?
A pytam Ciebie, bo podobają mi się Twoje fotki. Parę pytań mam do konkretnych fotek ale nie wiem czy tu je dawać, na priv czy w w dział o technice fotografowania.
A myślisz, że jako drugi aparat, który mam zamiar kupić brać a500/550 czy wziąć kredycik i od razu w FF się bawić?
jeśli Ci się zwróci - to właśnie tak bym zrobił.
tylko, że ja cały zeszły sezon inwestowałem w szkiełka (jak chociażby moich dwój samurajów czyli gienio i czesio )
więc są dwie drogi:
- skupić się na szkłach
- skupić się na szkłach i body
Jak z czułością? Bo na swojej a300 iso 400 to max jakie mogę wybrać.
matryca CCD niestety nie daje rady na bardzo wysokich czułościach.
ja reportaż robię na 200-800, a ślub - 200-1600, a wesele 400-2000 (rzadko z górnej granicy korzystam)
Plener w dniu ślubu czy inny termin?
zależy od klientów i od wybranej "opcji"
W plenerze masz kogoś do pomocy (np do blendy czy trzymania lampy), czy zdajesz się na siebie?
solo - dzięki temu czuję,że młodzi się lepiej bawią, nie peszą się. Coś jak z aktami - im więcej osób na sesji tym gorzej, choć miałem już nie raz fotki w centrum miasta - ale to z wybranymi parami mogę sobie na takie plenerki pozwolić
Ile miejsc do pleneru wybierasz jeśli para nie ma sprecyzowanych żądań?
nie ma reguły
Ile czasu średnio na plener idzie?
nie ma reguły
A pytam Ciebie, bo podobają mi się Twoje fotki.
moje zdjęcia to jeszcze nie to co chciałbym osiągnąć. Dużo jeszcze przede mną.
Parę pytań mam do konkretnych fotek ale nie wiem czy tu je dawać, na priv czy w w dział o technice fotografowania
myślę,że dobrze będzie to zrobić tutaj - może ktoś jeszcze się czegoś dowie...
Z tymi szkiełkami to fakt. mam w planach dokupić Samyanga 8mm i 85mm f1,4 (jeśli jest tego warty). Przy a500/550 już z szumami będzie lepiej, bo na razie czasem muszę się pobawić dosyć sporo przy obróbce.
Co do fot to:
http://www.slubne-zdjecia.eu/galeria/plener/slubne_zdjecia-plener164.htm
W jaki sposób było to wykonane? Próbowałem koleżance w ten sposób pod słońce fotkę trzasnąć, lecz wychodziła strasznie płaska, bo błyskąjąc lampą przy pełnej dziurze zawsze mi fotka przepalona wychodziła.
http://www.slubne-zdjecia.eu/galeria/wesele/slubne_zdjecia-wesele136.htm
Przy takich fotkach jaki czas około ustawiasz? Błysk zamykający rozumiem zastosowałeś? Statyw czy z ręki?
W plenerze na niektórych fotkach stosowałeś blendy czy zawsze błysk?
To tak na początek
Przy a500/550 już z szumami będzie lepiej
będzie lepiej, bo to cmos
Co do fot to:
http://www.slubne-zdjecia.eu/galeria/plener/slubne_zdjecia-plener164.htm
W jaki sposób było to wykonane? Próbowałem koleżance w ten sposób pod słońce fotkę trzasnąć, lecz wychodziła strasznie płaska, bo błyskąjąc lampą przy pełnej dziurze zawsze mi fotka przepalona wychodziła.
to a300 nadaje się na robienie zdjęć na weselu ? jakoś sobie nie wyobrażam ostrzenie wolnym AF-em jeszcze jak przyjdzie ciemna sala to af się zastanawia z 5 sek. jak wyostrzyć chyba, że wspomagacz AF na lampie coś daje ?
emson napisał(a):
to a300 nadaje się na robienie zdjęć na weselu ? jakoś sobie nie wyobrażam ostrzenie wolnym AF-em jeszcze jak przyjdzie ciemna sala to af się zastanawia z 5 sek. jak wyostrzyć
chyba na pewno dużo daje, dodaj do tego jasny i szybki obiektyw - 50tka 1.8, centralny czujnik i już twoje 5sekund jest abstrakcją w stosunku do rzeczywistości http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gifemson napisał(a):
chyba, że wspomagacz AF na lampie coś daje ?
rozumiem, że AF ustawiam na AF-S i centralny? Tylko co z dynamicznymi sytuacjami, bo na weselu dużo ruchu, więc osoba tańcząca bardzo szybko może wyjść za obszar GO.