Podziel się wrażeniami!
polskie forum VAIO
Mam nadzieję, że nie będzie odwiedzane tylko przez użytkowników ale również pracowników Sony Poland zajmujących sie tym sprzętem, którzy będą udzielać rad i wskazówek.
Pozdrawiam
/prawie bardzo zadowolony użytkownik VAIO FZ-21Z/
Dziwne że zniknęło aż z menu start (chyba ten skrót był jakoś połączony z VAIO Gate). Możesz stworzyć sobie nowy skrót do aplikacji WINWORD(.exe) znajdującej się w C:\Program Files\Microsoft Office\Office12lennox2 napisał(a):
usuwając niechciane skróty z Gate, omyłkowo "złapałam" ikonę Worda, którą przeciągnęłam na pulpit; Nie ma jej ani na pulpicie, ani pod "start" => "wszystkie programy" , gdzie mogę odnaleźć wszystkie aplikacje Office, ale nie Worda! Wie ktoś z Was, co zrobić z tym fantem?
Jak najbardziej możesz odinstalować programy których nie potrzebujesz, oczywiście jeśli nie wiesz co ten program robi, a może być ważny, np. do aktualizacji komputera lub tworzenia kopii zapasowych lub punktów przywracania, lepiej nie dotykaj. Najlepiej usunąć przez panel sterowania -> Dodaj usuń programy. Dobrze jest przed taką operacją wykonać punkt przywracania systemu, informacje jak to zrobić znajdziesz w instrukcji.lennox2 napisał(a):
Drugi "problem", to szereg preinstalowanych przez Sony aplikacji (PMB, Media Plus, Movie Story, Transfer Support, itp.). Ja też chciałabym się pozbyć ze swojego laptopa aplikacji (szczególnie, że jest ich tak dużo!), z których nigdy nie skorzystam, ale ... czy mogę to zrobić bezpiecznie? A jeżeli tak, to w jaki sposób?
Tak możesz podzielić dysk na partycje. Dodatkowe partycje zostaną stworzone z wolnych zasobów dysku. Do ponownej instalacji systemu nie potrzebujesz płytki instalacyjnej. Jak włączyłaś za pierwszym razem to system też nie był zainstalowany, wybierałaś język, konfigurację itp. A nie potrzebujesz płytki bo na dysku znajduje się partycja recovery, na której znajduje się instalacja systemu i programów Sony. Po pierwszym uruchomieniu komputer prosi o wykonanie płyt recovery, co warto wykonać. Wtedy masz gotowy system na płytach.lennox2 napisał(a):
Sprawa 3. to dysk twardy. Kupiłam komputer z dyskiem o pojemności 500 gb, nie podzielonym na partycje, z już zainstalowanym systemem operacyjnym. Czy mogę - korzystając z instrukcji dołaczonej do laptopa, podzielić go na dwie partycje, abym - w przypadku konieczności ponownego instalowania systemu (swoją drogą, to ciekawe jak niby miałabym to zrobić - nie dostałam ŻADNEJ płytki instalacyjnej!) nie utraciła wszystkich danych?
Co to jest za konwersja? Musisz wiedzieć czy jest zużywana cała pamięć i system zaczyna korzystać z zasobów dysku twardego. Jeśli nie odczuwasz potrzeby zwiększania ilości ramu w komputerze to tego nie rób. Dodam tylko, że możesz powiększyć pamięć do 8GB, w tym celu będziesz musiała wymienić dwie kości 2GB (takie masz włożone) na 2 kości 4GB.lennox2 napisał(a):
4. to pamięć ram. Laptop ma 4 gb ramu, ale sprzedawca powiedział mi, że można ją jeszcze rozszerzyć o dodatkową kość. Powiedzcie mi proszę, czy faktycznie istnieje taka możliwość, no i czy ma to sens; nie używam laptopa do gier, a chyba najbardziej pamięciożerną czynnością, jaką na nim wykonuję, to konwersja filmów i muzyki, no i oglądanie filmów w HD za pomocą kabla HDMI.
Rzeczywiście ten model nie ma Bluetootha, ma go VGN-NW21SF. W instrukcji doczytałem, że nie wszystkie modele serii NW mają niebieskiego zęba. Nie pozostaje nic innego jak dokupić urządzenie na USB, ewentualnie reklamować w Media Markt niezgodność towaru z umową - tu musisz się kogoś poradzić. Model z Bluetoothem jest trochę droższy, więc wszystko zależy od ciebie.lennox2 napisał(a):
5. Sprzedawca w Saturnie zrobił mnie w balona, bo deklarował, że laptop posiada bluetooth, a go nie posiada. Aby mój komputer komunikował się z telefonem "bezkablowo" muszę więc kupić teraz zewnętrzne urządzonko, podłączane do usb, czy też można coś zainstalować we wnętrzu komputera?
Przez VAIO Update aktualizowane są zarówno zainstalowane programy VAIO jak i sterowniki. Aplikacja VAIO Update umożliwia dostęp do ważnych informacji dotyczących produktu oraz do aktualizacji aplikacji i sterowników do komputera VAIO, których instalacja jest zalecana, aby zapewnić efektywne działanie komputera VAIO.lennox2 napisał(a):
6. aktualizacje. Powiedzcie mi proszę, czy łącząc się z witryną "Vaio Update 5" Sony będzie mi aktualizowało całe oprogramowanie (wyłączając oczywiście Windowsa), łącznie ze sterownikami karty graficznej i muzycznej, czy też tych aktualizacji muszę szukać na własną rękę?
acinloop napisał(a):
Dysk możesz podzielić programem np: Partition Logic / GParted / EASEUS Partition Manager Home Edition
Dziękuję Panowie za pomoc .
Jeżeli chodzi i programy dla mnie zbędne, to:
1/ PMB
2/ Vaio Content Exporter (nawet nie wiem do czego służy... nazwa sugeruje, że do eksportowania jakiejś zawartości, tak?),
3/ Vaio Data Restore Tool (znowu nie wiem, co to za cholerstwo),
4/ Vaio Media Plus,
5/ Vaio Media Center (domyślam się, że oba te programy z powodzeniem mogę zastąpić aplikacją Nero, z której korzystam już ładnych parę lat?),
6/ Vaio transfer Support.
Czy powyższe programy mogę bezpiecznie odisntalować z komputera, skoro mam już na nim zainstalowane takie aplikacje jak Nero, Easy Cd-DA Extractor (do konwersji muzyki) i Convert X to DVD (do konwersji filmów)?
Co do tego nieszczęsnego Worlda, to chyba sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, bo pod lokalizację C>Program Files>Microsoft Ofice znajdują się istotnie dwa foldery - office 12 i office 14... Tyle tylko, że w żadnym z nich nie ma ikonki uruchamiającej samego worlda, którą chcialabym przywrócić do pierwotnej lokalizacji... albo przynajmniej na pasek! Co się z nią u licha mogło stać, ma ktoś z Was jakiś pomysł?
Co do podzielenia dysku na dwie partycje. Dzięki Panom zapewnieniom postanowiłam zaryzykować i - z instrukcją w drżącej dłoni i coraz mocniej bijącym sercem - wykonałam czynności tam opisane. Czyli: kliknij Start, Panel Sterowania, System i Zabezpieczenia, Utwórz i sformatuj partycje dysku twardego. Po czym wyskoczyło mi okienko, a ja - nadal zgodnie z instrukcją: :kliknij prawym klawiszem myszy na dysk C i wybierz opcję Zmniejsz rozmiar. Kliknęłam więc, w odpowiedzi na co wyskoczyło kolejne okienko: u góry: CAŁKOWITY ROZMIAR PRZED ZMNIEJSZENIEM 463376. Pod nim: ROZMIAR DOSTĘPNEGO MIEJSCA DO ZMNIEJSZENIA 0. Jeszcze niżej: WPROWADŹ ILOŚĆ MIEJSCA DO ZMNIEJSZENIA (i jest to jedyne aktywne okienko - powyższe dwa są niekatywne). Wpisałam wiec liczbę 200, myśląc o GB - nic, będący na samym dole przycisk ZMNIEJSZ nie aktywował się. Wpisałam więc 2000000 - tez dupa; przycisk ZMNIEJSZ pozostaje nieaktywny bez względu na to, jaką wartość wpiszę w okienko... Tak więc moja próba podzielenia dysku na dwie partycje zakończyła się sromotną porażką, a ja nawet nie wiem, czy po prostu nie da się podzielić dysku C w moim komputerze na dwie partycje, czy też może sposób opisany w istrukcji jest do d....., a może ja po prostu coś źle robię? Głupia już jestem całkiem, czy jak?
Co do aktualizacji softu przez Vaio Update 5, to właśnie chodzi mi o to, czy łacząc się z tą witryną mój komputer AUTOMATYCZNIE pobierze aktualizacje, czy też w przypadku sterowników i aktualizacji do kart dźwiękowych, tych "od obrazu" i innych, zainstalowanych przez Sony, ale pochodzących od zewnętrznych dostawców, muszę samodzielnie je sobie wyszukać? A jeżeli tak, to skąd mam wiedzieć, czy w moim komputerze zainstalowany jest aktualny soft, czy też ukazały się już jakieś aktualizacje? Cholera, zamieszałam trochę, wiem, ale mam nadzieję, że ten mój bełkot jest jeszcze dla Was zrozumiały?
Jeszcze tylko pytanko o Vaio Recovery Center. Rozumiem, że za pomocą tej aplikacji mogę wypalić sobie na płytce dvd obraz systemu operacyjnego wraz z towarzyszącym oprogramowaniem, tak, aby w przypadku jakiegoś kataklizmu móc na nowo postawić mojego laptopa na nogi, tak? Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie powiedzieć, jak wygląda sam proces tworzenia takiej płytki. Instrukcję oczywiście przeczytałam, i wiem, że muszę ze startu odpalić VAIO Recovery, a potem Create Recovery Discs i Start. Moje obawy wzbudza natomiast akapit w instrukcji: "przeczytaj uważnie instrukcje wyświetlane na ekranie...", "postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie"... tyle tylko, że ja nie znam angielskiego, więc... jak mam niby to zrobić?
Znowu przepraszam za moje gadulstwo i z góry dziękuję za pomoc... Buziaki.
A nie potrzebujesz płytki bo na dysku znajduje się partycja recovery, na której znajduje się instalacja systemu i programów Sony. Po pierwszym uruchomieniu komputer prosi o wykonanie płyt recovery, co warto wykonać. Wtedy masz gotowy system na płytach.
lennox2 napisał(a):
Co do podzielenia dysku na dwie partycje. Dzięki Panom zapewnieniom postanowiłam zaryzykować i - z instrukcją w drżącej dłoni i coraz mocniej bijącym sercem - wykonałam czynności tam opisane. Czyli: kliknij Start, Panel Sterowania, System i Zabezpieczenia, Utwórz i sformatuj partycje dysku twardego. Po czym wyskoczyło mi okienko, a ja - nadal zgodnie z instrukcją: :kliknij prawym klawiszem myszy na dysk C i wybierz opcję Zmniejsz rozmiar. Kliknęłam więc, w odpowiedzi na co wyskoczyło kolejne okienko: u góry: CAŁKOWITY ROZMIAR PRZED ZMNIEJSZENIEM 463376. Pod nim: ROZMIAR DOSTĘPNEGO MIEJSCA DO ZMNIEJSZENIA 0.
lennox2 napisał(a):
Przepraszam, ale na moim komputerze NIE MA chyba tej partycji RECOVERY...? Kiedy wchodzę w MOJ KOMPUTER, wyświetla mi się tylko jedna partycja - DYSK C...
Vaio Data Restore Tool - tą aplikację bym zostawił, pozwala na przywrócenie danych z wykonanych kopii zapasowych.
Dla uściślenia Word. A jest plik o nazwie WINWORD?lennox2 napisał(a):
Worlda
A przeprowadziłaś defragmentację dysku przed dzieleniem dysku? Klikasz prawym na dysk -> Narzędzia -> Defragmentuj (to trochę potrwa).lennox2 napisał(a):
CAŁKOWITY ROZMIAR PRZED ZMNIEJSZENIEM 463376. Pod nim: ROZMIAR DOSTĘPNEGO MIEJSCA DO ZMNIEJSZENIA 0. Jeszcze niżej: WPROWADŹ ILOŚĆ MIEJSCA DO ZMNIEJSZENIA
Klikasz Dalej -> wybierasz ilość płyt DVD 2 lub 3, w zależności od rodzaju nośnika. Standardowe płyty ta większa ilość. Klikasz Dalej -> Wkładasz pierwszą płytę -> Ok -> w odpowiednim momencie zostaniesz poproszona o kolejne, itd.lennox2 napisał(a):
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie powiedzieć, jak wygląda sam proces tworzenia takiej płytki. Instrukcję oczywiście przeczytałam, i wiem, że muszę ze startu odpalić VAIO Recovery, a potem Create Recovery Discs i Start.
Ponieważ ta partycja jest ukryta, widać to między innymi po tym że zamiast w przybliżeniu 500GB masz 460GB. Dodatkowo po otwarciu "Utwórz i sformatuj partycje dysku twardego" masz widoczne dwie ikony dysków, jedna to C a druga nieoznaczona, mająca 100% wolnego pojemności.lennox2 napisał(a):
Przepraszam, ale na moim komputerze NIE MA chyba tej partycji RECOVERY...? Kiedy wchodzę w MOJ KOMPUTER, wyświetla mi się tylko jedna partycja - DYSK C
Niestety nie ma niczego o nazwie "WINWORD" I co teraz? Pobrać Office raz jeszcze ze strony Microsoftu (ten office to wersja BETA)? Zresztą problem WORDA (dziękuję za poprawienie) nie jest odosobniony - WSZYSTKIE aplikacje, które poprzeciągałam z pulpitu do VAIO Gate, a których nie miałam na pasku szybkiego uruchamiania, poznikały ze Start>Wszystkie programy! Chętnie bym sama sobie kopniaka w tyłek dała, bo teraz jestem już skazana na Gate, mimo że chyba jednak wolałabym wrócić do uruchamiania ich z pulpitu lub paska szybkiego uruchamiania
Defragmentację robiłam przedwczoraj programem DEFLAGGLER, ale dobrze, zaraz spróbuję zrobić ją ponownie i wtedy dam znać, czy coś się zmieniło w kwestii podziału na partycje.
Dziękuję Panowie za zaangażowanie w pomoc dla mnie
Niestety nie mam VAIO Gate więc nie przetestuje jego działania w kwestii znikających ikonek.
Faktycznie, po zdefragmentowaniu mogę już podzielić dysk C na partycje. Ale zanim to zrobię, proszę Was raz jeszcze o upewnienie mnie, że kiedy podzielę dysk, nic złego nie stanie mi się z systemem? Piszę o tym w kółko dlatego, że gdzieś tam wyczytałam, że nie wolno dzielić partycji, jeżeli już zainstalowany jest na niej system operacyjny; rzekomo dysk dzieli się na partycje PRZED zainstalowaniem na nim systemu operacyjnego? Nie znam się na tym ani trochę, dlatego bardzo proszę Was o wskazówkę, jak to jest naprawdę?
A jeżeli jednak miałabym przeprowadzić ten podział, to jaką wartość mam wpisać w okienku wielkości podziału?
Pozdrawiam.
Nic z systemem się nie stanie. Tak jak napisał CS BielskoWarto przed tym zrobić kopię systemu (Recovery system) i uważać żeby nie usunąć tej ukrytej partycji.
Taki jaki uważasz za stosowny i potrzebny, pod warunkiem że nie będzie większy od "Rozmiaru dostępnego miejsca zmniejszenia (MB)". Ilość miejsca do zmniejszenia również wprowadzasz w MB.lennox2 napisał(a):
A jeżeli jednak miałabym przeprowadzić ten podział, to jaką wartość mam wpisać w okienku wielkości podziału?