Podziel się wrażeniami!
polskie forum VAIO
Mam nadzieję, że nie będzie odwiedzane tylko przez użytkowników ale również pracowników Sony Poland zajmujących sie tym sprzętem, którzy będą udzielać rad i wskazówek.
Pozdrawiam
/prawie bardzo zadowolony użytkownik VAIO FZ-21Z/
No nie pierwsze - na oficjalnym forum Sony VAIO też jest dział polski
no fajnie to ja mam jeszcze jedno pytanie dla VAIO userów czy photoshop elements który jest dodany do tych notebooków to jest pełna czy jakiś trial ;]
Z tego co pamiętam to pełna wersja.
Sztywny napisał(a):
czy photoshop elements który jest dodany do tych notebooków to jest pełna czy jakiś trial ;]
Klient zakupił serię AW31S i w utworzonych filmach przez program Adobe Premiere 7 pokazuje mu się jedynie czarny obraz.
W najbliższych dniach nie będę miał dostępu do innego AW, dlatego proszę o pomoc osób, które pracowały na Premiere i odpowiedź co może być nie tak.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać?
Nikt wcześniej nie wspominał o takim problemie, a być może znajdzie się inny sposób niż sprawdzanie przywrócenia systemu z recovery
ja używam premiere na swoim modelu AR61ZU ale miałem podobne przygody kiedyś ale było to na zewnętrznych monitorach i chodziło o odświerzanie ekranu 60Hz która sie przestawiała na inną częstotliwość nie wiedząc dlaczego i oczywiście ekran tego nie ciągnoł ale gdzieś w opcjach to przestawiłem więc nie była to kwestia sprzętowa
dzięki oprogramowaniu Vaio, jest opcja przywrócenia (recovery) samego programu, a nie całego systemu i to może być rozwiązaniem jeśli wina tkwi w błędzie plików programu
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Użytkowniczką VAIO (VGN-NW21MF) jestem od grudnia, kupiłam go w Saturnie. Mam do Was kilka pytań, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
Powiedzcie mi proszę, czy można zmienić aplikacje znajdujące się na pasku "gate"? Niektóre z nich są mi zupełnie do niczego nie potrzebne (jak np. explorer, bo używam mozilli, czy np. ebay, bo korzystam z Allego) i chętnie bym je zamieniła na inne, wartościowsze dla mnie. Z innego forum dowiedziałam się, że można je pousuwać metodą "przeciągnij i upuść", no i tak też zrobiłam - niechciane aplikacje z Gate przeciągnęłam na pulpit (natychmiast zniknęły w ogóle), a te "chciane" analogiczną metodą umieściłam w pasku Gate. Tyle że przy okazji pojawił się pewien problem: usuwając niechciane skróty z Gate, omyłkowo "złapałam" ikonę Worlda, którą przeciągnęłam na pulpit; oczywiście wzorem innych zniknęła z pulpitu i... w ogóle zniknęła! Nie ma jej ani na pulpicie, ani pod "start" => "wszystkie programy" , gdzie mogę odnaleźć wszystkie aplikacje Office, ale nie Worlda! Wie ktoś z Was, co zrobić z tym fantem?
Drugi "problem", to szereg preinstalowanych przez Sony aplikacji (PMB, Media Plus, Movie Story, Transfer Support, itp.). Dla mnie ŻADNA z nich nie jest do niczego przydatna (albo nie wiem, że jest przydatna ), ale boję się ich odinstalować, bo gdzieś wyczytałam, że ktoś tam odinstalował coś firmowego ze swojego Vaio i na skutek tego utracił jakąs ważną funkcjonalność (proszę mnie nie pytać o szczegóły, ale nie znam się na tym ani w ząb). Ja też chciałabym się pozbyć ze swojego laptopa aplikacji (szczególnie, że jest ich tak dużo!), z których nigdy nie skorzystam, ale ... czy mogę to zrobić bezpiecznie? A jeżeli tak, to w jaki sposób?
Sprawa 3. to dysk twardy. Kupiłam komputer z dyskiem o pojemności 500 gb, nie podzielonym na partycje, z już zainstalowanym systemem operacyjnym. Czy mogę - korzystając z instrukcji dołaczonej do laptopa, podzielić go na dwie partycje, abym - w przypadku konieczności ponownego instalowania systemu (swoją drogą, to ciekawe jak niby miałabym to zrobić - nie dostałam ŻADNEJ płytki instalacyjnej!) nie utraciła wszystkich danych?
4. to pamięć ram. Laptop ma 4 gb ramu, ale sprzedawca powiedział mi, że można ją jeszcze rozszerzyć o dodatkową kość. Powiedzcie mi proszę, czy faktycznie istnieje taka możliwość, no i czy ma to sens; nie używam laptopa do gier, a chyba najbardziej pamięciożerną czynnością, jaką na nim wykonuję, to konwersja filmów i muzyki, no i oglądanie filmów w HD za pomocą kabla HDMI.
5. Sprzedawca w Saturnie zrobił mnie w balona, bo deklarował, że laptop posiada bluetooth, a go nie posiada. Aby mój komputer komunikował się z telefonem "bezkablowo" muszę więc kupić teraz zewnętrzne urządzonko, podłączane do usb, czy też można coś zainstalować we wnętrzu komputera?
6. aktualizacje. Powiedzcie mi proszę, czy łącząc się z witryną "Vaio Update 5" Sony będzie mi aktualizowało całe oprogramowanie (wyłączając oczywiście Windowsa), łącznie ze sterownikami karty graficznej i muzycznej, czy też tych aktualizacji muszę szukać na własną rękę?
Przepraszam za takiego "obfitego" posta i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Witam
Jeśli chodzi o niepotrzebne Ci programy to raczej odinstalowanie ich nie przyniesie negatywnych skutków. Ale pamiętaj aby nie "wyrzucić" aplikacji odpowiedzialnych za np: klawisze funkcyjne. Dowiedz się do czego dany program służy.
lennox2 napisał(a):
Sprawa 3. to dysk twardy.
Wg informacji na stronie sony.pl ten laptop "pociągnie" 8 Gb DDR2 SDRAM 800 MHzlennox2 napisał(a):
4. to pamięć ram.
Myślę że podłączenie przez USB modułu bluetooth to dobre rozwiązanie, biorąc pod uwagę wielkość tych urządzeń. Jeśli podłączasz tel do laptopa sporadycznie to może lepszym rozwiązaniem będzie połączenie przez kabel USB.lennox2 napisał(a):
5. Sprzedawca w Saturnie zrobił mnie w balona, bo deklarował, że laptop posiada bluetooth, a go nie posiada