anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

profile.country.pl_PL.title
ultima_thule
Początkujący

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

Witam.

Widzę że dużego ożywienia na tym forum nie ma, ale mam nadzieje że ktoś mi odpowie.

A więc zakupiłem w tamtym tygodniu Sony Vaio VGN FW-21E. Jest świetny, ale... Ja nie chce tych wszystkich dodatkowych programów!

Chciałem wybrac przywracanie systemu, bo myslałem że będe mógł sobie wybrać co chce a czego nie chce. W notebooku Lenovo tak miałem. Ale niestety nie mogę znaleźć opcji, która pozwala na wybranie że nie chce tych wszystkich programów od Sony, trialowego Offica, Microsoft Works, dodatków od Google, McCafee czy jak tam... itd, itp... Oczywiście mogę to ręcznie odinstalować, ale to tyle czasu zajmuje, poza tym pełno śmieci i folderów zostaje. Gdzie jest opcja skustomizowanego przywracania systemu? Ja jej nie znalazłem :(

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

93 ODPOW. 93
lao10-----
Początkujący

powodzenia

Milly-----
Początkujący

Witam serdecznie wszystkich :c22

Posiadam laptop Vaio NS31S z systemem Vista. Jest to moje pierwsze zetknięcie się z tym systemem i nie do końca rozumiem działanie pewnych mechanizmów, np. Recovery Disc. Czytałam instrukcję, ale nadal nie jestem pewna jak to dokładnie działa, a nie chciałabym stracić wielu gigabajtów danych, które mam na dysku.

Poprzednio miałam XP i tam nie było problemów - wszystkie dane trzymałam na jednej partycji, a jak przychodziło do reinstalacji, to formatowałam partycję C i nic mi nie znikało. W przypadku Visty sprawa się komplikuje, bo nie dostałam żadnych płyt z systemem czy sterownikami. Wypaliłam płytki z Recovery Disc tak, jak kazano w instrukcji, jeszcze zanim podzieliłam dysk na partycje i zainstalowałam jakiekolwiek programy.

Potem podzieliłam dysk na dwie partycje (C i G) i pozmieniałam ścieżki do dokumentów, grafiki i muzyki - żeby wszystko zapisywało się na nowo utworzonej partycji G (tak zawsze robiłam na XP, żeby w razie formatu nie stracić dokumentów). Vaio mam już od prawie roku i pewnie niedługo przyjdzie pora na reinstalację, bo Vista coraz bardziej zamula. W związku z tym zastanawiam się jak dokładnie działa Recovery Disc, bo chciałabym, żeby robić to analogicznie jak w XP-ku - czyli formatować tylko C, bez naruszania partycji G.

Na różnych forach czytałam różne rzeczy - począwszy od tego, że Recovery przywraca dokładnie stan z momentu zakupu laptopa, aż po informację, że ów Recovery zostawi mi dane zapisane w dokumentach i wszystko z drugiej partycji, a zainstaluje tylko świeży system. Sprawy nie ułatwia fakt, że Vaio Recovery Center jest w języku angielskim i już tym bardziej nie wiem jaką opcję wybrać...

Żeby było łatwiej zbiorę swoje pytania w punktach:
1) Czy Recovery Disc usunie mi wszystkie dane i partycje przywracając cały system od nowa?
2) Czy możliwe jest aby sformatować tylko dysk C i tam zainstalować system nie tracąc nic z drugiej partycji? Jeśli tak, to którą opcję wybrać (jak nazywa się po angielsku? ;) )
3) Czy faktycznie jest tak, że wszystkie dane zapisane w folderze kont użytkowników na dysku C (dokumenty, muzyka, obrazy, kontakty i in.) nie zostaną usunięte? Nigdy tam nic nie przechowywałam bojąc się utraty danych, ale na jednym forum ktoś napisał, że istnieje taka opcja i wtedy te dane będą dostępne w folderze c:\backup. Jeśli to prawda, to jaką opcję wybrać? Czy może trzeba przed tym zrobić samodzielnie backup danych? (również nie wiem jak się do tego zabrać)
4) Czy może ktoś byłby na tyle miły i napisał mi taki łopatologiczny tutorial reinstalacji systemu z Recovery Disc (co konkretnie się dzieje po wyborze danej opcji)?

Zależy mi na tym, żeby na pewno nie stracić tych danych, jest tego 140GB i nie mam co z tym zrobić.

Swoją drogą jeszcze jedno pytanie - przy dzieleniu dysku na partycje mogłam zrobić drugą partycję z maksymalnie 149 GB. Dysk C ma natomiast 208 GB, w tym 130 wolne - ale boję się tam cokolwiek trzymać właśnie ze względu na ewentualny format. Dlaczego Vista nie pozwoliła mi zrobić większej partycji? Czemu takie dziwne ograniczenie? A może jednak moje obawy przed trzymaniem danych na dysku C są bezpodstawne?

Jeśli moje pytania są głupie i laickie to przepraszam, ale im więcej szukam o tym informacji, tym bardziej wszystko wydaje się zagmatwane :(

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Milly napisał(a):

2) Czy możliwe jest aby sformatować tylko dysk C i tam zainstalować system nie tracąc nic z drugiej partycji? Jeśli tak, to którą opcję wybrać (jak nazywa się po angielsku? ;) )

Jest to możliwe tylko nie pytaj mnie jak to jest po angielsku, pamiętam tylko, że w opcjach wyboru na pewno pojawiała sie literka dysku C:

oldguest
Początkujący

tompac napisał(a):

Jest to możliwe tylko nie pytaj mnie jak to jest po angielsku, pamiętam tylko, że w opcjach wyboru na pewno pojawiała sie literka dysku C:

Restore C drive only?

Milly napisał(a):

Dlaczego Vista nie pozwoliła mi zrobić większej partycji? Czemu takie dziwne ograniczenie? A może jednak moje obawy przed trzymaniem danych na dysku C są bezpodstawne?

Za pewne chodzi o zmniejszenie partycji C przed utworzeniem partycji G. System pozwoli zmniejszyć tylko do miejsca gdzie są zapisane dane więc na czystym systemie można więcej zmniejszyć, może też pomóc defragmentacja dysku wtedy powinno się dać jeszcze bardziej zmniejszyć dysk C.

Trzymanie danych na dysku G na pewno jest bezpieczniejsze niż na C. Proponuję też zawsze mieć ważne pliki skopiowane na jakiś zewnętrzny nośnik (DVD, pendrive, dysk zewnętrzny/sieciowy itd) ponieważ jest takie przysłowie: Ludzie dzielą się na tych co robią kopię zapasową i tych co będą robić.

tompacan
Nowicjusz

tompac napisał(a):

Restore C drive only?

Raczej tak.

Z innej mańki, reinstalowalem system ze dwa miechy temu, dopiero wczoraj zauważyłem, że nie mam VAIO Update w zestawie narzędzi (chciałem uruchomić Recovery Center, wyskoczył błąd i wówczas uświadomiłem sobie, że nie robiłem updejta), zgrałem sobie ze strony supportu wersje VU5 i ...

Program sie zainstalował, potem informuje mnie że musi się zaktualizować, ściaga dane, rozpakowuje, instaluje, uruchamia sie i znowu krzyczy ze sie musi aktualizować i tak w kółko - co jest grane?

Milly-----
Początkujący

Dziękuję za udzielenie wskazówek. Jestem już po formacie C i wszystko się dobrze skończyło, to znaczy moje dane z drugiej partycji zostały na swoim miejscu. Jeśli chodzi o kopię zapasową danych, to robię ją w kilku miejscach, ale zazwyczaj tego, co jest dla mnie najbardziej istotne - już samo to zabiera sporo miejsca.

Mam jeszcze kilka pytań.

Właściwie po co są te Recovery Disc? Podczas formatu i instalacji w ogóle ich nie użyłam, co było dla mnie zaskoczeniem. Rozumiem, że system zainstalował się z pomocą tej ukrytej partycji?
Druga sprawa - czy jest jakaś możliwość ingerowania w to, co będzie zainstalowane? Znowu zainstalował mi się testowy pakiet Office i antywirus, których nie chciałam.
Trzecia sprawa - system ciągle przypomina mi teraz o zrobieniu Recovery Disc - czy to jest znowu konieczne, skoro tamtych płyt nie używałam? Teraz już odinstalowałam część tych programów, które same się zainstalowały oraz poinstalowałam nowe programy - czy to jakoś istotnie wpłynie na zawartość Recovery Discu?
I na koniec - obiło mi się o uszy, że można sobie zamówić płyty z Vistą i używać kodu, który jest na spodzie laptopa. Jak to wygląda w praktyce - jak to zrobić? Ile to kosztuje? Czy do tego dodawana jest płyta ze sterownikami do Vaio?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

tompacan
Nowicjusz

Milly napisał(a):

Właściwie po co są te Recovery Disc? Podczas formatu i instalacji w ogóle ich nie użyłam, co było dla mnie zaskoczeniem. Rozumiem, że system zainstalował się z pomocą tej ukrytej partycji?

Tak

Milly napisał(a):

Druga sprawa - czy jest jakaś możliwość ingerowania w to, co będzie zainstalowane? Znowu zainstalował mi się testowy pakiet Office i antywirus, których nie chciałam.

Nie ma takiej możliwości :(

Milly napisał(a):

Trzecia sprawa - system ciągle przypomina mi teraz o zrobieniu Recovery Disc - czy to jest znowu konieczne, skoro tamtych płyt nie używałam? Teraz już odinstalowałam część tych programów, które same się zainstalowały oraz poinstalowałam nowe programy - czy to jakoś istotnie wpłynie na zawartość Recovery Discu?

Nie ma takiej konieczności, może jest gdzieś pole wyboru aby nie przypominał o tym?

Milly napisał(a):

I na koniec - obiło mi się o uszy, że można sobie zamówić płyty z Vistą i używać kodu, który jest na spodzie laptopa. Jak to wygląda w praktyce - jak to zrobić? Ile to kosztuje? Czy do tego dodawana jest płyta ze sterownikami do Vaio?

Jest taka opcja ale to wówczas gdy nie masz płyt RD i masz uszkodzoną partycje fabryczną, inaczej nie ma sensu zakupywać takich płyt.

Milly-----
Początkujący

Niestety mam jeszcze jeden problem, tym razem nie z samym Recovery, ale z instalacją Service Pack 2.

Mój antywirus - Avira - wykrywa podczas instalacji Service Packa 2 kilka trojanów i blokuje do nich dostęp. W efekcie SP 2 nie zostaje zainstalowany. Próbowałam sama ściągnąć ten dodatek i zainstalować ręcznie, ale dzieje się to samo. Czy to możliwe, żeby w SP 2 były jakieś trojany, czy tylko Avira wariuje i wykrywa coś, czego nie ma? Wyłączyć antywirusa na czas instalacji czy lepiej faktycznie się tym przejąć? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

tompacan
Nowicjusz

Cholera wie co B.Gates i s-ka wkładają do Windy aby nas kontrolować ;)
A tak na serio, jeżeli masz pakiet ro ręcznej instalacji to odłącz kompa od netu, dezaktywuj antywira i zainstaluj dodatek. Mam nadzieję ze da radę :)

Milly-----
Początkujący

Dzięki, wyłączyłam antywira i wszystko dobrze poszło. Mam tylko nadzieję, że naprawdę nie będzie kłopotów z żadnymi trojanami :P

Mam nadzieję, że to już koniec moich kłopotów ;)