anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

profile.country.pl_PL.title
ultima_thule
Początkujący

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

Witam.

Widzę że dużego ożywienia na tym forum nie ma, ale mam nadzieje że ktoś mi odpowie.

A więc zakupiłem w tamtym tygodniu Sony Vaio VGN FW-21E. Jest świetny, ale... Ja nie chce tych wszystkich dodatkowych programów!

Chciałem wybrac przywracanie systemu, bo myslałem że będe mógł sobie wybrać co chce a czego nie chce. W notebooku Lenovo tak miałem. Ale niestety nie mogę znaleźć opcji, która pozwala na wybranie że nie chce tych wszystkich programów od Sony, trialowego Offica, Microsoft Works, dodatków od Google, McCafee czy jak tam... itd, itp... Oczywiście mogę to ręcznie odinstalować, ale to tyle czasu zajmuje, poza tym pełno śmieci i folderów zostaje. Gdzie jest opcja skustomizowanego przywracania systemu? Ja jej nie znalazłem :(

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

93 ODPOW. 93
Krajowy
Początkujący

Przy pierwszym uruchomieniu komputera, użytkownik jest proszony o wybranie języka systemu operacyjnego. Jest to wiążąca decyzja, gdyż nie ma możliwości zmiany języka w trakcie użytkowania systemu. Postawienie na nowo recovera nic na w tym przypadku nie da. Czyli Jeśli masz ustawiony system w języku angielskim, to już tak zostanie.

Jeśli chodzi o wypalenie systemu na płyty, czyli tzw Recovery. W Vaio, programik nazywa się Vaio Recovery Center. W menu start go znajdziesz. Po otworzeniu tego programu, klikasz na Create recovery discs i będziesz poproszony o przygotowanie płyt DVD. Możesz zrobić kopię zapasową w dowolnym czasie, ale osobiście swoim klientom mówię, żeby zrobili ją przy pierwszym uruchomieniu systemu.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Krajowy napisał(a):

Przy pierwszym uruchomieniu komputera, użytkownik jest proszony o wybranie języka systemu operacyjnego. Jest to wiążąca decyzja, gdyż nie ma możliwości zmiany języka w trakcie użytkowania systemu. Postawienie na nowo recovera nic na w tym przypadku nie da. Czyli Jeśli masz ustawiony system w języku angielskim, to już tak zostanie.

Jesteś tego pewien?

Krajowy
Początkujący

sadam napisał(a):

Krajowy napisał(a):

Jesteś tego pewien?

Tak w polskich modelach Vaio, z systemem Windows 7 Home Premium. Autor tematu też ma taki sam system preinstalowany na hdd.

Jeśli raz wybierze się język systemu, potem nie można go zmienić. Można zmieniać przy wersji Ultimate lub Enterprise.

sadam_
Użytkownik

Wersja Ultimate pozwala na zmianę języka już po zainstalowaniu. Wersja Home Premium w trakcie instalacji. Wyjątek stanowi wersja przeznaczona na rynek amerykański - tam jest tylko język angielski (dziwne ale sprawdzone na laptopie przywiezionym ze Stanów).
Co do możliwości wyboru języka podczas robienia Recovery -po wciśnięciu F10 przy starcie kompa - jest taka możliwość. Sprawdzaliśmy to na kompie, który został uruchomiony z językiem polskim, a trafił się Klient który chciał mieć pewność, że jest możliwość wybrania angielskiego. Komp uruchomił się i działał prawidłowo, później wróciliśmy do polskiego.

piotrekk
Początkujący

sadam napisał(a):

Co do możliwości wyboru języka podczas robienia Recovery -po wciśnięciu F10 przy starcie kompa - jest taka możliwość. Sprawdzaliśmy to na kompie, który został uruchomiony z językiem polskim, a trafił się Klient który chciał mieć pewność, że jest możliwość wybrania angielskiego. Komp uruchomił się i działał prawidłowo, później wróciliśmy do polskiego.

:c37 Dokładnie tak jak piszesz na Vaio dostepnych w Polskiej dystrybucji przy Recovery mozna zmieniac na inny jezyk a liste jezyków jest dostepna na pudełku od Vaio;)
Przywracalismy czasem na sklepie Vaio do zycia i za kazdym razem mozna było wybrac jezyk w ramach dostepnych z dystrybucja :)

Krajowy
Początkujący

Pierwszy raz słyszę, że w Vaio można zmienić język systemu. Ale jeśli mówicie że tak jest, to widocznie to prawda. Sprawdzę jak będę miał tylko taką możliwość. :thumbsup:

profile.country.pl_PL.title
Pyra-----
Początkujący

W skrócie:

nie wiem jak usunąłem partycje recovery, próbowałem różnymi sposobami się do niej dostać - bez powodzenia.

Pożyczyłem od kumpla polska wersje 7 HP zainstalowałem, wpisałem swój klucz i aktywowałem telefonicznie.

Do wyboru jest język podczas pierwszego uruchomienia - mi uruchomili go pierwszy raz w sklepie w USA i wybrali angielski.

Teraz mam jeszcze 3 problemy z oprogramowaniem - proszę o pomoc w kolejnym, osobnym temacie.

Z góry dziekuje

rewers
Początkujący

Witam. Czy istnieje możliwość otrzymania płyty instalacyjnej sony do tego modelu lapka?
System szwankuje i chciałbym dokonać reinstalacji ale w sposób świadomy a nie domyślny - tak abym miał wpływ na proces instalacji.

Lapka kupiłem w sklepie internetowym (bez jakiejkolwiek płyty,sterowników) i jak to zazwyczaj bywa system win7 home był zainstalowany z przebogatą szatą oprogramowania Sony, które w moim przypadku chciałbym odchudzić. Proszę o sugestię w tej materii.
Z poważaniem Vaio Użytkownik.

sadam_
Użytkownik

Na twardym dysku masz partycję recovery, jest tam instalacyjna wersja systemu, oczywiście razem z dodatkami. Proponuję podczas uruchamiania wcisnąć F10 i dokonać reinstalacji systemu. (pamiętaj o wcześniejszym zabezpieczeniu własnych plików)
Po zainstalowaniu wszystkiego możesz zdeinstalować te programy których nie planujesz używać, ewentualnie możesz je również powyłączać w autostarcie.

rewers
Początkujący

dzięki serdeczne za sugestię..lecz nie uratuję mojej sytuacji.
Na lapku mam Linuxa Ubuntu i win 7- oddałem sprzęt w ręce fachowca bez uprzednio skopiowania niezbędnych rzeczy do reinstalacji pierwotnego stanu oprogramowania lapka.

Zatem nadal podtrzymuje prośbę czy posiadacie wiedzę gdzie mógłbym lub w jaki sposób przywrócić stan wyjściowy lapka. Mieszkam w takiej części Polandii gdzie do cywilizowanego punktu serwisu jest znaczna odległośći.