Podziel się wrażeniami!
Przymierzam się do kupna laptopa i jestem zainteresowany modelem VGN FW 41E polecacie ten sprzęt? czy może wybrać inny model? Chciałbym aby cena nie przekroczyła 4000zł.
P.S. Głownie laptop jest mi potrzebny do przerabiania zdjęć no i wiadomo jakiś "lepszych" gier
A matryca dalej jest z serii Premium? Podobno obudowa Z1 jest z czegoś lepszego niż plastik. Ciekawe czy w Z8 jest tak samo. W Z8 zauważyłem inne wykonanie podpórki (dodatkowa nakładka czy coś) na ręce niż w Z1. Na stronach sony nie znalazłem info o Z8 a o Z1 dalej jest. Dodatkowo w Z1 matryca jest matowa a na stronach kilku sklepów jest info o Z8 ze niby błyszcząca.
Matryca Z8 jest matowa na 100%, pozostałe elementy moim zdaniem wyglądają identycznie choć przyznaję, że Z1 miałem za krótko przed oczami - za szybko schodził z półki.
Tak wygląda Z1 http://www.x-kom.pl/galeria.php?product ... jpg&type=1
A tak wygląda Z8 http://www.x-kom.pl/galeria.php?product ... jpg&type=1
Obydwa widziałem też na żywo (macałem tylko Z1. Z8 był za szkłem). W dotyku Z1 przypominało obudowę wykonano jakby z magnezu (jak w aparatach foto) a nie plastiku. W Z8 jest widoczna inna podpórka dlatego zastanawiam się czy to to samo... Cena spadła z Z1 na Z8 w zależności od sklepu 1000-1400zł. Można już zamawiać Dell 3D XPS 17.. ale w tej samej cenie jest bluray bez nagrywarki, matryca zwykła nie rgbled, 4GB Ram i beznadziejna uginająca się klawiatura. Mimo iż procek i7 27630 jest lepszy niż i7 740 to jednak do pracy jako programista, grafik i edycja wideo lepszy wydaje mi się sony.
Przed sobą mam tylko Z8, więc trudno mi jest porównać dokładne wykonanie obudów - moim zdaniem są identyczne lub bardzo podobne - może inna faktura na podpórce?
Matryca, zarówno w Z1 jak i Z8, nie jest podświetlana diodami LED.
Nie wiem jak w przypadku tego Della ale lapki oparte na drugiej serii procesorów i7 - Sandy Bridge są aktualnie wycofywane - jest jakiś problem z chipsetem.
o kurcze.. myślałem, że LED... ciekawe w sumie. Czytałem na notebookcheck o słabym 70% rozświetleniu i silnym spadku jasności w rogach (zwłaszcza na jasnych tłach) ale podobno matryca ma jakieś podwójne podświetlenie.
Różnice pomiędzy F13Z1E a F13Z8E:
a) dysk 500GB vs 640GB
b) podpórka pod nadgarstki z tego samego materiału co obudowa vs kauczukowa podpórka
c) za nic nie wiem, czy matryce są takie same
d) cena 5999 vs 6999
W Z1E użyto do podświetlenia dwóch lamp CCFL stosowanych w profesjonalnych monitorach. Jak jest w Z8E to nie wiem, ale skoro sadam mówi że ekran jest matowy, to można przyjąć że to Vaio Premium.
Byłem przed chwilą w dwóch MM w Łodzi. W jednym można się pobawić Z1 w drugim Z8. Ogólnie według sprzedawców to ten sam komputer z innym dyskiem i właśnie ową podpórką pod nadgarstki. Matryca matowa robi wrażenie nic się odbija i bardzo ładne kolory. W obydwu ta sama matryca Premium. Trochę mnie dziwi obecność lamp CCFL a nie LED ale chłopak z działu wyjaśniał (o ile można polegać na wiedzy sprzedawców dużych sieci), że CCFL dalej są używane w profesjonalnych monitorach dla grafików a nie LED. Trochę słabo ten gładzik chodzi no i rozmieszczenie USB po prawej stronie (i tylko 3) to pomsta do nieba... Szeroki komp i jak tu myszkę komfortowo obsługiwać.
Obejrzałem jeszcze obok w sklepie Dell Latitude E6510. Metalowe wykończenie robi wrażenie. Niestety procek i5-560M. Matryca też matowa FHD (wg różnych testów całkiem niezła jeśli chodzi o czerń i kolory). Brak Blue-ray za to 4 x USB rozmieszczone w idealnych miejscach. System na plus bo wersja W7 Professional no i Dell daje osobno sam system na płytce. (W Sony podobno zwykłe recovery). Klawiatura podświetlana. Co prawda brak numerycznej ale w Sony strasznie niewygodne wydają mi się te małe kierunkowe (ale może się mylę). Gwarancja 38 miesięcy NBD w cenie..
Kurcze ciężko się zdecydować.
Sony + procek, grafika, matryca, Nagrywarka Blue-ray, USB 3.0
Dell + obudowa, dysk, gwarancja, klawiatura (mimo braku numerycznej), lepsze rozmieszczenie USB (mimo braku USB 3.0, za to są 4 USB 2.0), bateria
Nie wiem jak z chłodzeniem ale opierając się na testach z sieci to Sony głośny ale chłodny. Dell potrafi się zagrzać ale cichy.
Faktycznie umiejscowienie 3 USB obok siebie to niewygodna sprawa. Sam mam tą "przyjemność" od prawie 2 lat...wpinasz modem na USB i...drugie gniazdo zablokowane.
Rozwiązaniem są krótkie przedłużki lub fajny HUB USB i myszka na Bluetooth (sam takową posiadam)
VAIO ma jednak coś od czego się uzależniłem - znakomitą klawiaturę (wg mnie nawet trochę wygodniejsza niż w Apple, szkoda że nie każda podświetlana). Druga sprawa to matryca podświetla 2 lampami - jak na laptopa to naprawdę świetnie sobie radzi.
Dzisiaj z ciekawości przetestowałem dysk i bardzo ładnie działa Toshiba 640GB. Dopiero powyżej 256GB transfer spada poniżej 100MB/s.... Lepiej niż poprzedni Seagate 500GB.
Tak moim zdaniem jeśli ktoś potrzebuje przenośnej stacji roboczej to F13Z brakuje jedynie miejsca na drugi dysk... tak jak kiedyś miały AW.
Oglądałem obydwa ( Z1 i Z8 ) na żywo w Saturnie i mnie powaliły na kolana . Naprawde super wykonane i piękny obraz. Ale nie ma róży bez kolców i na tym ekranie nie da się nic czytać w natywnej rozdzielczości . Dopiero przy powiększeniu liter na 150% można coś zobaczyć - litery . Ale wtedy spadała cała ostrość i np. ikony w PMB te na górze były rozmyte . Czyli ten ekran do zdjęć i filmów super ale przeglądanie stron czy cokolwiek z tekstem to już koszmar jest .
Wyszło mi że Z1 ma pełną nagrywarkę Blue Ray a Z8 zwykłe combo . I to chyba robi taką różnice w cenie . Oprócz dysku HDD i tej podkładki .