anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kolejny temat z cyklu "Jak zrobić takie zdjęcie" ;)

francuz-----
Początkujący

Kolejny temat z cyklu "Jak zrobić takie zdjęcie" ;)

Witam;)
Przypadkiem natknąłem się na tę galerię:
http://widelec.org/index.php?page2=1&si ... =&pages=10
Oczywiście zdjęcia są super, robią wrażenie;)
Przypuszczam, że to już wyższa szkoła jazdy, ale fajnie byłoby się kiedyś takiego czegoś nauczyć. Możecie mi powiedzieć coś o tego typu zdjęciach? Jaki sprzęt (fotograficzny;) ) potrzebny jest do osiągnięcia tego efektu? A może ktoś z was już się w to bawił i może się pochwalić? :nauseated_face: Zapraszam do dyskusji.

19 ODPOW. 19
profile.country.pl_PL.title
qcukv62
Początkujący

trzeba mieć mega szybki sprzęt. żeby złapać 1/10 000 sekundy mniejwięcej. poklatkowo bo nikt takiego refleksu niema ;D albo dobrej jakości i równie szybką kamere, z której po nakręceniu zostaje wycięta taka klatka.

mitech
Poszukiwacz

Proste jak sznurek w kieszeni :slight_smile:
Tu nie ma żadnych cudów czy specjalnych kamer.Trzeba patrzeć uważnie na zdjęcia.
Zamontował tor podczerwieni czy lasera.Przerwanie wiązki światła powoduje wyzwolenie
migawki.Metoda od dawna stosowana przez Siuksów :nauseated_face: do robienia zdjęć np ptakom
wlatującym lub wylatującym z dziupli drzewa , lisom wyłażącym z nory itp :D
Można sobie coś takiego samemu zrobić nie wielkim nakładem kosztów .Kilka fajnych tego
typu metod opisał czeski fotograf przyrody Rostislav Stach w książce pt Fotołowy - naucz się
fotografować

qcukv62
Początkujący

Można sobie coś takiego samemu zrobić nie wielkim nakładem kosztów .

to poprosze jakiś przepis jak to można zrobić niewielkimi kosztami :P tzn ten tor podczerwieni czy laser ...

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

qcukv62
Początkujący

na czymś takim się nie znam. jak coś takiego podłączyć do aparatu?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

jeśli przeglądałeś pdf-a to na rysunku nr.1 widać wyjście tranzystorowe
do tego wyjścia należy podłączyć przekaźnik(może być kontaktronowy)
i styki przekaźnika podłączyć kablem do gniazda wyzwalania aparatu
stawiasz to przy mysiej dziurze, włączasz aparat ustawiasz na MF,ostrzysz ręcznie,włączasz lampę i idziesz spać
a rano oglądasz fotki z myszą

mitech
Poszukiwacz

qcukv62 napisał(a):

Można sobie coś takiego samemu zrobić nie wielkim nakładem kosztów .

to poprosze jakiś przepis jak to można zrobić niewielkimi kosztami :P tzn ten tor podczerwieni czy laser ...

W domowym kompie mam gdzieś linka na stronę gościa który takie bajery produkuje.
Wprawdzie jest to takie coś " a la Adam Słodowy" i nie wygląda to zbyt profesjonalnie
ale działa.Wieczorem postaram się zapodać. :smileymrgreen:

SZFENDAK napisał(a):

a rano oglądasz fotki z myszą

Albo dwiema myszami :smileymrgreen:

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

a zapodaj Mirku zapodaj
chętnie obejrzę co gość wymyślił
a to co ja zapodałem jest super prostym rozwiązaniem i mało tego kupujesz to w wersji do złożenia we własnym zakresie więc można to upchnąć na przykład w wysuszony kawałek konaru co by się w oczka zwierzynie nie rzucało

qcukv62
Początkujący

z chęcią się zapoznam, bo mimo, że recepta Szfendaka jest w miarę krótka i niewyglądająca na kosztowną, ale dla mnie nie zrozumiała :D