anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Akwarium - jak fotografowac? Na co zwrócic uwagę?

maskotus
Początkujący

Akwarium - jak fotografowac? Na co zwrócic uwagę?

Jak w temacie. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenie w tej materii?

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
Firianus
Początkujący

Może wyrazisz się trochę jaśniej :question:

Chodzi Ci o akwarium jako pudło, czy o zawartość-to zasadnicza różnica :nauseated_face:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zapewne chodzi o zdjęcia rybek w akwarium.
Na ten temat można poczytać tutaj: LINK
dodatkowo polecam korzystać z dużego atutu naszego systemu - bezprzewodowego błysku: LINK

pozdrawiam,
kris

SZFENDAK
Poszukiwacz

szkoda że kolega Norbert się nie odzywa :c9
on jest specjalistą w tej dziedzinie

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

kris napisał(a):

dodatkowo polecam korzystać z dużego atutu naszego systemu - bezprzewodowego błysku: LINK

z tym błyskaniem rybkom po oczach to bym uważał, ostatnio jak byłem w Oceanarium w Gdyni surowo zabraniali błyskać w akwarium, ale to już zależy od gatunku rybek ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ale tam inne rybki są - droższe :nauseated_face:

Michal.
Poszukiwacz

kris napisał(a):

ale tam inne rybki są - droższe :nauseated_face:

Nie całkiem - np. karpie były :c8

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Michał, zapewne w Oceanarium obawiali się kilku tysiecy błysków dziennie z lampą na wprost - poczytaj artykuł do którego dałem link - tam owszem jest błysk, ale odbity ;)

Początkujący

SZFENDAK napisał(a):

szkoda że kolega Norbert się nie odzywa :c9
on jest specjalistą w tej dziedzinie

Ej, ej...ja nie zawsze wchodzę na forum i nie zauważam wszystkich tematów :P ...a specjalistą to nie jestem ;) .

Wracając do meritum...to co chciałbyś fotografować?

Główna zasada - potrzeba masę światła.
Żeby zrobić tego typu zdjęcie ogólne http://www.aquadesign.pl/galeria_182_04.htm
to już trzeba mieć lampę studyjną i softbox. Przy małych akwariach można próbować lampą zewnętrzną na kablu lub montując dodatkowe świetlówki (tak aby było 1.5-2W/litr ) Wyzwalanie lampy zewnętrznej lampą wbudowaną mija się z celem - pamiętaj że focisz przez szkło więc co byś nie robił lampa z aparatu odbije się na szybie lub odbłysk z pomieszczenia oświetli szybę (co jest niewskazane).

Może przydadzą Ci się jeszcze moje stare wypociny dla for internetowych
http://www.aquadesign.pl/artykuly_html/ ... afia_2.htm
Stare i nieco zdezaktualizowane ale to są raczej wskazówki dla totalnych amatorów nie mających pojęcia o fotografowaniu.

Z rybami panuje podobna zasada ale ciężko trafić z naszym AF - pozostaje najczęściej manual. Oczywiście zależy jakie ryby się foci bo co innego focić neona a co innego dużą pielęgnicę :smileyhappy: Przy rybach podstawa to szkło prostopadle do przedniej szyby - skierowanie pod kątem powoduje wyraźne zniekształcenia (zwłaszcza jak szyba jest gruba).

maskotus
Początkujący

Norbercie bardzo dobre te Twoje artykuły. Niestety przeciętny akwarysta dysponuje światłem w okolicach 0.5 W/litr. Na razie walczę. Nie jest łatwo ale może pokaże próbkę tego co mi się udało.