Podziel się wrażeniami!
Witam, jeżeli był już taki temat proszę wybaczyć ale nie udało mi się go znaleźć.
Wczoraj zauważyłem pewien problem - mianowicie przy odtwarzaniu filmów z USB ( film mkv 1080p) telewizor automatycznie ustawia obraz na "rozciągnięty" prawdopodobnie niwelujące czarne paski "nad i pod" wyświetlanym filmem - powoduje to jednak nienaturalny wygląd i rozciągnięcie wyświetlanego obrazu. Niestety w trakcie odtwarzania opcja zmiany proporcji ekranu nie działa. Ktoś ma jakiś pomysł? Rozwiązanie które by pomogło?
Druga sprawa - oczywiście próbowałem odtworzyć wymieniony film w KODI ... tam proporcje ekranu są w porządku jednak film tnie, przeskakuje, obraz rozmija się z dźwiękiem ... zauważyłem ten problem w filmach w rozdzielczości 720p,1080p o 4K już nie mówiąc.
Jakieś porady? Rozwiązania?
Byłbym bardzo wdzięczny!
Tutaj masz wątek o tej przypadłości:
https://community.sony.pl/t5/telewizory/format-odtwarzanych-filmow/td-p/2086943
Ten wątek nic nie rozwiązuje. Pliki mkv najczesciej są z dzwiękiem DTS, których inne playery nie przenoszą prawidłowo przez SPDIF passthrough, wiec pozostaje wbudowany player od Sony, któy zreszta najlepiej sobie radzi z odpowiednim zdekodowaniem materiału FullHD. Autoformatowania nie można wyłaczyć z poziomu tej aplikacji. Aktualizacja, która nadejdzie nie koniecznie przywóci tą funkcję, wiec czy ktoś ma jakiś pomysł?