Podziel się wrażeniami!
witam
Przedwczoraj dotarła do mnie przesyłka z upgrade Visty do 7ki. Przeprowadziłem operację, ale chcąc przy okazji oczyścić system z wielu niepotrzebnych i nieużywanych przeze mnie programów zainstalowanych oryginalnie, wybrałem opcję nowej instalacji zamiast update.
Poradziłem sobie ze sterownikami chyba wszystkich urządzeń poza kamerką. W zasadzie to ona nie zgłasza żadnego błędu w menedżerze urządzeń, ale widoczna tam jest pod pozycją - Urządzenia do obrazowania, jako "sony visual communication camera (windows dobrał sobie jakiś stary sterownik - data 21.06.2006). Niestety z tego powodu kamerka funkcjonuje nieprawidłowo.
Nie znalazłem na supporcie odrębnych sterowników do kamerki oraz programu jaki był z Vistą (jeśli był - nie pamiętam, gdyż w zasadzie używałem jej sporadycznie).
Czy ktoś może uporał się z podobnym problemem ?
pozdrawiam, Rafał
Jeśli to ci pomorze to program do obsługi kamery nazywa się "VAIO Camera Capture Utility"
Dzięki za szybką odpowiedź.
Z tym programem kamerka współpracuje prawidłowo, mimo że sterownik pozostał bez zmian.
A może jest ktoś z forumowiczów nadal używa Visty na tym sprzęcie i mógłby sprawdzić w menedżerze urządzeń jak widziana jest kamerka, ewentualnie podał jakieś info o sterowniku ? Nie jestem na tyle biegły w sprzęcie komputerowym, ale może da się taki sterownik "wyłuskać" z zainstalowanego systemu ?
pzdr. Rafał
W moim Vaio FZ21Z pod Vistą kamera widziana jest jako
Na Win7 64bit kamerka przedstawia się podobnie jak u mat_czoka.
Używam Vaio od kilku lat. Pierwszy był dla żony i w momencie zakupu był poważny problem z Vistą bo część oprogramowania w jej pracy nie działało. Szukałem informacji nt zmiany systemu i okazało się, że bez oprogramowania stricte dla Vaio komputer ucierpi właśnie na funkcjonalności kamerki (sprawa nie do ruszenia)...niestety nie pamiętam które to było forum...może nawet na Vaio Club. Szczęście nas jednak nie opuszczało bo wyszła nowa wersja softu, który sprawiał problem i udało się to postawić na Viście.
Obawiam się, że tak naprawdę jedyną drogą będzie przeistalowanie od nowa Visty i zainstalowanie Windows 7 jako uaktualnienia. Sam dokonałem przed tygodniem uaktualnienia i wszystko gra jak należy. Miałem mały problem z połączeniem sieciowym, ale informacje ze strony Vaio-Link pomogły i dziś cieszę się w pełni funkcjonalnym Vaio, który naprawdę złapał oddech po przejściu na Win7.
Witam. Kupiłem dzisija laptop vaio. Oprogramowanie to Windows7. Jak można włączyć kamerkę bez łączenia sie z internetem?
Do obsługi kamerki na Vaio zainstalowany masz program " Arcsoft WebCam Companion"