Podziel się wrażeniami!
Witam,
Vaio Pro 13 wyjęty z pudełka. Fabryczna instalacja zawiera różne dodatki (wersję próbną Office, McAfee, ukryte partycje). Jak się tego pozbyć i mieć "czysty" Win8, proszę?
Dziękuję!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Polecam utworzenie płyt Recovery zanim cokolwiek zaczniemy usuwać coś z dysku (szczególnie ukryte partycje, choć tego zalecam NIE RUSZAĆ). Śmiało można wywalić McAfee, tiral Office itp.
Generalnie gwarancja na laptopa nie wygasa jeśli usuniesz system. Ale proszę pamiętać, że instalacja świeżego systemu musi odbyć się z użyciem sterowników od producenta, istotna jest także kolejność instalacji poszczególnych sterowników, aby wszystkie urządzenia/klawisze działały tak, jak należy.
Także jeszcze raz - pierwsza sprawa to wypalenie płyt Recovery.
Tylko odinstalowujesz programy przez panel sterowania. Jaka kolwiek inna modyfikacja w system i tracisz gwarancję, a bez tego ani rusz.
Polecam utworzenie płyt Recovery zanim cokolwiek zaczniemy usuwać coś z dysku (szczególnie ukryte partycje, choć tego zalecam NIE RUSZAĆ). Śmiało można wywalić McAfee, tiral Office itp.
Generalnie gwarancja na laptopa nie wygasa jeśli usuniesz system. Ale proszę pamiętać, że instalacja świeżego systemu musi odbyć się z użyciem sterowników od producenta, istotna jest także kolejność instalacji poszczególnych sterowników, aby wszystkie urządzenia/klawisze działały tak, jak należy.
Także jeszcze raz - pierwsza sprawa to wypalenie płyt Recovery.
To dleczego po zepsuciu się lewego głośnika na infolini powiedzieli, że nie przyjmą mojego laptopa na gwarancję, jeśli nie przywrócę ustawień fabrycznych, co kolwiek to znaczy?
Proszę nie wyciągać ogólnych wniosków na podstawie wyłącznie własnych doświadczeń.
Każdy przypadek jest traktowany indywidualnie.
Witam. Udało się postawić czysty Win8 (zrobiłem bootable EUFI USB-stick, przekopiowałem płytę instalacyjną [miałem Win8 PRO, ale poszło bez poblemu] na USB i zainstalowałem system z USB). Wszystko wstało bardzo ładnie. Zacząłem instalować sterowniki i tutaj też nie było problemu. Problem był z Vaio Control Center - nie mogłem tego uruchomić 😞 A to jest kawałek oprogramowania, który był dla mnie bardzo istotny (regulacja głośności wentylatora, oszczędnego korzystania z akumulatora i inne wartości, które mogłem dzięki temu uruchamiać). No i wycofałem się, tzn. przy wykorzystaniu płyt ratunkowych (zrobiłem wcześniej) wróciłem do oryginalnego systemu i ustawień. WiFi zaczęło działać tragicznie, ale po aktualizacji do obecnie dostępnego na sterownika zaczęło działać stabilnie i bez zastrzeżeń. Udało się także uzyskać 14GB miejsca, tzn. można bez problemu usunąć "recovery partition" - dla mnie nie jest potrzebna, a znalazłem na Sony Asia instrukcję jak usunąć.
Teraz mam inne pytanie: gdybym nie miał płyt ratunkowych - mogę skorzystać z tych "od kolegi" (o ile model laptopa jest taki sam)? Czy na płytach ratunkowych jest zapisane coś *indywidualnego* (jak numer seryjny Win8, numer seryjny laptopa)? Myślę, że nie - to wszystko powinno siedzieć w BIOSie.
"Teraz mam inne pytanie: gdybym nie miał płyt ratunkowych - mogę skorzystać z tych "od kolegi" (o ile model laptopa jest taki sam)?"
Moja podpowiedź w tej kwestji dla Ciebie jest taka - na Infolinii pomocy Technicznej dotyczącej Vaio w Polsce
(nie wiem czy to reguła) powinieneś otrzymać numer telefonu do zewnętrznej komercyjnej firmy (z Gdańska), z którą Sony w Polsce ma podpisaną umowę na obsługę serwisową - chodzi o dostawę podzespołów dla serwisów naprawiających Vaio. Tam po podaniu konsultantowi numeru seryjnego swojego modelu Vaio otrzymasz odpowiedź o dostępności dla twojego modelu oryginalnych nośników Sony DVD Recovery Disc przeznaczonych do tego konkretnego modelu, jeżeli ich wcześniej nie utworzyłeś osobiście.
Otrzymałem stamtąd odpowiedź, iż dla interesującego mnie modelu (jestem na etapie wyboru) - musiałem sam poszukać w Internecie nr seryjny SVP - istnieje możliwość zakupu nośników, dla dwóch wersji systemu operacyjnego Windows:
- Windows 7 - 107 zł netto + przesyłka
- Windows 8 Pro - 206 zł netto + przesyłka
Także pożyczenie od kolegi nosników nie zagwarantuje w 100%, że jego płyty Recovery Disc spełnią swoją rolę na twoim SVP - jeżeli jak piszesz, to dokładnie ten sam model to powinno pomóc.