Podziel się wrażeniami!
Notebook SVF15N2Z2EB
Kontroler dźwięku Realtek High Definition Audio
Identyfikator podawany w menedżerze urządzeń: HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0233&SUBSYS_104D8000&REV_1000
Windows 8.1 64-bit
Podczas rozpoczęcia odtwarzania jakiegokolwiek dźwięku, zaczyna on być słyszalny dopiero po około pół sekundy. Pierwsze pół sekundy dźwięku jest niesłyszalne. Problem nie polega na opóźnieniu sygnału, a na niesłyszalności dźwięku przez pierwsze pół sekundy odtwarzania. Jeśli odtwarzanie kolejnego dźwięku rozpocznie się w krótkim odstępie czasu, dźwięk jest odtwarzany poprawnie. Wystarczy jednak kilkanaście sekund ciszy w systemie, żeby problem znów się objawił na początku kolejnego odtwarzania.
Problem występuje zarówno podczas używania wbudowanych głośników jak i słuchawek analogowych, pomimo ustawienia Realtek HD Audio jako domyślnego urządzenia odtwarzania, braku jakichkolwiek innych urządzeń odtwarzania, wyłączenia wszelkich filtrów w ustawieniach kontrolera, wyłączenia wszelkich opcji oszczędzania energii w Opcjach Zasilania, niezależnie od formatu odtwarzanego pliku oraz użytego oprogramowania do odtwarzania. Problem występuje również dla dźwięków systemowych i to właśnie dla tych krótkich sygnałów opisywana przypadłość jest najbardziej irytująca.
Można odnieść wrażenie, że kontroler dźwięku po kilkunastu sekundach bezczynności przechodzi w jakiś tryb stand-by. Gdy użytkownik zaczyna odtwarzać dźwięk, kontroler musi zostać wybudzony, co trwa zauważalnie długo.
Problem występuje zarówno na sterowniku rekomendowanym przez Sony (Realtek wersja 6.0.1.7101) jak i w najnowszej wersji sterownika pobranej ze strony Realtek (Realtek 6.0.1.7246).
Co ciekawe i warte podkreślenia, tego problemu nie ma sterownik dostarczany domyślnie przez Microsoft (Microsoft 6.3.9600.16384).
Problem nie występuje na innych urządzeniach, np. zewnętrznych głośnikach z wbudowanym kontrolerem dźwięku, podłączanych przez USB.
Czy jest jeszcze coś, o czym nie wiem i to jednak nie jest błąd sterownika?
Jeśli jest to jednak błąd, to liczę, że ten wpis przeczyta ktoś, kto ma wpływ na poprawki w sterownikach, bo używanie sterownika Microsoftu to w końcu tylko workaround.
nie wiem czy Twój problem mogę łaczyć ze swoim.. a mianowicei u mnie z opóznieniem odpala Windows Media Player.. czy to jest też wina sterownika ?.. przez to aktualnie mam zainstalowany odtwarzacz Media Player Home Cinema i go używam... notabene menadżer urządzeń pokazuje że wszystkie sterowniki sa OK !.. a DRIVER BOOSTER wykrył 5 nieaktualnych.. z tego 1 tylko udało się zainstalować a 4 pozostałe nie można.. wyskakuje tekst na niebieskim tle że system znalazł jakis błąd i na tym koniec.. nie wiem o co chodzi...
Jeśli Twój problem występuje tylko w WMP, to on nie jest związany ze sterownikiem.