Podziel się wrażeniami!
Witajcie,
Niebawem otrzymam powyższy laptop i tutaj pojawia się pytanie czy w ramach licencji Win 8 Pro mogę zrobić downgrade do Win 7 Pro bez potrzeby zakupowania licencji na Win 7 Pro. Czy ktoś już wykonywał taki downgrade ? Ma jakieś wskazówki. Wiem że sterowniki do Win 7 są dostępne do tego modelu.
Pozdrawiam
T
Chociażby dla tego, że te wszystkie wodotryski z win8 są absolutnie niepotrzebne w firmie, czy ludziom starszym.
Problem z downgradem stwarza jedynie nowa tablica GPT umożliwiająca użycie dysków powyżej 2,19TB. Próba jakiegokolwiek zainstalowania win7 na tak zarządzanych partycjach była niemożliwa. Jedyną znaną mi opcją jest sformatowanie wszystkich partycji (w tym OEMowych, EFI i odzyskiwania) i zmiana tablicy partycji na MBR.
W zasadzie wszystko mam już przygotowane do tej operacji, mam jednak pewne wątpliwości uznania gwarancji w przypadku takiej ingerencji.
Dziękuje za odpowiedź. A jeżeli chodzi o sterowniki to był jakiś problem pod Win7pro?
olasia straszne bzdury piszesz. Jakie wodotryski win8? Jak ktos nie potrafi posługiwać się sprzętem to pozniej wymysla takie głupoty, że win8 posiada jakieś wodotryski. Pytam sie jakie poza ekranem metro? wszystko jest to samo co w win7. A co za problem zainstalowac startmenu IObit zeby miec aplikacje jak w win7? Przede wszystkim win8 ma szybszy start na uefi poza tym jest stabilniejsze, poza tym latwiejsze w zarzadzaniu a juz win8.1 bardzo fajny wiec nie mieszaj ludziom w glowie bo traca przez to licencje na win8. Jak juz bardzo chca to sobie mozna zainstalowac jako drugi system wirtualny na EASYBCD. W firmie toci wystarczy xp do pisania w wordzie tak jak i ludziom starszym bo poza net i poczte nie wychodza a zarzadzenie xp to i tak kosmos dla tych z uniwerku 3 wieku bo sam mialem z nimi wyklady Poza tym gwarancja powinna byc niewazna za takie cos i byc moze w razie awarii sony powie pani juz dziekujemy hahaha Pozdrawiam Slonko
mare37 to po co producent dostarcza sterowniki pod win7 skoro instalacja win7 wiąze się de facto z utratą gwarancji bo trzeba skasować boot recovery...
również chciałem zainstalować win7 ale widzę że jest to niemożliwe bez skasowania boot recovery
ponadto mare37 sam przyznasz że w laptopach sony jest preinstalowana masa niepotrzebnych rzeczy w stylu Mc Afee i aż się prosi o czystą instalację...
Ja nie wiem jak to jest z gwarancją w momencie usunięcia win8, byc może nie jest to istotne. W momencie oddania sprzetu do serwisu oni sami mówią ze nie biora odpowiedzzialnosci za dane.
To, że producent daje sterowniki pod win7 to jest zrozumiałe, ponieważ duzo laptopów oferowanych jest bez systemu. tak robi asus czy lenovo. Ja tylko mówie tak jak ja mysle, ze szkoda usuwania win8 dla win7. Można próbować instalowac dwa systemy. To, że producent wrzuca duzo swoich śmieci to jest oczywiste i nie jest to problem, aby je wyrzucić. Tak robią wszyscy samsung ma swoje śmieci hp ma swoje śmieci. Dla kogoś mniej doświadczonego moga ułatwiać korzystanie ze sprzetu instalując aktualizacje czy kopie zapasowe automatycznie.
Witaj,
Bezpośrenia odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE.
Sony sprzedając SVP z licencją Windows 8 (SVP11/13 21) / 8.1 (SVP11/13 22) nie dostarcza właścicielowi dodatkowej licencji Windows 7/Pro jako downgrade. Licencję Windows 7/Pro musisz nabyć osobno we własnym zakresie.
Nie wiem jak wygląda możliwość wgrania/dogrania dodatkowej licencji Windows 7/Pro 32bit (x86) gdy fabrycznie wgrany jest Windows 8/8.1 64bit (x64).
Oczywiście masz taką możliwość posiadając własną licencję. Sony na stronach polskiej pomocy dla wybranych modeli SVP udostępniło aktualizację BIOS oraz sterowniki i oprogramowanie w wersji x64 dla Windows 7/Pro.
Przykładowy model SVP :smileyinfo: Windows 7
Natomiast na brytyjskiej stronie pomocy znalazłem oficjalny dokument, jakie czynności należy wykonać krok po kroku, aby zainstalować Windows 7/Pro na Vaio Pro :smileyinfo: Windows 7 downgrade support
w dalszej części dokumentu podano oficjalnie jakie funkcje SVP dostępne w Windows 8/8.1
będą niedostępne po wgraniu Windows 7/Pro.
Przy podjęciu tego tematu na serio proponuję rozważyć telefon do Supportu Vaio w PL z prośbo o podanie namiarów (telefon) do firmy, w której oficjalnie będziesz mógł nabyć dyski Sony DVD RecoveryDisc dla swojego modelu niedostępne w opakowaniu z komputerem - jest to osobna usługa dodatkowo płatna - do wyboru z Windows 7 (107zł netto+przesyłka) lub Windows 8 (206zł netto+przesyłka). Oczywiście klucz licencji Windows 7/Pro należy posiadać osobno. Są to fabrycznie przygotowane nośniki zastępujące ukrytą partycję recovery na dysku SSD.