- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Płyta z system
Witam!
Posiadam laptopa Sony Vaio VPCSB1V9E. Kupiłem go z zainstalowanym system Windows 7 i całym śmieciowym oprogramowaniem. Zaraz po pierwszym uruchomieniu utworzyłem Recovery Media na 4 płytach DVD, tak jak było polecone w instrukcji. Posiadam również partycję Recovery. System Windows 7 Proffesional jest oczywiście aktywowany. Moje pytanie wiąże się z następującym problemem. Chcę usunąć wszystkie partycję, podzielić je na nowo, utworzyć partycję na system, recovery, pliki i drugą część na linuxa. Jak dostać płytę bez zbędnego oprogramowania Sony i wszystkich sterowników, która by zgadzała się z moim kluczem OEM systemu oraz serialem systemu, który został aktywowany. Czy można dostać taką płytę (z czystym system, pod mój klucz OEM i serial) od Sony?
To dość daremne, że kupując teraz laptopa od jakiejkolwiek firmy nie mogę zainstalować systemu tak jak lubię, bez śmieci... Bo partycja recovery też je oczywiście zawiera...
EDIT: Z góry mówię, że nie chcę pożyczać czy ściągać nowej kopii systemu i wpisać swój klucz, bo to nie jest zgodne z licencją Windows, który jest AKTYWOWANY
EDIT2: Zainstalowanie innej kopii np. z MSDN też nie jest rozwiązaniem, w końcu zapłaciłem za ten system i chce mieć dokładnie ten system, tylko bez śmieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Instalując nowy system i wpisując ten klucz nic Ci to nie da - ten jest "legalny" tylko z wersją systemu preinstalowaną na komputerze.
Mówiąc krótko - wydaje mi się, że nie ma możliwości zainstalowania systemu bez zainstalowanego oprogramowania Sony. Większość z rzeczy można w całkiem niezłym tempie usunąć, dlatego jeżeli rzeczywiście jest tak doskwierające to nie widzę problemu aby się go pozbyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ściągnij licencję programem ABR: http://directedge.us/content/abr-activa ... nd-restore . Następnie instaluj czysty Windows, bez podawania klucza. Po zainstalowaniu przywróć licencję ABRem. Masz czysty oryginalny system
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A ja mam taki problem, że musze mieć płytę INSTALACYJNA Windows 7 Home Premium PL 64-bit. Instalacyjną, a nie Recovery - bo tylko płyta instalacyjna systemu Windows jeszcze może podnieść mi Windows w Vaio... Recovery spowoduje mi skasownaie systemu, zmianę SID'a WIndowsowego i skończy się to fatalnie, bo nie odzyskam wtedy ustawień i danych ważnych aplikacji typu security Więc MUSZĘ podnieść ten system, zamiast zwykłego skorzystania z opcji Recovery (F10).
Napisałem do M$ - wykopali mnie do SONY. Napisałem do wsparcia SONY - wsparcie wysłalo mnie do aplikacji Vaio Care, która jest uruchamiana... po uruchomieniu Windows. Czyli że tak powiem - mam "lekki" problem z możliwością jej odpalenia. A płytek SONY support nie sprzedaje / nie wystawia na WWW, ogólnie - NIE MA.
Czyli jeśli się nie zjawi jakiś dobry człowiek, kto ze swojego Vaio Care mi nie wypali takiej płytki i nie wystawi w formacie ISO na necie lub wypali i powie, gdzie mam podjechać (ale w Warszawie) po wypalone płyty - to jestem w przysłowiowej czarnej... Na support SONY w Polsce nie można niestety liczyć w takich nietypowych sytuacjach
Tak a propos - użyczenie nośnika od legalnego systemu innemu userowi co ma legalny system - wg odpowiedzi z Microsoft - JEST LEGALNE.
Dodam tylko, że NeoSmart Recovery DVD mi nie pomogło, stąd muszę mieć płytkę już systemową, aby mi wgrywała bilbioteki, czyli uratować mnie może już tylko opcja Repair systemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Spróbuj wcisnąć przycisk ASSIST przy wyłączonym kompie (inaczej: przejdź do recovery) i tam wybierz opcję "Napraw system". Ewentualnie zdobądź od kogoś taką płytę i użyj tego samego - bo rozumiem, że nie chcesz go instalować tylko naprawić błąd np. z bootowaniem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Po wejściu w ASSIST wchodzimy w tryb Recovery, ale tryb recovery nie ma opcji naprawy OS, ma tylko opcję przywrócenia (czytaj: skasowania partycji, a potem jedynie odtworzenia jej postaci fabrycznej).
Stąd chętnie bym pożyczył nośnik od Windows 7 Home Premium PL 64-bit, tylko... że nie mam od kogo
Stąd i mój wpis, żeby ktoś kto mi taki nośnik LEGALNIE użyczył Bo bez tego nie wyeliminuję błędu z uszkodzonym jednym sterownikiem systemowym po prostu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Skąd jestes?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Warszawa + mam szybkie łącze do Internetu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Generalnie po włączeniu "Recovery" przez ASSIST również powinna być opcja "Napraw system" dlatego dziwie się, że piszesz jedynie o usunięciu danych i przywróceniu systemu do ustawień fabrycznych. Sprawdź jeszcze raz
Jeśli sobie nie poradzisz to polecam odwiedzenie Saturna w Arkadii, tam jeden ze specjalistów VAIO (w dziale komputerowym jest Strefa VAIO) z pewnością Ci pomoże. Weź komputer ze sobą oczywiście
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak startuje z guzika ASSIST, to wchodzi mi do VAIO Care Rescue. I to co mam jako opcje do wyboru to:
-> Start Recovery Wizard
tu jest opcja Start Rescue and skip rescue, czyli opcja zapisu danych na zewnetrznym nosniku, a potem recovery (ale recovery - odpada).
-> Tools
W Tools mamy Start Advanced Recovery Wizard, VAIO Hardware Diagnostics, Rescue Data (czyli przywracanie z kopii zapasowej), System Information.
-> Exit
Jak widac - nie ma wiec opcji naprawy systemu Windows z poziomu VAIO Care
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »