anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jakie Vaio wybrać

profile.country.pl_PL.title
destin6
Poszukiwacz

Jakie Vaio wybrać

Przymierzam się do kupna laptopa i jestem zainteresowany modelem VGN FW 41E polecacie ten sprzęt? czy może wybrać inny model? Chciałbym aby cena nie przekroczyła 4000zł.

P.S. Głownie laptop jest mi potrzebny do przerabiania zdjęć no i wiadomo jakiś "lepszych" gier ;)

136 ODPOW. 136
Ashapola
Początkujący

A matryca dalej jest z serii Premium? Podobno obudowa Z1 jest z czegoś lepszego niż plastik. Ciekawe czy w Z8 jest tak samo. W Z8 zauważyłem inne wykonanie podpórki (dodatkowa nakładka czy coś) na ręce niż w Z1. Na stronach sony nie znalazłem info o Z8 a o Z1 dalej jest. Dodatkowo w Z1 matryca jest matowa a na stronach kilku sklepów jest info o Z8 ze niby błyszcząca.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Matryca Z8 jest matowa na 100%, pozostałe elementy moim zdaniem wyglądają identycznie choć przyznaję, że Z1 miałem za krótko przed oczami - za szybko schodził z półki.

Ashapola
Początkujący

Tak wygląda Z1 http://www.x-kom.pl/galeria.php?product ... jpg&type=1
A tak wygląda Z8 http://www.x-kom.pl/galeria.php?product ... jpg&type=1

Obydwa widziałem też na żywo (macałem tylko Z1. Z8 był za szkłem). W dotyku Z1 przypominało obudowę wykonano jakby z magnezu (jak w aparatach foto) a nie plastiku. W Z8 jest widoczna inna podpórka dlatego zastanawiam się czy to to samo... Cena spadła z Z1 na Z8 w zależności od sklepu 1000-1400zł. Można już zamawiać Dell 3D XPS 17.. ale w tej samej cenie jest bluray bez nagrywarki, matryca zwykła nie rgbled, 4GB Ram i beznadziejna uginająca się klawiatura. Mimo iż procek i7 27630 jest lepszy niż i7 740 to jednak do pracy jako programista, grafik i edycja wideo lepszy wydaje mi się sony.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Przed sobą mam tylko Z8, więc trudno mi jest porównać dokładne wykonanie obudów - moim zdaniem są identyczne lub bardzo podobne - może inna faktura na podpórce?
Matryca, zarówno w Z1 jak i Z8, nie jest podświetlana diodami LED.
Nie wiem jak w przypadku tego Della ale lapki oparte na drugiej serii procesorów i7 - Sandy Bridge są aktualnie wycofywane - jest jakiś problem z chipsetem.

Ashapola
Początkujący

o kurcze.. myślałem, że LED... ciekawe w sumie. Czytałem na notebookcheck o słabym 70% rozświetleniu i silnym spadku jasności w rogach (zwłaszcza na jasnych tłach) ale podobno matryca ma jakieś podwójne podświetlenie.

jsobolew
Początkujący

Różnice pomiędzy F13Z1E a F13Z8E:

a) dysk 500GB vs 640GB
b) podpórka pod nadgarstki z tego samego materiału co obudowa vs kauczukowa podpórka
c) za nic nie wiem, czy matryce są takie same :(
d) cena 5999 vs 6999

W Z1E użyto do podświetlenia dwóch lamp CCFL stosowanych w profesjonalnych monitorach. Jak jest w Z8E to nie wiem, ale skoro sadam mówi że ekran jest matowy, to można przyjąć że to Vaio Premium.

Ashapola
Początkujący

Byłem przed chwilą w dwóch MM w Łodzi. W jednym można się pobawić Z1 w drugim Z8. Ogólnie według sprzedawców to ten sam komputer z innym dyskiem i właśnie ową podpórką pod nadgarstki. Matryca matowa robi wrażenie nic się odbija i bardzo ładne kolory. W obydwu ta sama matryca Premium. Trochę mnie dziwi obecność lamp CCFL a nie LED ale chłopak z działu wyjaśniał (o ile można polegać na wiedzy sprzedawców dużych sieci), że CCFL dalej są używane w profesjonalnych monitorach dla grafików a nie LED. Trochę słabo ten gładzik chodzi no i rozmieszczenie USB po prawej stronie (i tylko 3) to pomsta do nieba... Szeroki komp i jak tu myszkę komfortowo obsługiwać.

Obejrzałem jeszcze obok w sklepie Dell Latitude E6510. Metalowe wykończenie robi wrażenie. Niestety procek i5-560M. Matryca też matowa FHD (wg różnych testów całkiem niezła jeśli chodzi o czerń i kolory). Brak Blue-ray za to 4 x USB rozmieszczone w idealnych miejscach. System na plus bo wersja W7 Professional no i Dell daje osobno sam system na płytce. (W Sony podobno zwykłe recovery). Klawiatura podświetlana. Co prawda brak numerycznej ale w Sony strasznie niewygodne wydają mi się te małe kierunkowe (ale może się mylę). Gwarancja 38 miesięcy NBD w cenie..

Kurcze ciężko się zdecydować.
Sony + procek, grafika, matryca, Nagrywarka Blue-ray, USB 3.0
Dell + obudowa, dysk, gwarancja, klawiatura (mimo braku numerycznej), lepsze rozmieszczenie USB (mimo braku USB 3.0, za to są 4 USB 2.0), bateria

Nie wiem jak z chłodzeniem ale opierając się na testach z sieci to Sony głośny ale chłodny. Dell potrafi się zagrzać ale cichy.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Faktycznie umiejscowienie 3 USB obok siebie to niewygodna sprawa. Sam mam tą "przyjemność" od prawie 2 lat...wpinasz modem na USB i...drugie gniazdo zablokowane. :(

Rozwiązaniem są krótkie przedłużki lub fajny HUB USB i myszka na Bluetooth (sam takową posiadam)

VAIO ma jednak coś od czego się uzależniłem - znakomitą klawiaturę (wg mnie nawet trochę wygodniejsza niż w Apple, szkoda że nie każda podświetlana). Druga sprawa to matryca podświetla 2 lampami - jak na laptopa to naprawdę świetnie sobie radzi. :)

oldguest
Początkujący

Dzisiaj z ciekawości przetestowałem dysk i bardzo ładnie działa Toshiba 640GB. Dopiero powyżej 256GB transfer spada poniżej 100MB/s.... :thumbsup: Lepiej niż poprzedni Seagate 500GB.

Tak moim zdaniem jeśli ktoś potrzebuje przenośnej stacji roboczej to F13Z brakuje jedynie miejsca na drugi dysk... tak jak kiedyś miały AW.

redlupota
Początkujący

Oglądałem obydwa ( Z1 i Z8 ) na żywo w Saturnie i mnie powaliły na kolana . Naprawde super wykonane i piękny obraz. Ale nie ma róży bez kolców i na tym ekranie nie da się nic czytać w natywnej rozdzielczości . Dopiero przy powiększeniu liter na 150% można coś zobaczyć - litery . Ale wtedy spadała cała ostrość i np. ikony w PMB te na górze były rozmyte . Czyli ten ekran do zdjęć i filmów super ale przeglądanie stron czy cokolwiek z tekstem to już koszmar jest .

Wyszło mi że Z1 ma pełną nagrywarkę Blue Ray a Z8 zwykłe combo . I to chyba robi taką różnice w cenie . Oprócz dysku HDD i tej podkładki .