Podziel się wrażeniami!
Cześć.
Jako, że jestem dopiero zaczynającym przygodę ze zdjęciami człowiekiem to zakładam swoją galerię po to abyście mi pomogli dobrać odpowiednie parametry aparatu do zdjęć.
Posiadam aparat Sony Alfa390 ze standardowym obiektywem 3.5-3.6/18-55 SAM
Prośba o zmniejszenie fot, tak by były zgodne z Zasady wstawiania zdjęć do Foto Galerii Forum Sony
Zdjęcia bez auta - takie tam pstryki testowe, w dodatku ten z pustym placem leciii.
Autko - ciekawe i chętnie zobaczę więcej jego zdjęć w ciekawszej scenerii.
Po pierwsze widzę, że jesteś ze śląska - masz szczęście. Często organizujemy wspólne spotkania. A nic tak nie edukuje, jak rozmowa i wspólne fotografowanie. Tu więcej info >>
Po drugie: masz brudną matrycę. Jak czyścić tutaj >>
Po trzecie, zapoznaj się z zasadami wstawiania zdjęć >>. Wstawianie zdjęć powyżej 800px stwarza problem dla osób, które przeglądają galerię. Nie każdy korzysta z monitora o wysokiej rozdzielczości, więc żeby zobaczyć zdjęcie musi przewijać i przewijać (o czym wspomniał Sadam)
A co do samych kadrów:
1. krzywo i mam wrażenie, że ważniejsza dla Ciebie była kostka brukowa (która jest lepiej naświetlona niż Dębowe Tarasy).
2. Nie gniewaj się, ale sam obiekt mnie nie powala, a w fotografii motoryzacyjnej jest to ważny element.
3.Nie wiem co jest tematem zdjęcia. Chyba gwiazdki z latarni. Jeśli tak, to można to lepiej wyeksponować (tak, by nie było chaosu w kadrze). No i temat wierz mi nie porywa. Za pół roku sam do tego dojdziesz.
4. patrz opis do zdjęcia nr2
Nie wiem jakim cudem to zobaczyłeś ale to prawda jest toszkę zabrudzona. Ale niestety nie mam takiego zaopatrzenia aby ją wyczyścić po za patyczkami.kris napisał(a):
Po drugie: masz brudną matrycę.
Ooo jest szansa, że skorzystamkris napisał(a):
Po pierwsze widzę, że jesteś ze śląska - masz szczęście. Często organizujemy wspólne spotkania. A nic tak nie edukuje, jak rozmowa i wspólne fotografowanie
Ok poprawię z tym, że zdjęcia będą nie wyraźne :/. Jeżeli ktoś może to niech mi edytuje zdjęcia w rozmiary jakie powinny być bo jak ja robie na 400x300 to mam bardzo małekris napisał(a):
Wstawianie zdjęć powyżej 800px stwarza problem dla osób, które przeglądają galerię. Nie każdy korzysta z monitora o wysokiej rozdzielczości, więc żeby zobaczyć zdjęcie musi przewijać i przewijać (o czym wspomniał Sadam)
Tyber napisał(a):
Jeżeli ktoś może to niech mi edytuje zdjęcia w rozmiary jakie powinny być bo jak ja robie na 400x300 to mam bardzo małe
Lajam - czytałem dokładnie. Tutaj jest opisane jak dodawać zdjęcia do załączników a ja wiem jak się to robi znam się troszkę na tym bo mam swoje forum. Ale nie umiem pomniejszać zdjęć do odpowiednich wymiarów. Bo jak pomniejszę to one są bardzo małe i nie wyraźne a nie tak jak u was w załącznikach. Więc powiedzcie mi w jakich programach je pomniejszacie i wyostrzacie.
Tyber napisał(a):
Lajam - czytałem dokładnie. Tutaj jest opisane jak dodawać zdjęcia do załączników a ja wiem jak się to robi znam się troszkę na tym bo mam swoje forum. Ale nie umiem pomniejszać zdjęć do odpowiednich wymiarów. Bo jak pomniejszę to one są bardzo małe i nie wyraźne a nie tak jak u was w załącznikach. Więc powiedzcie mi w jakich programach je pomniejszacie i wyostrzacie.
Tyber napisał(a):
Nie wiem jakim cudem to zobaczyłeś ale to prawda jest toszkę zabrudzona. Ale niestety nie mam takiego zaopatrzenia aby ją wyczyścić po za patyczkami.kris napisał(a):
Po drugie: masz brudną matrycę.
Tyber napisał(a):
Ok poprawię z tym, że zdjęcia będą nie wyraźne :/. Jeżeli ktoś może to niech mi edytuje zdjęcia w rozmiary jakie powinny być bo jak ja robie na 400x300 to mam bardzo małekris napisał(a):
Wstawianie zdjęć powyżej 800px stwarza problem dla osób, które przeglądają galerię. Nie każdy korzysta z monitora o wysokiej rozdzielczości, więc żeby zobaczyć zdjęcie musi przewijać i przewijać (o czym wspomniał Sadam)
Już wiem o co chodzi .
Mój 1-wszy post i 1-wsze zdjęcia są zaktualizowane. Możecie oceniać.
To jeszcze tylko jedna uwaga - po zmniejszeniu zdjęć trzeba je delikatnie wyostrzyć.