anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

profile.country.pl_PL.title
ultima_thule
Początkujący

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

Witam.

Widzę że dużego ożywienia na tym forum nie ma, ale mam nadzieje że ktoś mi odpowie.

A więc zakupiłem w tamtym tygodniu Sony Vaio VGN FW-21E. Jest świetny, ale... Ja nie chce tych wszystkich dodatkowych programów!

Chciałem wybrac przywracanie systemu, bo myslałem że będe mógł sobie wybrać co chce a czego nie chce. W notebooku Lenovo tak miałem. Ale niestety nie mogę znaleźć opcji, która pozwala na wybranie że nie chce tych wszystkich programów od Sony, trialowego Offica, Microsoft Works, dodatków od Google, McCafee czy jak tam... itd, itp... Oczywiście mogę to ręcznie odinstalować, ale to tyle czasu zajmuje, poza tym pełno śmieci i folderów zostaje. Gdzie jest opcja skustomizowanego przywracania systemu? Ja jej nie znalazłem :(

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

93 ODPOW. 93
oldguest
Początkujący

Do punktu serwisowego każdy z "Polandii" ma daleko (serwis zagraniczny) wiec proponuję kontakt 801 382 462. Z tego co wiem mogą wysłać płyty Recovery za opłatą.

rewers
Początkujący

no wiele się wyjaśniło.
Płyta jest osiągalna po złożeniu zamówienia w Brukseli - za opłatą.
Dlatego proszę kolegów o pomoc w tym względzie ponieważ najprościej będzie odwiedzić sklep i nagrać takową płytę. Niemniej proszę o pomoc jak krok po korku to uczynić. Jakie oprogramowanie jest odpowiedzialne za utworzenie takiej płyty ?

pkoni-----
Początkujący

Przede wszystkim jeśli system szwankuje zastosuj program Vaio Care: po uruchomieniu systemu naciśnij przycisk Assist.
Jeśli to nie pomoże możesz po zabezpieczeniu Swoich plików na jakimś nośniku zewnętrznym dokonać ponownej instalacji systemu: w tym celu przy wyłączonym laptopie naciśnij przycisk ASSIST, uruchomi się narzędzie do diagnostyki i ew przywracania stanu fabrycznego. Po ew reinstalacji systemu i programów użyj programu Vaio Recovery by nagrać dwie lub 3 płyty DVD z kopią partycji systemowej

piotrekk
Początkujący

Do zrobienia płyt recovery potrzebne bedzie Ci ok. 4 płyty DVD albo 2 płyty DVD Double Layer.

1.Kliknij kolejno opcje Start , Wszystkie programy i VAIO Recovery Center
(Centrum odzyskiwania VAIO).
2.Kliknij kolejno opcje Create Recovery Discs (Utwórz dyski odzyskiwania po awarii)
i Start.
Jeśli pojawi się okno Kontrola konta użytkownika, kliknij przycisk Tak.
Jeśli jesteś zalogowany(-a) na komputerze jako zwykły użytkownik, może pojawić
się monit o wprowadzenie identyfikatora i hasła administratora.
3.Przeczytaj uważnie instrukcje wyświetlane na ekranie, a następnie kliknij przycisk
Dalej.
4.Wybierz dysk, który ma zostać użyty.
5.Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
6.Po utworzeniu dysków odzyskiwania po awarii postępuj zgodnie z instrukcjami
wyświetlanymi na ekranie, by zapisać nazwy dysków na ich etykietach przy użyciu
pisaka z miękką końcówką.

Wyświetlenie bieżącego stanu wykonania procedury może nieco potrwać.
Nie naciskaj przycisku wysuwania dysku na napędzie optycznym podczas tworzenia dysku
odzyskiwania, ponieważ proces ten może zakończyć się niepowodzeniem.
Dyski odzyskiwania po awarii przechowuj w bezpiecznym miejscu.

Zródło: ftp://ftp.vaio-link.com/pub/Manuals/Rec ... _PL_RO.pdf" target="_blank

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

pkoni napisał(a):

Przede wszystkim jeśli system szwankuje zastosuj program Vaio Care: po uruchomieniu systemu naciśnij przycisk Assist.
Jeśli to nie pomoże możesz po zabezpieczeniu Swoich plików na jakimś nośniku zewnętrznym dokonać ponownej instalacji systemu: w tym celu przy wyłączonym laptopie naciśnij przycisk ASSIST, uruchomi się narzędzie do diagnostyki i ew przywracania stanu fabrycznego. Po ew reinstalacji systemu i programów użyj programu Vaio Recovery by nagrać dwie lub 3 płyty DVD z kopią partycji systemowej

Przeczytaj jeszcze raz drugi post rewersa a później zastanów się jak Kolega ma użyć programu Vaio Care?

Skyu-----
Początkujący

Witam!
Jestem posiadaczem laptopa sony vpceb1m1e oraz świeżym użytkownikiem w świecie VAIO.
Moje pytanie dotyczy instalacji Windowsa 7 z partycji Recovery w komputerze. Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość (a jeśli jest to jak to zrobić) by zainstalować drugiego win7 z partycji recovery na kolejną partycję utworzona przeze mnie.
W kwestii dobrego zrozumienia:
Mam jedynie partycje C:/ z (Win7), za to chciałbym żeby były 2 win7 równocześnie obok siebie na różnych partycjach z możliwością wyboru który system załadować uruchomieniu laptopa.
W jaki sposób mogę wpakować Win7 na drugą partycję utworzoną przeze mnie z partycji Recovery?

pkoni-----
Początkujący

Proponuje najpierw dowiedzieć się w Microsofcie czy zainstalowanie drugiej kopii systemu korzystajać z tego samego klucza będzie legalne

Skyu-----
Początkujący

pkoni napisał(a):

czy zainstalowanie drugiej kopii systemu korzystajać z tego samego klucza będzie legalne

Legalne czy raczej możliwe? ;d

Moje pytanie dotyczy samego spowodowania rozruchu, nie procesu aktywacji. Chcę się po prostu dowiedzieć od strony technicznej jakie możliwości/ograniczenia wypływają z samego posiadania tak zaprojektowanej instalki windowsa w komputerze. Nie kwestie związane z licencją.

pkoni-----
Początkujący

Jeśli nie jest legalne to także nie jest możliwe. Ograniczenie nie leżą tylko po stronie technicznej. Tu nie dostaniesz porady, która spowodowałaby naruszenie licencji

piotrekk
Początkujący

Nie ma mozliwosci instalacji systemu windows z ukrytej partycji na innej partycji niz partycja podstawowa C.
W programie Vaio Recovery center mamy dwie opcje przywracania:
Restore C: Drive - czyli instalacja swiezego systemu na partycji C bez ingerencji w inne partycje
Restore Complete System - przywraca komputer do stanu fabrycznego czyli de facto usuwac wszystkie partycje z danymi i tworzy partycje C na której instaluje sie system.