- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
SONY ILCE5000L bardzo szare tło w zdjęciach
Witam Państwa ,
kupilem sobie aparat SONY ILCE5000L z myśla robienia zdejęć produktów na aukcje internetowe ,niestety jakosć zdjęć a dokładnie tło w zdjeciach posostawia wiele do życzyenia ,wychodzi bardzo szare ,pomimo używania macnego światła ciągłego ,bezcienioego na wysokich statywach zdjęcia mają beznadziejen szare tło 😞 czy mogą Państwo w tym pomóc , nie wiem jaki jest powód tej szarości ,czy nieprawidłowe ustawienia aparatu ?
z góry dziekuję za pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
dzieki za szybkie odpowiedzi ,czy ten czas powinien być stały ustawiony ,,czy polecasz dodatkowo uzywać wysuwanej lampy błyskowej razem z oświetleniem z softboxów ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
jeżeli będziesz używał światła ciągłego to lampa błyskowa jest zbędna. Co do czasu naświetlania to w zależności od koloru i rozmiaru przedmiotu ten czas nieznacznie się będzie zmieniał (im ciemniejszy przedmiot tym więcej światła trzeba żeby go poprawnie naświetlić) Zachęcam Cię do eksperymentowania w swoim aparacie widzisz na żywo jak ustawienie czasu, przysłony i iso wpływa na jasność zdjęcia więc w prosty sposób możesz szybko ustawić aparat dokłądnie tak jak trzeba.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzieki ,jest już lepiej ,musze popracować jeszcze nad jasnościa ,ale martwi mnie złapanie ostriści bo np na zdeciu które załączam nie mogę chwicić napisów na podeszwie 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
nie jest lepiej masz iso 8000!!! f/6,3 i 1/1000 sek... ustaw sobie iso100 przysłone na f/10 i potem zacznij ustawiać czas myślę, że może to być coś koło 1 sekundy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ustawiłem iso na 100 f/10 ,i czas ,wyszło coś takiego
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
no to zrób 2 sekundy albo więcej jeśli będzie taka potrzeba to dla Ciebie ma być wystarczająco jasno...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A nie lepiej te zdjęcia w RAW-ie klepnąć i suwakami ustawić sobie jasność tak jak mniej więcej to ma wyglądać? Ogólnie tego typu fotografia wymaga więcej niż elementarnej wiedzy z zakresu obsługi aparatu i oświetlania przedmiotów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
no właśnie pewnie tak ale RAW ,SUWAKI nic mi to nie mówi niestety 😞 podpowiesz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cóż, w zasadzie nie wiem co Ci doradzić po tym co napisałeś.
Musisz zrozumieć, że dla Twoich potrzeb nie ma uniwersalnych ustawień. I mówię tutaj zarówno o aparacie, jak i o oświetleniu. Pokazałeś różne przedmioty - błyszczące, z różną fakturą, wymagające oddania szczegółów. Tego nie ogarniesz bez zrozumienia podstaw dotyczących ustawień aparatu, a przede wszystkim oświetlenia.
Sugeruję poszukać w sieci poradników dotyczących fotografii produktowej.
Pozdrowienia!
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »