Podziel się wrażeniami!
Witam.
Widzę że dużego ożywienia na tym forum nie ma, ale mam nadzieje że ktoś mi odpowie.
A więc zakupiłem w tamtym tygodniu Sony Vaio VGN FW-21E. Jest świetny, ale... Ja nie chce tych wszystkich dodatkowych programów!
Chciałem wybrac przywracanie systemu, bo myslałem że będe mógł sobie wybrać co chce a czego nie chce. W notebooku Lenovo tak miałem. Ale niestety nie mogę znaleźć opcji, która pozwala na wybranie że nie chce tych wszystkich programów od Sony, trialowego Offica, Microsoft Works, dodatków od Google, McCafee czy jak tam... itd, itp... Oczywiście mogę to ręcznie odinstalować, ale to tyle czasu zajmuje, poza tym pełno śmieci i folderów zostaje. Gdzie jest opcja skustomizowanego przywracania systemu? Ja jej nie znalazłem
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Witam, mam pytanko co do Vaio Recovery.
Laptopik z serii VPCE zakupiłem w polskim sklepie internetowym, sam laptop przyjechał od naszych sąsiadów z zachodniej granicy. System Windows 7 Home Premium jest co prawda zainstalowany już w języku polskim (pewnie przeinstalowany w sklepie, patrząc po dacie systemu) , ale Vaio Recovery System jest w niezbyt lubianym przeze mnie języku drwali.
Czy można coś z tym fantem zrobić?
Jeśli szło by ustawić nawet angielski w tym Recovery, ułatwiło by mi to życie.
A jako ciekawostkę podam , że nie tworzę płyt kilku płyt DVD jako kopię gotowego systemu, tylko używam darmowej Clonezilli, w której to mam możliwość wyboru czy robię kopię całego dysku, czy też konkretnej partycji (również ukrytych) .
System zainstalowany o wielkości 29,5GB clonezilla kompresuje do obrazu wielkości 12GB. Kopia leży sobie na drugiej partycji albo odzyskuje z dysku zewnętrznego.
Witam, mam problem z partycją Recovery na VAIO VPCEB1S1E-WI, mianowicie przy próbie jej uruchomienia (f10, czy też przycisk 'Assist') wyskakuje komunikat o brakującym BOOTMGR, przez co nie mam jak przeinstalować systemu. Z poziomu menadżera dysków wygląda na to, że partycja ta istnieje. Próbowałem ustawić flagę boot na nią z poziomu GParted jednak to samo. Co ciekawe GParted pokazał, że na tej partycji jest jedynie 3GB danych. Jak mogę zainstalować na nowo system, jeżeli płyt recovery brak?
Witam, posiadam VAIO sb z partycja recovery. w razie potrzeby, przy instalacji windows 7 automatycznie instaluje sie mnostwo oprogramowania, ktorego nie potrzebuje. czy istnieje mozliwosc konfiguracji tego, co ma byc instalowane razem z systemem?
Witam Wszystkich,
Jestem posiadaczem modelu FW41ZJ. Mam go niecały rok czasu. Fabrycznie miałem zainstalowany windows Vista, pierwsze co uczyniłem to utwotzyłem Recovery Disc's na 5-ciu płytkach DVD. Następnie podzieliłem dysk (500GB) na cztery partycje: C (Systemowa) - ok 70 GB oraz D,E,F po 126 GB. Ukryta partycja zajmuje u mnie ok. 20 GB. Po podziale dysku bezproblemowo zainstalowałem vistę z ukrytej partycji. Po około 2 miesiącach skorzystałem z update'a do Windows 7 - który również odbył się bez większych problemów. Wszystko było wporządku do dnia dzisiejszego. Z moim Vaio zaczęły się dziać dziwne rzeczy - okazało się że złapał wirusa z którym cięzko było mi się uporać. Postanowiłem skorzystać z narzędzia jakim jest Recovery. Chciałem skorzystać tylko i wyłącznie z opcji Recovery C: ponieważ nie posiadałem kopii zapasowej danych na pzostałych partycjach i oczywistym jest że nie chciałem ich stracić przy 'Complete Restore'. Tak więc.. gdy próbuję uruchomić Resore C:, otrzymuję taki oto komunikat:
"Your C: drive is too small or may not exist." - w dalszej części kominikatu jest propozycja aby zrestartować maszynę i skorzystać z opcji "Restore complete system". Co jest grane??