anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Płyta z system

Capacitor
Początkujący

Płyta z system

Witam!
Posiadam laptopa Sony Vaio VPCSB1V9E. Kupiłem go z zainstalowanym system Windows 7 i całym śmieciowym oprogramowaniem. Zaraz po pierwszym uruchomieniu utworzyłem Recovery Media na 4 płytach DVD, tak jak było polecone w instrukcji. Posiadam również partycję Recovery. System Windows 7 Proffesional jest oczywiście aktywowany. Moje pytanie wiąże się z następującym problemem. Chcę usunąć wszystkie partycję, podzielić je na nowo, utworzyć partycję na system, recovery, pliki i drugą część na linuxa. Jak dostać płytę bez zbędnego oprogramowania Sony i wszystkich sterowników, która by zgadzała się z moim kluczem OEM systemu oraz serialem systemu, który został aktywowany. Czy można dostać taką płytę (z czystym system, pod mój klucz OEM i serial) od Sony?

To dość daremne, że kupując teraz laptopa od jakiejkolwiek firmy nie mogę zainstalować systemu tak jak lubię, bez śmieci... Bo partycja recovery też je oczywiście zawiera...

EDIT: Z góry mówię, że nie chcę pożyczać czy ściągać nowej kopii systemu i wpisać swój klucz, bo to nie jest zgodne z licencją Windows, który jest AKTYWOWANY

EDIT2: Zainstalowanie innej kopii np. z MSDN też nie jest rozwiązaniem, w końcu zapłaciłem za ten system i chce mieć dokładnie ten system, tylko bez śmieci.

10 ODPOW. 10
profile.country.pl_PL.title
bart132
Poszukiwacz

Instalując nowy system i wpisując ten klucz nic Ci to nie da - ten jest "legalny" tylko z wersją systemu preinstalowaną na komputerze.

Mówiąc krótko - wydaje mi się, że nie ma możliwości zainstalowania systemu bez zainstalowanego oprogramowania Sony. Większość z rzeczy można w całkiem niezłym tempie usunąć, dlatego jeżeli rzeczywiście jest tak doskwierające to nie widzę problemu aby się go pozbyć.

Zapraszam na VAIOBlog.pl
W_R_C-----
Poszukiwacz

Ściągnij licencję programem ABR: http://directedge.us/content/abr-activa ... nd-restore . Następnie instaluj czysty Windows, bez podawania klucza. Po zainstalowaniu przywróć licencję ABRem. Masz czysty oryginalny system

CharlieK-----
Początkujący

A ja mam taki problem, że musze mieć płytę INSTALACYJNA Windows 7 Home Premium PL 64-bit. Instalacyjną, a nie Recovery - bo tylko płyta instalacyjna systemu Windows jeszcze może podnieść mi Windows w Vaio... Recovery spowoduje mi skasownaie systemu, zmianę SID'a WIndowsowego i skończy się to fatalnie, bo nie odzyskam wtedy ustawień i danych ważnych aplikacji typu security :cry: Więc MUSZĘ podnieść ten system, zamiast zwykłego skorzystania z opcji Recovery (F10).

Napisałem do M$ - wykopali mnie do SONY. Napisałem do wsparcia SONY - wsparcie wysłalo mnie do aplikacji Vaio Care, która jest uruchamiana... po uruchomieniu Windows. Czyli że tak powiem - mam "lekki" problem z możliwością jej odpalenia. A płytek SONY support nie sprzedaje / nie wystawia na WWW, ogólnie - NIE MA.

Czyli jeśli się nie zjawi jakiś dobry człowiek, kto ze swojego Vaio Care mi nie wypali takiej płytki i nie wystawi w formacie ISO na necie lub wypali i powie, gdzie mam podjechać (ale w Warszawie) po wypalone płyty - to jestem w przysłowiowej czarnej... :cry: Na support SONY w Polsce nie można niestety liczyć w takich nietypowych sytuacjach :c9

Tak a propos - użyczenie nośnika od legalnego systemu innemu userowi co ma legalny system - wg odpowiedzi z Microsoft - JEST LEGALNE.

Dodam tylko, że NeoSmart Recovery DVD mi nie pomogło, stąd muszę mieć płytkę już systemową, aby mi wgrywała bilbioteki, czyli uratować mnie może już tylko opcja Repair systemu.

bart132
Poszukiwacz

Spróbuj wcisnąć przycisk ASSIST przy wyłączonym kompie (inaczej: przejdź do recovery) i tam wybierz opcję "Napraw system". Ewentualnie zdobądź od kogoś taką płytę i użyj tego samego - bo rozumiem, że nie chcesz go instalować tylko naprawić błąd np. z bootowaniem.

Zapraszam na VAIOBlog.pl
CharlieK-----
Początkujący

Po wejściu w ASSIST wchodzimy w tryb Recovery, ale tryb recovery nie ma opcji naprawy OS, ma tylko opcję przywrócenia (czytaj: skasowania partycji, a potem jedynie odtworzenia jej postaci fabrycznej).

Stąd chętnie bym pożyczył nośnik od Windows 7 Home Premium PL 64-bit, tylko... że nie mam od kogo :(

Stąd i mój wpis, żeby ktoś kto mi taki nośnik LEGALNIE użyczył :c31 Bo bez tego nie wyeliminuję błędu z uszkodzonym jednym sterownikiem systemowym po prostu :c69

bart132
Poszukiwacz

Skąd jestes?

Zapraszam na VAIOBlog.pl
CharlieK-----
Początkujący

Warszawa + mam szybkie łącze do Internetu ;-)

bart132
Poszukiwacz

Generalnie po włączeniu "Recovery" przez ASSIST również powinna być opcja "Napraw system" dlatego dziwie się, że piszesz jedynie o usunięciu danych i przywróceniu systemu do ustawień fabrycznych. Sprawdź jeszcze raz :)

Jeśli sobie nie poradzisz to polecam odwiedzenie Saturna w Arkadii, tam jeden ze specjalistów VAIO (w dziale komputerowym jest Strefa VAIO) z pewnością Ci pomoże. Weź komputer ze sobą oczywiście :)

Zapraszam na VAIOBlog.pl
CharlieK-----
Początkujący

Jak startuje z guzika ASSIST, to wchodzi mi do VAIO Care Rescue. I to co mam jako opcje do wyboru to:
-> Start Recovery Wizard
tu jest opcja Start Rescue and skip rescue, czyli opcja zapisu danych na zewnetrznym nosniku, a potem recovery (ale recovery - odpada).
-> Tools
W Tools mamy Start Advanced Recovery Wizard, VAIO Hardware Diagnostics, Rescue Data (czyli przywracanie z kopii zapasowej), System Information.
-> Exit

Jak widac - nie ma wiec opcji naprawy systemu Windows z poziomu VAIO Care :-(