anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem ze sterownikami i programami vaio po zmianie systemu z Vista na 7 model FW21Z

profile.country.pl_PL.title
krzysiekM1111
Początkujący

Problem ze sterownikami i programami vaio po zmianie systemu z Vista na 7 model FW21Z

Witam tak jak w temacie mam problem ze sterownikami i programami vaio po reinstalacji systemu z WinVisty na Win7  jestem początkującym posiaddaczem więc jestem mało obyty w wiedzę na temat tego modelu, format zrobił mi znajomy. Wracając do problemu przed usunięciem Visty miałem bd. programów firmy vaio a teraz nie posiadam ani jednego nie wiem czy zostały usunięte wraz z systemem ale gdy przeglądałem dysk twardy natknąłem się na folder o nazwie windows.old i tam znalazłem wszystkie stare pliki i programy które wcześniej były zainstalowane ale niestety żadne z nich nie chce działać ale mało tego na npteboku są przyciski takie jak regulacja głośności,play/pauza,stop,wstecz(win  mediaplayer) oraz przyciski S1i AV MODE i one również nie działają, podobny przypadek dotyczy się kamerki i mikrofonu. Są również problemy z dzwiekiem przy najwyższym poziomie głosu gośniki wydobywaja strasznie skrzypiący dźwięk, nie wiem czy jest to wina sterowników. W opcjach zasilania zniknęła mi opcja vaio optymizet(nie jestem pewien czy to ta nazwa) korzystłem  z tej opcj bo bateria bd. wytrzymywała bez zasilania. Jest też problem z samym systemem, otóż pokazuje mi że brakuje sterownika a ja nawet nie wiem do czego bo sprzet w tej opcji nie jest nazwany wyśfietla mi informację taką: Urządzenie podstawowe urządzenie systemowe nie ma sterownika, więc przeszedłem do menadżera urządzeń aby sprawdzić sterowniki do tego urządzenia w opcji inne urządzenia była ikonka z wykrzyknikiem, dałem więc poszukiwanie sterownika system jednak nie mógł jej znaleść więc wszedłem w właściwości a w nich komunikat: Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane.(Kod 28)

Nie został wybrany sterownik dla zestawu lub elementu informacji o urządzeniu.

Aby znaleść sterownik dla tego urządzenia, kliknij opcję Aktualizuj sterownik.

Więc nawet gdybym mocno chciał to nie mogę wcisnąć tego przycisku ponieważ jest niedostępny. Ostatnim problemem jest panel dotykowy myszki który działł podczas instalacji systemu a po zainstalowani już nie. Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość ponieważ dopiero zaczynam pracę z komputerwm przenośnym.

Message was edited by: krzysiekM1111

8 ODPOW. 8
michal3411
Początkujący

Najlebszym rozwiązaniem było by przywrócenie systemu do stanu fabrycznego

( znajduje się na ukrytej partycji RECOVERY ) , lub zakup płyt ratunkowych , jeśli ich nie dostałeś .

Do komputera przy zakupie było dołączone całe niezbędne oprogramowanie ,

usuwając system fabryczny wiele osób nie wie , że instalując oprogramowanie innych firm

część rzeczy w komputerze przestaje działać prawidłowo .

Sterowniki wszystkich urządzeń można sobie ściągnąć - jest strona skąd można je pobrać .

http://support.vaio.sony.eu/computing/vaio/downloads/updates/index.aspx?m=VGN-FW21Z&l=pl_PL

Natomiast co do klawiszy specjalnych to ich funkcje mogą zostać utracone ,

dopuki nie zainstalujesz oprogramowania fabrycznego .

krzysiekM1111
Początkujący

Posiadam płyty ratunkowe sam je nagrałem bo pierwsze co zalecił mi sprzedawca to właśnie nagranie tych płyt. Czy po nagraniu na nowo płyt ratunkowych do komputera będą działać wszystkie sterowniki programy oraz klawisze specjale, i czy bedę mógł w jakiś sposób zmienić system bez inwazyjnie??? Zależy mi na tym bo za samego win7 ultimate dałem sporo kasy. I jeszcze jedno pytanie, gdy nagram płyty ratunkowe to stracę wszystkie programy pliki itp, czy zostaną one zapisane na dysku???

michal3411
Początkujący

" Posiadam płyty ratunkowe sam je nagrałem bo pierwsze co zalecił mi  sprzedawca to właśnie nagranie tych płyt. Czy po nagraniu na nowo płyt  ratunkowych do komputera będą działać wszystkie sterowniki programy oraz  klawisze specjale, i czy bedę mógł w jakiś sposób zmienić system bez  inwazyjnie??? "

Zależy co na tych płytach się znajduje , niektóre modele VAIO nagrywają na płytach ratunkowych tylko i wyłącznie oprogramowanie dodatkowe dołączane do komputera oraz sterowniki , ale bez systemu .

Nie wiem jak to jest w twoim modelu .

Jeśli przywrócisz system do ustawień fabrycznych to wszystko będzie działać , wraz z klawiszami specjalnymi .

Zmienić system bezinwazyjnie na wersję ULTIMATE się raczej nie da .

Jeśli chcesz zmienić system na wersję ULTIMATE to będziesz się raczej musiał pogodzić z :

- do napędu blueray będziesz musiał mieć osobny program ( niezależny od firmy SONY )

- funkcje klawiszy specjalnych mogą przestać być aktywne

- czytnik kart pamięci nie będzie obsługiwał zaawansowanych funkcji ,

jego funkcje podstawowe zostaną zachowane

Reszta nie ulegnie zmianie jakiejś specjalnej zmianie .

" Zależy mi na tym bo za samego win7 ultimate dałem sporo kasy. I jeszcze  jedno pytanie, gdy nagram płyty ratunkowe to stracę wszystkie programy  pliki itp, czy zostaną one zapisane na dysku??? "

Dodatkowe programy dołączone do komputera zostały nagrane na płytach ratunkowych ,

a jeśli nie usunołeś partycji RECOVERY to całość zainstalowanego oprogramowania

załączona przez producenta do komputera znajduje się na tej partycji .

krzysiekM1111
Początkujący

Od samego sprzedawcy dowiedziałem się, że jesli nagram płyty ratunkowe to na nich nagrana będzie całość czyli wszystko co tam było wraz z systemem, samych płyt posiadam 4. Sam system win7 ultimate posiadam dopiero 2 tygodnie i moge go jeszcze zwrócić do sklepu lub wymienić na inny system. Czy będę mógł zmienić system na win7 profesional lub home premium bez inwazyjnie, po wgraniu płyt ratunkowych??? I jeszcze jedno pytanie jak wgrać płyty ratunkowe???

michal3411
Początkujący

" Od samego sprzedawcy dowiedziałem się, że jesli nagram płyty ratunkowe  to na nich nagrana będzie całość czyli wszystko co tam było wraz z  systemem, samych płyt posiadam 4. "

Nie twierdze że tak nie jest . Czasem sprzedawcy swoje życie swoje .

" I jeszcze jedno pytanie jak wgrać płyty ratunkowe??? "

I tu się życie kłania .

Jeśli płyty ratunkowe same nie startują ( bootują - ustaw w biosie automatyczny start z napędu optycznego ) najpierw wgrywając system operacyjny , to znaczy że na nich systemu nie ma .

Nie śmiej się ja mam tak ze swoim , choć inny model .

Dopiero dokupiłem płyty z systemem od Sony i tu już było bezproblemowo .

" Czy będę mógł zmienić system na win7 profesional lub home premium bez inwazyjnie "

- tak całkiem bezinwazyjnie to się nie da .

krzysiekM1111
Początkujący

Gdy zmienię system ponownie na Viste to wszystkie sterowniki będą ok rozumiem, ale dlaczego nie da się bezinwazyjnie wgrać win7 czy po wgraniu innej wersji niż ultimate będą takie same problemy???

michal3411
Początkujący

" Gdy zmienię system ponownie na Viste to wszystkie sterowniki będą ok  rozumiem, ale dlaczego nie da się bezinwazyjnie wgrać win7 czy po  wgraniu innej wersji niż ultimate będą takie same problemy??? "

Poprawka wgrać inny system da się , nie wszystko natomiast będzie idealnie .

Oprogramowanie nie masz sobie sam kupować tylko przeinstalować na podstawie numeru licencyjnego .

Oprogramowanie masz otrzymać od producenta komputera , odpłatnie , lub nie odpłatnie .

Ty natomiast przewracasz wszystko , i kupujesz we włanym zakresie .

krzysiekM1111
Początkujący

Metodą prób i błędów udało mi się zainstalować płyty ratunkowe, wszystko wróciło na swoje miejsce i działało poprawnie. Podczas gdy przeczytałem, że system win7 ultimate będzie źle funkcjonował trochę się zniechęciłem i nawet chciałem go oddać do sklepu, lecz jednak podkusiło mnie ponowne zainstalowanie systemu 7 i to co wcześniej nie działało to w tej chwili działa i to bez żadnych problemów mam również wszystkie programy vaio które wcześniej utraciłem. Nie wiem dlaczego teraz wszystko działa a wcześniej nie chciało ale już jest dobrze i nie zamierzam nic zmieniać;D Bardzo Dziękuję za udzielenie pomocy pozdrawiam;DD

Message was edited by: krzysiekM1111