Podziel się wrażeniami!
Witam
Na stronie z aktualizacjami ukazał się nowy sterownik do karty graficznej ATI hd 3470. Niestety nie udaje mi się go zainstalować. Postępuję zgodnie z opisem na stronie , czyli odinstalowuje poprzednią wersję i instaluję nową. Niestety ale po instalacji ściągniętego pliku sterownik nie jest zainstalowany. Czy tez macie ten problem?
unkas napisał(a):
Przykladowo w moim modelu nie ma zadnego problemu z instalowaniem oficjalnych sterownikow ze stron ATI choc posiadam model z innej serii (patrz stopka). Naprawde potrzebujesz moda??
unkas napisał(a):
Przykladowo w moim modelu nie ma zadnego problemu z instalowaniem oficjalnych sterownikow ze stron ATI choc posiadam model z innej serii (patrz stopka). Naprawde potrzebujesz moda??mieszk napisał(a):
PS. Mam to szczescie ze sa dobre mody do kart ATI.
:smileyarrow: Co do moderatorow i specjalistow z SONY na tym forum musze niestety stwierdzic, ze ich wiedza na temat opisywnych tutaj problemow jest znikoma. Ich odpowiedzi ograniczaja sie do:
Zainstaluj VAIO Control Center lub VAIO Event Service (ulubione)
Nie bylo aktualizacji Win7 od SONY nie bedzie dzialac
Brak odzewu
Lub do zasmiecania forum bo zamiast edytowac post tworza nowy:
i w nastepnym dodal:lio napisał(a):
Sterowniki do VAIO możemy znaleźć na http://www.vaio-link.com" target="_blank" target="_blank
...choc nikt wczesniej nic nie odpisal.lio napisał(a):
Grafika ATI i NVIDII
:smileyarrow: Wiekszych bzdur nie czytalem . Nieliczni zdolali poradzic sobie sami sciagajac potrzebne rzeczy z US_eSupport. Dziwne, ze z ich strony dziala za pierwszym razem,a z EU_eSupprot nie. To niech mi ktorys mondrala z SONY wytlumaczy dlaczego tak jest. Tylko nie tlumaczcie nam , ze "robimy to na wlasna" odpowiedzialnosc bo ja wam powiem, ze niestety nie mamy innego wyjscia. Seria laptopa zostaje ta sama, a chipy i tak Made in China.
Witam,
nie jest to mój dział i nie jestem kompetentny do odpowiadania na jakieś techniczne pytania dot. laptopów, ale z Forum Sony jestem związany od początku, bo dość wcześnie stałem się użytkownikiem forum (tak - nie od zawsze się jest moderatorem...), więc pozwolę sobie wtrącić 3 grosze!
unkas napisał(a):
Zadnej oficjalnej pomocy czy wsparcia . Nieliczni zdolali poradzic sobie sami sciagajac potrzebne rzeczy z US_eSupport. Dziwne, ze z ich strony dziala za pierwszym razem,a z EU_eSupprot nie. To niech mi ktorys mondrala z SONY
unkas napisał(a):
To niech mi ktorys mondrala z SONY
kris napisał(a):
SONY Poland posiada swoje platformy do komunikacji z klientami np. biuro obsług klienta itd.
Jeśli ktoś szuka specjalistycznej pomocy i chce jej uzyskać od SONY powinien skorzystać właśnie z takich platform, jak BOK, czy Vaio LINK. Polecam zrozumieć tę kwestię. Bo dla wielu to nie jest zrozumiałe i później są jakieś dziwne opinie na temat tego forum.
Sprawdzilem jak to u mnie wyglada przy okazji wydania wersji 10.10 sterownikow do kart ATI. Oficjalny instalator nie pozwolil na instalacje, ale to jest tylko "instalator instalatora". Mozna sciagnac bezposrednio execa z wersja mobilnych sterownikow. Te instaluja sie na moim VAIO bez problemu. Wiec nie jest to mod, tylko oficjalne sterowniki, ktore nie maja sprawdzania zgodnosci itp. Fajnie to ATI zrobilo. Link do najnowszej wersji (64bit Windows 7): http://www2.ati.com/drivers/mobile/10-10_mobility_vista_win7_64_dd_ccc.exe.
Witajcie
Ściągnąłem i zainstalowałem i ... niestety nic z tego. :(:(
Faktycznie teraz sterownik nie pokazuje błędu przy instalacji (tak jak czyniły to wcześniej poprzednie wersje sterowników - instalator), ale jak popatrzysz na wersje zainstalowanego "pakietu sterowników" to oryginalnie od Sony jest 8.635-...-Sony --> (w moim przypadku) i taka pozostaje po instalacji dalej. A powinien być wyższy numer itd itp...
Odnośnie wcześniejszych wypowiedzi to z kolegami się zgadzam - bo co można powiedzieć jak się nie ma wpływu jak widać na obsługę klientów w naszym kraju , a jednocześnie nie można przyznać się do tego iż polityka jest zła.
Ja zdania nie zmieniłem - zakupiłem produkt, z niemałe pieniądze który jest wybrakowany ... i jeszcze może ktoś mi napisze, że za tą kasę to dostajemy sprzęt do odbierania poczty itp. a nie do tego do czego powinien być.
JA się dzięki temu wyleczyłem z SONY - szkoda że lekcja była tak droga.
Może dodam jeszcze odnośnie tego co ktoś kiedyś napisał jak to firma o mnie dba - mamy rocznicę (22/10/2009) to już ponad rok od chwili wypuszczenia nowych sterowników z okazji pojawienia się win7 ... Ze ślepym nie pogadasz o kolorach ...
Co do forum - dobrze, że jest bo przynajmniej na "oficialu" jest ślad z niezadowolenia użytkowników - poza tym myślę że treść forum komentuje się sama.
Pozdrawiam. Miłego Dnia.
Przema2006 napisał(a):
Ściągnąłem i zainstalowałem i ... niestety nic z tego. :(:(
Faktycznie teraz sterownik nie pokazuje błędu przy instalacji (tak jak czyniły to wcześniej poprzednie wersje sterowników - instalator), ale jak popatrzysz na wersje zainstalowanego "pakietu sterowników" to oryginalnie od Sony jest 8.635-...-Sony --> (w moim przypadku) i taka pozostaje po instalacji dalej. A powinien być wyższy numer itd itp...
mieszk3 napisał(a):
Ja mam wersje 8.782.0.0, dostawca ATI Technologies Inc. z 2010-09-28.
Czyli nowsza. Sprawdzone w Menedżerze urządzeń.
Pozdrawiam.
Witajcie
Udało się !!!! Mam zainstalowane "Wersja pakietu sterowników 8.723.8.2 .."
Poszukałem poszperałem i okazało się iż wiele sterowników Vaio nieaktualizowanych dla mojego modelu (od roku) jest w nowszej wersji i pasuje z innych nowszych modeli.
Co więcej są ich świeże update. Oczywiście należy wcześniej uprzednio sprawdzić czy aby na pewno
Mam i działa:
- Vaio control center
- Vaio care
- Vaio gate
- VAIO Power management
Najnowsze bo z Listopada sterowniki do grafiki w pełni zgodne (co można sprawdzić w odpowiednim pliku dla jakich modeli przewidziany jest sterownik) z moim modelem karty graficznej !!!
Wszystko mi działa super a po aktualizacji VAIO Power management komputer zdecydowanie lepiej zarządza energią itp.
Nie zauważyłem przegrzewania się i wzrostu obciążenia, a nawet wydaje mi się iż jest pod tym kątem lepiej. Będę testował i jak coś podzielę się info
Komentarz pozostawiam czytelnikom ...
Aha mam nadzieje iż to moje odkrycie nie przyczyni się przy kolejnych wersjach do zablokowania takiego procederu tak jak ma to miejsce w przypadku sterowników od ATI.
Pozdrawiam
Miłego dnia
Witaj
Bardzo dziękuję za Twoją wypowiedź nareszcie ktoś stara się rozwiązać problem, a nie go omija
Skopiowałem z pliku listę kart, dla których przewidziany jest ten sterownik:
"ATI Mobility Radeon HD 3430"
"ATI Mobility Radeon HD 3470"
"ATI Mobility Radeon HD 3650" <-- moja karta
"ATI Mobility Radeon HD 4570"
"ATI Mobility Radeon HD 4650"
"ATI Mobility Radeon HD 5145"
"ATI Mobility Radeon HD 5470"
"ATI Mobility Radeon HD 5650"
Jak widać mamy tu nie tylko te nowsze modele.
Podobna sytuacja jest z Nvidią choć tutaj lista jest bardzo uboga (sprawdzam czy można zainstalować):
NVIDIA GeForce 9300M GS <-- dla modelu CS21S
NVIDIA GeForce GT 330M
Pozdrawiam
Miłego Dnia