anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

komputer zawiesza sie i piszczy!pomocy!

magdazzz
Początkujący

komputer zawiesza sie i piszczy!pomocy!

Witam posiadam Vaio VGN-FE660G. od jakiegoś tygodnia komputer po wlaczeniu dziala kilka minut i zawiesza sie!po kilkukrotnym kliknieciu obojetnie jakiego przycisku piszczy! Dziala tylko reset!
Chcialam zrobic format dysku przez Vaio Recovery, jednak najpierw musze nagrac 2 plyty dvd z przywracanie systemu (Recovery Disc). W czasie ich nagrywanie oczywiscie komp sie zawiesza i nie moge ich nagrac!!! co mam robic????

28 ODPOW. 28
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Jeżeli dysk jest w osobnej "obudowie, zamkniętej klapka bez plomby to wyjmij dysk i sprawdź go (nic nie kasuj) na zewnętrznym sprzęcie, jeżeli ma jakieś problemy zdrowotne zapakuj z powrotem i wio do serwisu - szkoda czasu i energii na zbędne ruchy.
Ja się prawie pół roku męczyłem (nieświadomy problemów z dyskiem, sadziłem, ze to system), dysk wyjąłem (konsultant na infolinii pozwolił) potwierdziłem na PCie uszkodzenie, zgrałem dane i wysałem do serwisu.

Od czasu wymiany wszystko hula aż miło :)

oldguest
Początkujący

mariuszdg napisał(a):

Podejrzewam jednak, że dysk w tym sprzęcie odmówił już posłuszeństwa.

Nie twierdzę że nie. Nie polecamy użytkownikom samodzielnego demontażu dysku czy usuwania partycji recovery. Proszę skontaktować się z konsultantem na VAIO link oni w pierwszej kolejności spróbują rozwiązać problem na odległość. Proszę też nie obawiać się serwisu naprawa jest w większości wypadków w ciągu tygodnia a laptopa odbiera kurier z domu klienta (door-to-door).

mariuszdg
Początkujący

Sytuacja jest już opanowana (względnie). Opiszę co zdziałałem. Może komuś ta wiedza się przyda. W Niedzielę próbowałem jeszcze raz sformatować dysk i wgrać system wraz z oprogramowaniem przy użyciu partycji recovery. Efekt podobny jak w Sobotę, tzn. formatowanie dysku C przechodzi bez problemów, natomiast system instaluje się do pewnego momentu i koniec (akurat wysypał się na 52%). Po restarcie kompa partycja C była raz widoczna raz niewidoczna (losowo) przez oprogramowanie diagnostyczne. Odpaliłem płytkę z Ubuntu który bootuje się z napędu a nie instaluje na dysku. Linux również nie odpalił. Sformatowałem więc raz jeszcze dysk C przy użyciu instalatora z recovery i po zakończeniu formatowania, nim programik przeszedł do instalacji Visty wyciągnąłem wtyczkę zasilania (dzięki temu miałem czysty, sformatowany dysk C). Po tym zabiegu odpaliłem ponownie wersję desktop Ubuntu (wersja desktop to płytka typu liveCD pozwalająca na przetestowanie Linuxa jeszcze przed pełną instalacją). I o dziwo system odpalił. Z poziomu Linuxa pozbyłem się partycji C. Później utworzyłem dwie nowe partycję (jedną jako przestrzeń wymiany, drugą jako główną w systemie plików ext3 lub ext4 (dokładnie nie pamiętam)). Partycji recovery nie ruszałem. Ubuntu na AW śmiga aż miło, system odpala o wiele szybciej niż na Viście, i zamyka się też ze 3 razy szybciej. Ekran śmiga w FullHD, wifi oraz bluetooth bez zarzutów. Problem jest z klawiszami funkcyjnymi po naciśnięciu FN.
Reasumując
1 prawdopodobnie uszkodzona jest część partycji recovery lub jakieś pliki instalujące Viste
2 na Ubuntu AW zapindala o wiele szybciej niż na 32bitowej viście

Co do serwisu to sprawa wygląda tak, że komp ten jest ekspozycją w akcji promującej (Świat Sony) Sony, aktualnie w Silesi. Wysyłając go na serwis i nie mając nic na podmiankę miejsce na ekspozycji byłoby puste, ponoć jest to niedopuszczalne. Komp też wysypał się w Sobotę rano, a wiadomo, że w weekend w marketach największy ruch. Ja pracuję właśnie jako promotor na stoisku Vaio i dlatego się tym zająłem. Prawdopodobnie i tak AW trafi nieuchronnie na serwis, ponieważ wątpię by Szefostwo Akcji zezwoliło by reklamować AW z Linuksem. Ale to już nie mój poziom dostępu do informacji ;).

Wszystkich jeszcze raz pozdrawiam i bardzo dziękuję za rady oraz pomoc.

tomdm-----
Początkujący

mariuszdg napisał(a):

Efekt podobny jak w Sobotę, tzn. formatowanie dysku C przechodzi bez problemów, natomiast system instaluje się do pewnego momentu i koniec (akurat wysypał się na 52%).

Cześć,
czy znajomy jest Tobie popularny problem z instalatorami Visty - error code 0x80070241?
http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/itprovistasetup/thread/8b244aa5-e57e-4594-a157-e225de643436

Ja bym obstawiał na to, miałem taki sam problem po pobraniu obrazu ISO Visty Ultimate z serwera MS, którą zakupiłem jako klucz licencji + plik ISO, nie dało rady w żaden sposób - instalator się "wysypywał" i trzeba było interweniować mailowo w polskim oddziale Microsoft-u, na szczęście pracują tam wyrozumiali i w porządku ludzie :c10
i bezproblemowo otrzymałem pocztą nowy nośnik DVD z Vistą Ultimate i problemy się skończyły.

Trochę to przewrotne, ale nie wykluczałbym z tego co pisałeś,
że właśnie miałeś notebooka Vaio z uszkodzonym instalatorem Visty.

Tomasz

adasqo88
Początkujący

Witam,

Odgrzewam temat, bo nowego pisać nie chcę, jeśli temat taki już jest. Mam Vaio FW21M. Ostatnio był mały problem z windowsem, z dnia na dzień przestał mi ładować mój profil użytkownika. Dodatkowo stwierdziłem, że format nie zaszkodzi bo chyba miałem jakiegoś szkodnika na dysku. No i zacząłem:
Z Vaio recovery wybrałem opcję recovery system do ustawień fabrycznych, spytało czy chce utworzyć płytki, i tu już był pierwszy problem. Przy około 3% tworzenia pierwszej płytki recovery bluescreen. I tak za każdym razem. Stwierdziłem więc, że to problem tego 'szkodnika' bo bsod-ami Vaio rzucał mi od czasu do czasu w ostatnich miesiącach. I poszedłem dalej, niech odpala recovery bez tworzenia płytek. Stwierdziłem, że zrobimy to z dysku.Odpalam system i podczas odpalania Recovery Tools wyskakuje info o MS Visual C++ Runtime Library, które brzmi:
"Runtime Error!

Program: x:\sony\recovery.exe

This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way. Please contact blebleble"

I tak cały czas. Odpalając z F8 czy F10 nie pomaga, a odpalałem z F8 we wszytkich możliwych trybach. Teraz rodzą mi się w głowie pytania:

1. Czy jest ktoś w stanie mi z tym pomóc ;)
2. Czy dałoby się jakoś odpalić normalnie windowsa a nie recovery, i spróbować zrobić update'a softu bo myśle że to był mój błąd.
3. Czy szukać kogoś kto ma płytki recovery utworzone? Jeśli tak to może być dowolny model Vaio z zainstalowaną Vistą? Czy musi to być FW21M ?

Pozdro i proszę Help!

piotrekk
Początkujący

lio napisał(a):

1. Czy jest ktoś w stanie mi z tym pomóc

Mozesz zadzwonic na infolinie Vaio 801-382-462

lio napisał(a):

2. Czy dałoby się jakoś odpalić normalnie windowsa a nie recovery, i spróbować zrobić update'a softu bo myśle że to był mój błąd.

Jak dobrze zrozumiałem to probowałes go uruchomic w trybie awaryjnym tak?

lio napisał(a):

3. Czy szukać kogoś kto ma płytki recovery utworzone? Jeśli tak to może być dowolny model Vaio z zainstalowaną Vistą? Czy musi to być FW21M ?

Płyt recovery bedziesz potrzebował konkretnie do tego modelu.

adasqo88
Początkujący

bez wciskania uruchamia sie windows z automatycznym odpaleniem recovery i wyskakuje error. Przy F8 wybierałem opcje trybu awaryjnego i inne jakie tam były i kończyło się tak samo. C++ Error po nacisnieciu OK nastepował restart i tak pętla się robi.

Edit:

A co by się stało jakbym w biosie ustawił boota z CD, włożył płytkę z Vistą (kupowałem do instalacji na stacjonarnym) i podał klucz który jest przyklejony do lapka? Jak wyglądałaby sprawa programów vaio itp?

jsobolew
Początkujący

No byłby problem, bo musiałbyś jeszcze mieć płytkę ze sterownikami do podzespołów lapka i instalować je odpowiednio. Najlepiej załatw płyty od tego modelu.

adasqo88
Początkujący

skąd? na necie czegoś takiego nie znajde a nie znam nikogo kto ma ten model albo chociażby Vaio 😕

jakieś inne propozycje oprócz call center?