Podziel się wrażeniami!
Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).
Witam;)
Zostałam poproszona o robienie zdjęc na ślubie. Niestety lampy dodatkowej nie posiadam. I teraz moje pytanie : posługuje się alpha200, jak najlepiej robic zdjęcia w kościele tym aparatem?
bryssia napisał(a):
Witam;)
Zostałam poproszona o robienie zdjęc na ślubie. Niestety lampy dodatkowej nie posiadam. I teraz moje pytanie : posługuje się alpha200, jak najlepiej robic zdjęcia w kościele tym aparatem?
Bryssia - podaj jeszcze info jakie masz szkła...
I tak jak pisze Starosta
zwykly i 75-300 jeśli o to chodzi.
jeśli rozumiem to Sony 18-70 i sony 75-300
Jak tak, to przydałaby się zewnętrzna lampa błyskowa... chyba ze jest mozliwosc zakupu jakiegos nowego, jasnego szkla
Zdjęcia robione na A, iso jakies 400-800, ewentualnie 1600 , AF punktowy i tak jak radził Starosta zdjecia na pelnej dziurze(maksymalnie otwarta przyslona)
Warto robić RAW-y jak juz pisano w tym temacie, bedzie mozliwosc korekcji fotek
To tylko moje małe rady, poczekaj na krisa, on na pewno doradzi Ci coś więcej, gdyż to jego branża
bryssia napisał(a):
Zostałam poproszona o robienie zdjęc na ślubie.
Kris, bez żartów. Nie wierzę, żeby poprosili ją o bycie fotografem nr 1. To chyba raczej chodzi o dodatkowe zdjęcia...
Skoczek napisał(a):
Kris, bez żartów. Nie wierzę, żeby poprosili ją o bycie fotografem nr 1. To chyba raczej chodzi o dodatkowe zdjęcia...
bryssia napisał(a):
...jak najlepiej robic zdjęcia w kościele tym aparatem?
No właśnie, pytanie nie przesądza, czy będzie fotografować poważnie czy z ławki dla znajomych.
kris napisał(a):
Dla informacji - w Kościele teoretycznie może być tylko jeden operator kamery i jeden fotograf.