anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

profile.country.pl_PL.title
ultima_thule
Początkujący

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

Witam.

Widzę że dużego ożywienia na tym forum nie ma, ale mam nadzieje że ktoś mi odpowie.

A więc zakupiłem w tamtym tygodniu Sony Vaio VGN FW-21E. Jest świetny, ale... Ja nie chce tych wszystkich dodatkowych programów!

Chciałem wybrac przywracanie systemu, bo myslałem że będe mógł sobie wybrać co chce a czego nie chce. W notebooku Lenovo tak miałem. Ale niestety nie mogę znaleźć opcji, która pozwala na wybranie że nie chce tych wszystkich programów od Sony, trialowego Offica, Microsoft Works, dodatków od Google, McCafee czy jak tam... itd, itp... Oczywiście mogę to ręcznie odinstalować, ale to tyle czasu zajmuje, poza tym pełno śmieci i folderów zostaje. Gdzie jest opcja skustomizowanego przywracania systemu? Ja jej nie znalazłem :(

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

93 ODPOW. 93
oldguest
Początkujący

Podejrzewam że 3 dotyczą płyt DL (2 warstwowe). Więc jeśli komuś uda się zdobyć Dual Layer (mało popularne i droższe) to można nagrać 3. Jeśli zwykłe DVD to 5.

lao10-----
Początkujący

Wita
Na początku witam serdecznie wszystkich.
Jestem tu nowy no więc tak czywiście wypada.
Moje zapytanie dotyczy Recovery Disk.
Kupiłem lapka fw 41zj. Oczywiście wszystko było po instalowane.
Przede wszystkim chciałem zrobić recevery disk i ..... wtedy się zaczęło.

Podczas tworzenia komp się zaiesił więc zdruzgotany zresetowałem go.
Po ponownej próbie zauważyłem że partycja recovery disc jest jakaś za mała.
Po prostu straciłem ją.
po wszystkim było już mi wszystko jedno wię sformatowałem cały dysk likwidując partycje recowery.
Teraz mam jeden dysk z dwiema partycjami.
Przeszedłem do instalacji win Xp i jakie było moje dziwienie gdy zobaczyłem niebieski ekran z informacją o sprawdzeniu kompa poprzez chkdsk.
Teraz nie wiem co zrobić.
Pytanie:
1. W jaki sposób mogę dostać Sony Recovery? I jaki jest koszt?
2. Czy Recevery przywracając system wracając do ustawień fabrycznych dzieli dysk w taki jaki przyszedł z fabryki?
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

lao10 napisał(a):

1. W jaki sposób mogę dostać Sony Recovery? I jaki jest koszt?

Najlepiej by było, znaleźć taki sam typ lapka i zgrać płyty na nowo, jesli mnie pamięć nie myli przez Vaio Link mozna takie płyty zamówić ale to trochę kosztuje.

lao10 napisał(a):

2. Czy Recevery przywracając system wracając do ustawień fabrycznych dzieli dysk w taki jaki przyszedł z fabryki?

To zależy jaką opcje wybierzesz, może był pełne formatowanie albo tylko partycji C jesli było ich więcej wcześniej.
Wgranie systemu z płyt nie uzupełnia zawartości partycji recovery - właśnie sprawdziłem u siebie i mam puste ponad 12GB, teraz rozumiem dlaczego mi nie chciał wystartować niedawno z F10.

PS Widzę, że trzeba wykonać sobie kopię dysków CD recovery!

lao10-----
Początkujący

Tompac dziękuje za szybką odpowiedź

Jeśli chodzi o koszt to pewnie dowiem się po świętach. Teraz tak jak piszesz poszukam tego samego lapka (tak właściwie o tym pomyślałem wcześniej, ale zastanawiam się czy nie będzie żadnego problemu z instalacją ponieważ jest różnica w nr seryjnych komputerów a do nich są "chyba" przypisane visty ).
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie:
Recovery system w moim lapku był włoski. Choć kompa dostałem z vistą polską - coś tu nie rozumiem.
Czy Sony po zamówieniu takich płytek wyśle mi wersje włoską czy "naszą"?
(tak na marginesie vistalator rozwiązuję tą sprawe, ale pytanie pozostaje)

Jeśli chodzi o reinstalacje z płyty recovery to rozumiem że po wybraniu przywracania do ustawień fabrycznych wszystkie nowo utworzone partycje znikną?(tak bym chciał)
Dodam, że partycje utworzone były po usunięciu dysku recovery.
Z tego co kolega napisał wgranie płyt nie uzupełnia zawartości partycji recovery?
To znaczy że wszystkich programów i dodatków nie będzie czy też mogą być problemy z klawiszami funkcyjnymi?
No i jak sobie poradziłeś z rozwiązaniem problemu z klawiszem F10?
Pozdrawiam

tompacan
Nowicjusz

lao10 napisał(a):

Jeśli chodzi o koszt to pewnie dowiem się po świętach. Teraz tak jak piszesz poszukam tego samego lapka (tak właściwie o tym pomyślałem wcześniej, ale zastanawiam się czy nie będzie żadnego problemu z instalacją ponieważ jest różnica w nr seryjnych komputerów a do nich są "chyba" przypisane visty ).

Cholera o tym nie pomyślałem :c3
Ale sprawdziłem już, w systemie da się zmienic kod produktu na ten z naklejki pod kompem, tak więc ...

lao10 napisał(a):

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie:
Recovery system w moim lapku był włoski. Choć kompa dostałem z vistą polską - coś tu nie rozumiem.
Czy Sony po zamówieniu takich płytek wyśle mi wersje włoską czy "naszą"?
(tak na marginesie vistalator rozwiązuję tą sprawe, ale pytanie pozostaje)

Najpierw poszukaj "bliźniaka", jak nie wyjdzie będziesz szukał w Sony, przy czym na 99% obstawiam ze dostaniesz wersję angielską.

lao10 napisał(a):

Jeśli chodzi o reinstalacje z płyty recovery to rozumiem że po wybraniu przywracania do ustawień fabrycznych wszystkie nowo utworzone partycje znikną?(tak bym chciał)
Dodam, że partycje utworzone były po usunięciu dysku recovery.

Przy wybraniu opcji pełnego formatowania sformatuje cały dysk fizyczny, czyli pozostałe partycje tez.

lao10 napisał(a):

Z tego co kolega napisał wgranie płyt nie uzupełnia zawartości partycji recovery?

No tak by wynikało z mojego doświadczenia, niedawno reinstalowalem system, zacząłem od F10 ale jakoś system nie miał ochoty wystartować, dokonałem reinstalacji z plyt CD, system się zainstalował ale na partycji fabrycznej jest pusto.
To tłumaczy dlaczego mi snie chciał z F10 wystartować.

lao10 napisał(a):

To znaczy że wszystkich programów i dodatków nie będzie czy też mogą być problemy z klawiszami funkcyjnymi?

Po wgraniu z płyty bedzie wszystko, bez obawy :)

lao10 napisał(a):

No i jak sobie poradziłeś z rozwiązaniem problemu z klawiszem F10?

Wgrałem z płyty.

lao10-----
Początkujący

Brzmi optymistycznie co kolega napisał.
Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi na pytania.
Jak sobie poradziłem na pewno napiszę.
Jeśli pozwolisz to zapytam jeszcze o jedną rzecz.
Próbowałem instalować Win Xp Pro, ale po próbie instalacji dostałem niebieski ekran z informacją o błędach na twardzielu i potrzebie skorzystania check diska tzn chkdsk
Czy to jest wina, tego że dysk jest SATA i Xp nie przejdzie (choć czytałem że sp3 rozwiązuje sprawę, albo zmiana w Biosie?

tompacan
Nowicjusz

No taki mocny to ja nie jestem ;)

lao10-----
Początkujący

no ja też nie ....
ale po prostu sporo czytałem w necie aby znaleźć odpowiedź
Pozdrawiam jeszcze raz ... no i do Siego roku

cyziu-----
Początkujący

Witam.
Mam pytanie własnie kopii zapasowej systemu windows. Tworząc kopię dochodzi do 33% i się zatrzymuję co to może być?? nie wyskakuje żaden komunikat.

komputer to sony vaio fw51jf windows 7

miał już ktoś taki problem??

lao10-----
Początkujący

nie wiem co robić...
Miałem podobnie no i straciłem dane z recovery disc...
teraz szukam kompa bliźniaka do stworzenia dysku.
ps. tak na marginesie mój vaio recovery był po włosku ;-) było ciężko bo kompletnie nie wiedziałem co było napisane.... stąd myślałem pewnie że sie zawiesił
jest jeszcze szansa upgr do win 7 po kontakcje z SONY
Oni pewnie przyślą całość na cd wraz z recovery.
Ale na 100% nie wiem bo sie jeszcze nie kontaktowałem.