Podziel się wrażeniami!
W czasie uruchamiania laptopa pokazyawał się komunikat: "Operating System Not Found".
oto odpowiedź na reklamację laptopa Sony Vaio
"Chcielibysmy poinformować, że wymieniono dysk twardy oraz przeprowadzono przywracanie ustawień fabrycznych w ramach gwarancji. Stwierdzono również pękniecie wejścia LAN, ktore jest połączone z płytą główna oraz uszkodzenie plastiku na dolnej częsci komputera. W/w usterki nie podlegają warunkom gwarancji. Ewentualna wymiana jest odplatna a jej koszt wynosi 2073.35 PLN."
Żadnych uszkodzeń nie było jak wysyłałam laptopa do naprawy.
Czy ktoś miał podobne zajście? Proszę znawców napraw o informację nt. podanej ceny wymiany ww. części.
Nie myślicie, że to lekkie przegięcie? Koszt laptopa to 2499,00 zł
Message was edited by: sosna1962
"operating system not found" można naprawić w biosie. Zmiana ustawienia boot z "legacy" na "UEFI" powinna załatwić problem pod warunkiem że na dysku jest system operacyjny.
Do biosu wchodzimy jak wiadomo tak:
1. przy wyłączonym kompie wciskamy assist
2. w momencie jak ukaże się menu serwisowe wciskamy F2
Warto po zmianie zapamiętać je w biosie, opcją jak wiadomo "save changes" a potem wyjść "exit"
Czasem nawet najprostsze rzeczy są w Vaio dość skomplikowane.
Mam ten sam problem. Komputer był dwa razy serwisowany i nic nie skutkowało. Za każdym razem jak piszę do nich w tej sprawie to wysyłają mi tą samą regułkę o tym całym Biosie mimo, że sama też ją już robiłam w domu. Jaki ma Pan/Pani komputer (model)?
W przypadku uszkodzeń fizycznych gwarancja jasno określa, że nie są one objęte naprawami gwarancyjnymi.
http://www.sony.pl/support/pl/warranty/general (zobacz punkt 4. gwarancji).
Wyznaczona kwota obejmowała nie tylko koszt wymiany gniazda LAN ale też płyty głównej, z którą jest bezpośrednio podłączone. Płyta jest drogim podzespołem oraz dodatkowo jest podłączona z innymi elementami, które w takich wypadkach róznież należy wymienić. Dlatego koszt był tak wysoki.
Serwis stwierdził, że czasem nie da się ocenić, że sprzęt jest uszkodzony od razu, dopiero po rozkręceniu urządzenia okazuje się w czym tkwił problem. Nie wiedzieli oni w jakich okolicznościach doszło do uszkodzenia, stwierdzili jedynie w jakim stanie dotarł on do serwisu.
Wiem, że od Twojego komentarza minęło już sporo czasu i mam nadzieję, że udało ci się rozwiązać sprawę z korzyścią dla Ciebie.
Pozdrawiam
Barbara_K
Mam problem z Sony Vaio SVP1321S1EBI, o którym opisałem na forum. Po 3 naprawach konsultanci sugerują, że trzeba oddać komputer do diagnostyki. Powtarzam, komputer był 3 razy w autoryzowanym serwisach SONY. Na kolejną 4 naprawę, Wystrzegajcie się serwisu SONY.