Podziel się wrażeniami!
Proszę o ocenę zrobionych dzisiaj zdjęć.
„... za kilkanaście godzin przy wspólnym stoliku, za cierpliwość w wysłuchiwaniu moich wywodów...” – o kilkadziesiąt godzin za mało .
Żałuje, że „przywiązany do stolika” nie mogłem uczestniczyć w Twoich wykładach. Może następnym razem.
Byłem wczoraj na lotnisku , ale nic ciekawego nie latało ;(
Więc zrobiłem zdjęcie kaczce na 3 stawach.
kamil1114 napisał(a):
Byłem wczoraj na lotnisku , ale nic ciekawego nie latało ;(
Więc zrobiłem zdjęcie kaczce
SZFENDAK napisał(a):
Panowie zrobiliście taki wykład że należało by to gdzieś przykleić
wielki szacunek
kamil1114 napisał(a):
Też jestem za przyklejeniem tego tematu. Ja niestety jestem jeszcze słabo zorientowany w fotografii i pewnych rzeczy napisanych tutaj nie rozumiem.
RASTX napisał(a):
Założony temat przez kamil1114, ciekawie rozwinięty przez tompac, kux, mitech stał się małym przewodnikiem - już przyklejam.
Witam wszem i wobec wszystkich:) Zupełnie przypadkiem tutaj zajrzałem i postanowiłem dołączyć swoich kilka obrazków do "osądzenia"... Warunki na pokazie skarajne od chwilowo bezchmurnego nieba po ulewny deszcz. pozdrówko wszem
Mam wątpliwości co do dwóch rzeczy.
1. Czy robiąc zdjęcia obiektów szybko poruszających się (samoloty, samochody rajdowe) używać RAW czy JPG? RAW daje większe możliwości obróbki, ale JPG chyba polepsza szybkostrzelność (mniej waży -> szybciej się zapisuje). Jakie jest wasze zdanie?
2. Czy używać stabilizacji matrycy? Poradniki mówią, że podczas panoramowania należy ją wyłączyć, sam się przekonałem, że to prawda, bo matryca będzie starała się kompensować ruch aparatu. Z drugiej strony można przez to poruszyć zdjęcie w osi OY (pionowej). Kux pisze, że używa SSS, ale czy to zda egzamin przy szybko poruszających się obiektach?
Skoczek napisał(a):
1. Czy robiąc zdjęcia obiektów szybko poruszających się (samoloty, samochody rajdowe) używać RAW czy JPG? RAW daje większe możliwości obróbki, ale JPG chyba polepsza szybkostrzelność (mniej waży -> szybciej się zapisuje). Jakie jest wasze zdanie?
2. Czy używać stabilizacji matrycy? Poradniki mówią, że podczas panoramowania należy ją wyłączyć, sam się przekonałem, że to prawda, bo matryca będzie starała się kompensować ruch aparatu. Z drugiej strony można przez to poruszyć zdjęcie w osi OY (pionowej). Kux pisze, że używa SSS, ale czy to zda egzamin przy szybko poruszających się obiektach?
Skoczek napisał(a):
Skoczek napisał(a):
2. Czy używać stabilizacji matrycy? Poradniki mówią, że podczas panoramowania należy ją wyłączyć, sam się przekonałem, że to prawda, bo matryca będzie starała się kompensować ruch aparatu.
Tadeusz napisał(a):
SSS nie działa (nie kompensuje) ruchu jednostajnego a taki wykonujemy przy panoramowaniu
tompac napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
SSS nie działa (nie kompensuje) ruchu jednostajnego a taki wykonujemy przy panoramowaniu
Tadeusz ale tylko z grubsza "jednostajny", system SSS jest znacznie czulszy jak ta nasza subiektywna ocena jednostajności.