Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich!
Mam pytanie: Jak zrobić zdjęcie wody ( efekt waty cukrowej) przy długim czasie naświetlania ale w ciagu dnia? wszystkie zdjęcia tego typu robiłam o zmierzchu lub z cieniu. Czy jest możliwe ustawienie aparatu tak by ekspozycja nie była prześwietlona??
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Mortiszka napisał(a):
Witam wszystkich!
Mam pytanie: Jak zrobić zdjęcie wody ( efekt waty cukrowej) przy długim czasie naświetlania ale w ciagu dnia? wszystkie zdjęcia tego typu robiłam o zmierzchu lub z cieniu. Czy jest możliwe ustawienie aparatu tak by ekspozycja nie była prześwietlona??
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Lajam napisał(a):
EDIT:
A tak w ogóle zwykły polar spokojnie też zabiera dużo światła więc czasem już polar wystarcza, żeby uchwycić ruch
kilka fotek z Sony Alpha 900 + Minolta AF 3.5/17-35 G + 9ND Filtr Szary (fot.Raymó)
LINK1
LINK2
LINK3
kris napisał(a):
kilka fotek z Sony Alpha 900 + Minolta AF 3.5/17-35 G + 9ND Filtr Szary (fot.Raymó)
LINK1
LINK2
LINK3
LoseR napisał(a):
Kris nie wiem czy tylko mi ale te linki nie działają :]
Lajam napisał(a):
Tadziu a gdzie rozmyta woda?
Tadeusz napisał(a):
BTW:Czy dwa polary, skręcone o 90* wygaszają się całkowicie?
Chodzi Ci o coś takiego ??
tak o coś takiego ale w pełnym słońcu, jak narazie udało mi się sfotografować np to:
Creatoor napisał(a):
Raz spróbowałem, ale nie ma pewności czy to idealnie skręcone na 90. Wyszło coś takiego. Czas był około 1 sek.
Mortiszka napisał(a):
Dzięki! No mój obiektyw nie zapoznał się jeszcze z filtrami. A jaki filtr polecilibyście do fotografowania zachodu słońca, by barwy były bardziej nasycone?
Creatoor napisał(a):
pomarańczowy połówkowy
Lajam napisał(a):
Ewentualnie jak już koniecznie filtr to mogą być:
tabaczkowy, czerwony, pomarańczowy - najlepiej jakby to były "połówki" z systemu Cokin.