anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowe sony VAIO FW- Do przedstawicieli Sony i nie tylko!!!

profile.country.pl_PL.title
lukasstb
Początkujący

Nowe sony VAIO FW- Do przedstawicieli Sony i nie tylko!!!

Nowe sony Vaio FW21Z jest świetne, ale ma swoje wady i mam nadzieję, że choć niektóre z nich zostaną poprawione w nowym modelu.
Do ideału modelowi 21Z brakuje:
- procesora P9500 zamiast T9400, bo przy prawie identycznych osiągach ma TDP 25W, zamiast 35W serii T( dłuższa praca na akumulatorze)

-trochę lepiej grających glośników, bo w notebooku multimedialnym by się przydały (trochę większa moc, ewentualnie z subwooferem)

-dobrą kartę graficzną (najlepiej nVidii) np.9600GT 512 MB (z CUDA), a super byłoby gdyby zrobić hybrydę np. zintegrowana 9400M + 9600GT 512 MB , a jeżeli już Ati to np. Mobility Radeon HD4850 512MB lub HD4650 512MB. Konfiguracja z hybrydą nVidii pozwoliłaby przedłużyć prace na baterii.

-dodatkowo, już trochę czepiając się, ale mile widziane byłyby:
szybsze dyski (zamiast 4200obr/min chociaż 5400)
pamięć ram 1066MHz zamiast 800
ekran z podświetleniem LED
ewentualnie lekkiego wzmocnienia obudowy koło touchpada, żeby się tak nie uginała.

Swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego w serii FW Sony nie montuje kart nVidii?
I dlaczego jeżeli już montują jakieś karty graficze to są one zwykle słabe?(Radeon 3650 512 MB np. w 21Z nie jest słaby, ale w następnej serii przydałoby się coś lepszego)-tak jak pisalem wyżej z CUDA nVidii lub odpowiednikiem Ati.

Poza tymi wskazówkami seria FW jest super- gratuluje

I żeby cena nie była jakaś astronomiczna w porównaniu do tej serii.
Jeśli poprawicie choć część z tych rzeczy, to laptop na standardowej baterii powinien wytrzymywać minimum 2 godz i 30 minut w tej konfiguracji.
I co najważniejsze moim skromnym zdaniem,- nie bedzie miał konkurencji!!!

Nie mam pojęcia, czy przeczyta to ktoś z Sony,a nawet jeśli przeczyta, to czy w ogóle będzie miał możliwość podpowiedzenia komuś, kto jest odpowiedzialny za konfigurację, albo zgłoszenia mojej uwagi, do jakiejś odpowiedniej osoby lub osób.

Za poświęcenie czasu i ewentualną pomoc, z góry dziękuje.

28 ODPOW. 28
profile.country.PL.title
AJAK10
Nowicjusz

POWINIENEŚ RACZEJ WYSŁAĆ TO E-MAILEM DO SONY :) POPIERAM TE POPRAWKI :)

adrianek274
Początkujący

Witam. Dzisiaj mam zamiar przybliżyć społeczności Sony, a bardziej VAIO serię FW, której stałem się posiadaczem na gwiazdkę. Będzie to raczej zlepek wrażeń po miesiącu używania komputera, niż swoista recenzja.

Zaczynamy
Od początku:

Rozważałem zakup: VAIO FW vs MacBook Alu.
Wybór padł na VAIO: miłość do SONY (dobra, do rzeczy :)) super bebechy, procesor, dużo ramu, odpowiadająca mi grafika, oszałamiająca matryca. Laptop miał być poniekąd komputerem domowym, więc w przedbiegach macbook i jego 13 calowa matryca odpadali, a cena jaką przyszło zapłacić za laptopa o gorszych parametrach spotęgowała moje wrażenie.
Stało się. Kupiłem VAIO FW

Wracając do domu z gorącym pudełkiem wypełnionym w środku laptopem, byłem wręcz w ekstazie :)
Jeszcze w listopadzie byłem prawie pewien kupna MacBooka, oglądałem zdjęcia, sam komputer, wokół Maków tworzona jest wspaniała otoczka, która podobała mi się-ale. Reasumując wszystkie plusy i minusy doszedłem do wniosku że MacBook jest po prostu za drogi, a cena nieadekwatna do możliwości. Tak wiem, wspaniały system, ale tak naprawdę niechciało mi się uczyć obsługi komputera od nowa (lub prawie od nowa) a do Visty nic niemam-chodzi szybko,ładnie,płynnie, wszystko działa jak powinno, bez blue-screenów, wirusów itp.

Koniec historii Makowo-VAIOwej, przechodzimy do bohatera mojego poprzedniego wywodu czyli do FW21M :)

Pierwsze wrażenie.

Pozytywne. Komputer zapakowany w karton, na którym wypisane były wszystkie informacje, parametry, oraz model komputera.
Otwieramy-pudełko jak pudełko, schludnie zapakowane na naczelnym "tronie" (pośrodku:)) siedział wygodnie laptop, w foliowej otoczce, zaklejony z czterech stron. Obok "króla" siedzieli "posłańcy" :D czyli zasilacz, trochę makulatury.

Design, i takie tam.
No właśnie-design. Rzecz która towarzyszy projektantom SONY chyba od zawsze. Laptop robił piorunujące wrażenie. Awangardowy, a jednocześnie klasyczny styl, dynamiczna sylwetka, opływowy kształt, wszystko w końcu koncentrowało się na okrągłym zawiasie i lampce po prawej stronie. W lewym dolnym rogu najważniejsze naklejki informacyjne co do parametrów-Blu-Ray, Intel Centrino 2, ATI Radeon, Vista. Po prawej złącza USB-trochę dziwny pomysł, nie dość że jest ich tylko 3, to jeszcze wszystko po prawej stronie. Nie wszystkim może się to spodobać, mi jednak nie przeszkadza. Po lewej następne złącza- FireWire, HDMI, na monitor, LAN, wylot powietrza. Dalej, okrągłe zawiasy-po lewej stronie wejście zasilacza, po prawej świecący przycisk zasilania. Nad ekranem czuwa kamera 1.3MPx, oraz obok niej mikrofon. Tylnia klapa to napis VAIO na gustownym, ciemnym, o chropowatej fakturze tle. Dodatkowego multimedialnego smaczku dodają stylowo ukryte głośniki, oraz przydatne klawisze funkcyjne.

Włączamy komputer.

Tutaj znowu trochę się rozwleke :smileytwisted:
Poprzednim moim komputerem był również VAIO (ach to Sony), jednakże o duuużo słabszych parametrach, miał zaledwie 1gb RAMu, i procesor 1.4GHz, oraz Vistę na pokładzie. Co to oznacza-sami wiecie. Komputer chodził lekko mówiąc wolno, nawet bardzo wolno, włączał się nawet 5 minut (!)

A tutaj-cud :D włączam VAIO i startuje od razu. Początkowa konfiguracja przebiegła przed mymi oczyma, i oto widzimy pulpit z gustownym napisem VAIO.
Vista chodzi już miesiąc bardzo stabilnie, po cichu pracuje antyvirus, włącza się do pełnej gotowości w jakieś półtorej minuty, zamknięcie systemu to kwestia kilkudziesięciu sekund, powtórze jeszcze raz, działa szybko, bez zwiechy, bez blue screenów, bez wirusów. Pozostaje tylko pozdrowić "narzekaczy" na Viste-dla mnie jako zwykłego użytkownika jest ona "perfect". Kultura pracy jest bardzo wysoka. Komputer chodzi cicho, a wysokie obroty wiatrak dostaje dopiero przy naprawdę wymagających procesach.
Skoro już włączyliśmy, posłuchaliśmy wiatraków ( ;) ) czas na pierwszy poważniejszy problem-brak polskiej litery "ć". Na szczęście problem ten udało rozwiązać mi się samodzielnie, nie mniej jednak narobił mi strachu. Okazało się że wszystkiemu winne jest centrum "ATI Catalyst Center", i jego skróty klawiszowe.
Dalsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Przeglądanie Internetu na tym ekranie to po prostu sama przyjemność. Technologia XBRITE działa doskonale, wyświetlane obrazy są ostre, a kolory soczyste.
Dziwne wrażenie pozostawia trackpad, od razu widać że ten laptop stworzony jest do myszy. Pole dotykowe jest małe, a klawisze trochę głośne, ale mało kto będzie używał w tym sprzęcie touchpada.
Kolejna niespodzianka-klawiatura.
Niebo dla palców :)
Klawisze są świetne, stawiają należyty opór, są doskonale wyprofilowane. Niema mowy o przypadkowej literówce czy błędzie w tekście.

Podsumowanie
Laptop VAIO FW21M jest dla mnie sprzętem doskonałym. Prezentuje się genialnie na biurku, jeszcze lepiej prezentuje się jego 16-calowa matryca. Pisanie na tym komputerze to czysta przyjemność. Przy tych wszystkich cechach komputera multimedialnego, jest on bardzo minimalistyczny. Zmieścił się w torbie z przeznaczeniem na 15 calowe sprzęty, a ponadto, jego bateria przy ściemnionej matrycy, wytrzyma 4-5 godzin z WIFI.
Wyjście HDMI robi z tego notebooka maszynę do odtwarzania filmów Blu-Ray.
VAIO FW robi bardzo dobre wrażenie wizualne, jego klasyczne kształty prezentują się doskonale wszędzie, a cylindryczne zawiasy to dobry pomysł na zmniejszenie gabarytów komputera. Na wyposażeniu oczywiście Bluetooth, który dobrze współgra z telefonem Sony Ericsson (SONY my love xD) oraz odtwarzaczem Walkman ( :smileytwisted: )
Pod kontrolą Visty chodzi bezbłędnie. Lekki niesmak pozostawia "olewatorstwo" SONY w stosunku do klienta. Nie uświadczymy bowiem nic dodatkowego na wyposażeniu zestawu, nawet dysków odzyskiwania-trzeba je wypalić samemu, a wszelakie akcesoria (np.torba) jest niedostepna u mnie w Sony Centre.
Trochę rekompensuje to oryginalne oprogramowanie Adobe preinstalowane na komputerze (Photoshop Elements, Premiere Elements), z drugiej zaś strony fabrycznie zainstalowany system pełny jest niepotrzebnych aplikacji, które tylko zaśmiecają dysk.

Ja zakupu nie żałuję. Myślę, że każdy kto kupi ten komputer również nie będzie zawiedziony.

Plusy
+Design
+Matryca (XBRITE)
+Zachowanie cech naprawdę przenośnego laptopa
+Czas pracy na baterii
+Stosunek cena/jakość
+Parametry
+Technologia cylindrycznego zawiasu
+Nagrywarka Blu-Ray
+Kultura pracy
+Stabilność pracy
+Oryginalny soft Adobe

Minusy
-Dziwne rozmieszczenie portów USB
-Brak literki "Ć" na początku pracy z komputerem
-Mimo wszystko, układ graficzny mógłby być lepszy
-Brak dysków Recorvery w zestawie
-Niedostępność firmowych akcesoriów SONY
-Dużo niepotrzebnych aplikacji na preinstalowanym systemie

Mam nadzieję, że wszystkim niezdecydowanym na tego notebooka pomogłem w wyborze.

Pozdrawiam i proszę o komentarz :)
Adrian-Fan SONY xD

P.S. Trochę szkoda że to forum nie jest za bardzo popularne, zważywszy na fakt że to praktycznie jedyne forum o tematyce produktów SONY. Mam jednak cichą nadzieję że to się zmieni, może właśnie poprzez recenzje i wrażenia różnego rodzaju sprzętu ? :)

oldguest
Początkujący

Recenzja fajna zaskoczył mnie pozytywnie szczególnie czas pracy na baterii.

adrianek274 napisał(a):

-Niedostępność firmowych akcesoriów SONY

Jakie akcesoria są nie dostępne?

adrianek274
Początkujący

Gdy pytałem u mnie w salonie, powiedziano mi że nie są narazie dostępne żadne. Chodziło mi o pokrowiec. Czy mogła być to pomyłka sprzedawcy, i dostanę dedykowany pokrowiec do mojego modelu w Polsce ?

oldguest
Początkujący

http://vaio.sony.pl/view/ShowProduct.ac ... 20pCatRow5" target="_blank

Tam jest VGP-CP20 - mamy na stanie, ale faktycznie brak dostępności na magazynie centralnym.

Ogólnie z akcesoriami za ciekawie nie jest ale nie zgodzę się że ich brak. Są też głośniczki Sony, myszki nawet bezprzewodowe, pokrowce, plecaki, stacje dokujące, zasilacze itd.

mohicanin
Początkujący

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy ta informacja w specyfikacji technicznej o dyskach 4200 rpm to jakiś żart???? Miałem zamiar kupić Vaio, ale nie po to wydaje 6000zł żeby zaraz jeszcze kupować NORMALNY dysk (5400 albo 7200rpm), a domyślnie zamontowany chować do szuflady... Nie wiem czy ktoś z Sony tu zagląda, ale jeśli tak to chętnie posłucham wyjaśnienia czemu w Vaio są montowane dyski 4200rpm i co zamierzacie z tym fantem zrobić, bo jeśli nic to sorry - konkurencja jest duża i po prostu kupię co innego, zresztą pewnie nie tylko ja...

Aha, jakby tego było mało - na tym dysku 4200rpm jest wrzucona Vista... bez komentarza :shock: Chyba z laptopow fullhd zostaje HP HDX18 albo Toshiba Qosmio :rolling_eyes:

oldguest
Początkujący

Nie chcę nikogo osądzać o nieznajomość tematu ale sama prędkość obrotowa o niczym nie świadczy tak naprawdę. A już mówię dlaczego. Wystarczy porównać wydajności dysków 160 i 250GB (bo jest sporo testów tych dysków dostępnych na internecie) w skrócie wydajność

160GB 5400obr = 250GB 4200obr
160GB 7200obr = 250GB 5400obr

Oczywiście to w przybliżeniu. Po prostu czym większy dysk tym więcej danych "przelatuje" pod głowicą za jednym obrotem co owocuje ta sama wydajnością przy mniejszych obrotach. A mniejsze obroty = mniej prądu oraz mniejsza ilość ciepła oraz hałasu wydzielanego przez dysk.....

Następna sprawa jak policzyć ile faktycznie tych danych "przelatuje" pod głowicą to można dojść do wniosku że producenci i tak w bardzo małym stopniu to wykorzystują i bardziej wydajność zależy o samego jakości dysku i tego jak jest on zaprojektowany (jak często musi wielkokrotnie odczytywać to samo, jak często ma błędy odczytu itd) a nie od tego z jaką prędkością się kreci....

profile.country.pl_PL.title
damians820927
Nowicjusz

Hey, Mam FW21Z i nie zauważyłem że, dysk wolno działa wręcz wszystko chodzi bardzo dobrze i szybko mogę go polecić z czystym sumieniem :D nie ma co się zrażać tą prędkością, bo wszystko hula a wydajność Visty jest na 5,0

JanuszB------
Początkujący

Gdzie już można kupić VAIO FW51......