Podziel się wrażeniami!
Witam posiadam Vaio VGN-FE660G. od jakiegoś tygodnia komputer po wlaczeniu dziala kilka minut i zawiesza sie!po kilkukrotnym kliknieciu obojetnie jakiego przycisku piszczy! Dziala tylko reset!
Chcialam zrobic format dysku przez Vaio Recovery, jednak najpierw musze nagrac 2 plyty dvd z przywracanie systemu (Recovery Disc). W czasie ich nagrywanie oczywiscie komp sie zawiesza i nie moge ich nagrac!!! co mam robic????
I nie bede potzrebowala zadnych plyt? A jak to sie nie powiedzie i system nie stanie?
tompac dobrze radzi, spróbuj i daj znać
magdazzz napisał(a):
I nie bede potzrebowala zadnych plyt?
no więc po wcisnieciu klawisza F10 nic sie nie dzialo! ale juz komputer mam sformatowany! całkiem nowy system i sterowniki ze strony sony amerykanskiej! Wszystko dziala - choc teraz musze sie przyzwyczaic do wersji polskiej i nowego wygladu Wszystko wyjdzie w trakcie uzytkowania. Jestem tylko ciekwa czy ten stary system jest gdzies zapisany (ukryty) na dysku?? i czy jak bede chciala do niego wrocic to nie bedzie problemów (oczywiscie dopiero jak zalatwie recovery disc)??
Myślę, że jednym z najszybszych sposobów na sprawdzenie, czy taka partycja istnieje jest wykonanie polecenia:
start -> uruchom (albo wciśnięcie "logo windows" + R) -> wpisanie polecenia: diskmgmt.msc -> po wyświetleniu okna Disk Management, sprawdzenie, czy obok "zwykłych" partycji jest wypisana jakaś dodatkowa partycja (Recovery Partition)
i kolejny raz frodo nie potrafi czytac postów. ta pani ma problem w kwesti korzystania z systemu poniewaz sie zawiesza i nic nie mozna zorbic. !!!Magda pozostaje ci albo kupno nowego systemu albo telefon do microsoft z prosba o wydanie nosnika. mozna to zorbic jak podasz nr licencji i dowód zakupu i wtedy ponownie mozesz cieszyc sie oryginalnym systemem. natomiast sterowniki... wszystkie sa na stronie sony
pozdrawiam
Ta Pani nie ma już problemu z systemem, bo jak widać, uporała się z nim
magdazzz napisał(a):
Wszystko dziala
magdazzz napisał(a):
Jestem tylko ciekwa czy ten stary system jest gdzies zapisany (ukryty) na dysku?? i czy jak bede chciala do niego wrocic to nie bedzie problemów (oczywiscie dopiero jak zalatwie recovery disc)??
Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam problem z AW31S. Mianowicie wysypal mi sie system i przy probie odtworzenia go z partycji recovery komputer zawiesza sie na roznym etapie instalacji. W programie Vaio Hardware diagnostics - vaio recovery center dysk twardy nie przechodzi testu: Funnel Seek Test.
Co to dokadnie moze oznaczac? Komputer jest na gwarancji. Czy moge sprobowac wgrac mu Linuxa i usunac ta partycje recowery i nie stracic gwarancji.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i z gory dziekuje za pomoc.
ps Przepraszam za brak polskich znakow
Mariusz z Dabrowy Gorniczej
Przecież jest gwarancja. Skontaktować się z Vaio Link i tam zgłosić sprawę na pewno pomogą.
CS Bielsko dzięki za odpowiedź. Jeżeli nie zdołam sobie jeszcze jutro z tym poradzić na szybko to nie pozostanie mi nic innego. Podejrzewam jednak, że dysk w tym sprzęcie odmówił już posłuszeństwa. Partycja C jest niewidoczna, a partycje recovery próbowałem "przelecieć" jakimś narzędziem systemowym (nie pamiętam nazwy programiku, jest on w każdym razie dodawany do AW) do naprawy dysku i niestety przy około 50% swojej pracy komputer się wiesza. Chciałbym spróbować (jeśli zdążę oczywiście) wywalić tą recovery, sformatować całkowicie dysk i zmienić system plików np na ReiserFS i odpalić na nim Linuxa. Dlatego powtarzam pytanko; czy robiąc coś takiego narażę się na stratę gwarancji? A gdybym fizycznie dysk podmienił czy też stracę gwarancję?