Podziel się wrażeniami!
Przejżałam całe forum, ale podobnego tematu nie znalazłam, albo po prostu jestem ślepa
Więć w razie co to proszę o skierowanie do odpowiedniego wątku
Teraz do tematu. Siostra chcąć urządzić swoje mieszkanko w jedyny i niepowtarzalny sposób poprosiła mnie, abym porobiła jej jakieś fajne foty kamienic i innej architektury w Gdańsku, coby nie musiała sobie kupować plakatów. Ale zonk jest taki, że ja niespecjalnie wiem jak to ugryźć. Czytałam kilka poradnikó w necie, ale głównie znalazłam tam o łapaniu całych budynków, a nie np pojedyńczej kamienicy etc... Jeśli ktoś ma jakieś cenne rady, bądź odnośnik do ciekawszego poradnika niż te co ja znalazłam, to będę bardzo wdzięczna
Wg mnie żeby złapać cały budynek, konieczny jest obiektyw szeroki, z jak najmniejszą dystorsją (wtedy nie krzywi tak budynków). Niestety takie szkła są dość drogie.
Jeśli nie masz takiego, można skupić się po prostu na detalach budynków..
Albo moja siostra pokocha krzywe foty, gdzie wszystkie linie zbiegają się ku górze albo cuś
No najwyżej, będę próbować, wezmę ją ze sobą i sama stwierdzi, czy to jest to co chce widzieć u siebie na ścianie czy nie
No najwyżej, będę próbować, wezmę ją ze sobą i sama stwierdzi, czy to jest to co chce widzieć u siebie na ścianie czy nie
Albo moja siostra pokocha krzywe foty, gdzie wszystkie linie zbiegają się ku górze albo cuś
No niestey do fotografowania architektury w taki sposob szczegolnie aby miec cala kamienice bez obiektywu TS wiele nie zdzialasz ... Moze fotografie detali architektury ?
można również spróbować kilku ekspozycji i poskładać to w programie graficznym. coś na kształt panoramy tylko w pionie i poziomie. efekty mogą być ciekawe! i bardzo dobrze imituje to obiektyw ultra-szerokokątny.
mbmark, no niestety nie dysponuję takim obiektywem ale może sprobuję skorzystać ze wskazówek wratislaviana
Krzychol123456, już dawno mam to za soba
Dzieki za zainteresowanie bo być może w ten weekend wybiorę się z siostra coś cyknąć, niestety wcześniej mi cos wypadło i nie dało rady, więc temat odżył we właściwym momencie
mbmark, no niestety nie dysponuję takim obiektywem