anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Vaio i Linux

mariuszdg
Początkujący

Vaio i Linux

Witam. Mam pytanie, czy ktoś z użytkowników bądź posiadaczy Vaio pracuje na systemie operacyjnym innym niż Windows? Ja wrzuciłem Ubuntu do AW31S i jestem zachwycony. System śmiga o wiele szybciej niż na sprzedawanej wraz z komputerem 32bitowej Viście. Nie wiem jeszcze jak będzie z HDMI, ponieważ nie podłączałem jeszcze tego sprzętu do TV. Sieć bezprzewodowa działa bez zarzutów, grafika wydaje mi się, że też nieco mocarniejsza. Proszę wpisywać w tym poście Wasze odczucia czy przemyślenia dotyczące Linuxa w sprzętach Sony.
ps Nie jestem maniakiem Linuxowym jednak uważam, że 32 bitowy system w kompach co mają 4 i więcej pamięci RAM to pomyłka.

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
marcinssdd
Początkujący

Którego Ubuntu zainstalowałeś? 9.10 Beta czy coś starszego?

grzybki z barszczem
mariuszdg
Początkujący

Zainstalowałem wersję 9.04 z prostej przyczyny. Tylko tą wersje miałem na płytce life CD, a zależało mi na czasie. Podejrzewam, że na nowszej wersji byłby jeszcze lepszy efekt. Właśnie jak będę miał czasu troszkę to przewertuję neta w celu znalezienia najlepszej dystrybucji Linuxa pod kątem Vaio. Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o wpisy.

spolVaioUser1lbevz
Początkujący

co do bitów to ja zainstalowałem Win7 64 zamiast Visty 32 i różnica była naprawdę spora, szkoda że Sony wpakowało 32bitowe systemy do notebooków troche starszych...

Frodo-----
Początkujący

Polecam stronę http://www.linux-on-laptops.com/sony.html" target="_blank
(w zasadzie wpisując w google "linux sony" jest to pierwsza/jedna z pierwszych pozycji),
gdzie można wyczytać informacje o pracy naszych VAIO na linuxie.

pkolodz
Początkujący

Witam.
Od miesiąca posiadam laptop VPCF13M1E. Windows 7 działa bez zarzutu, ale potrzebuję też zainstalować Linuksa jako drugi system operacyjny. Nie jestem laikiem w temacie Linuksa więc sama instalacja nie stanowi problemu. Problemem jest natomiast uruchomienie sterownika karty graficznej NVIDIA® GeForce® GT 425M. Niezależnie jaką dystrybucję Linuksa instaluję i w jakiej wersji (32 czy 64 bitów) i czy sterowniki pobieram ze strony Nvidii czy też używam dostarczonych wraz z dystrybucją efekt jest zawsze ten sam: zawieszenie się systemu podczas uruchamiania sterownika.
Może wystarczy zmienić plik konfiguracyjny.
A może firma Sony dostarcza odpowiedni sterownik do Linuksa skoro dostarcza do Windowsa.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Piotrek

pkoni-----
Początkujący

Nie ma sterowników dla systemu Linux udostępnianych przez SONY

antekNML
Początkujący

W swojej F-ce mam jeszcze starszą kartę graficzną i o ile Linux bez większych problemów działa ale mam spory problem z ustawieniem odpowiedniej rozdzielczości ale niebawem postaram się coś z tym zrobić. Jak znajdę jakieś sensowne rozwiązanie to dam znać ;)